Autobahn

VIDEO. Elektrische recordronde op de Nürburgring

Vrijdagavond laat verraste NIO EV de wereld met het bericht dat ze met hun productiewagen het ronderecord op de Nürburgring hadden gepakt. Belangrijkste bijzonderheid daarbij: de NIO EP9 is een elektrische auto. Videomateriaal was er nog niet, maar nu wel.

De vorige auto die het record in handen had is de Lamborghini Huracán Performante. De aanvankelijke twijfels bij het record zijn inmiddels grotendeels door de Italianen weggenomen: ze waren het snelst en de Lambo is een productiewagen.

Het record van de Radical SR8 LM wordt alom niet erkend, omdat hun auto een racewagen met nummerplaten is. Dat maakt het geen straatauto die productiewagen is. Daarmee komen we ook meteen bij het twijfelpunt dat je bij de NIO kunt hebben: is een serie van zestien handgemaakte auto's wel een een echte productiewagen? In principe kun je zeggen dat ze inderdaad gemaakt zijn voor de weg en hoewel de oplage klein is en de aanschafprijs extreem hoog is het een serie. Onze call: dit is (met de kennis van nu) waarschijnlijk een productiewagen.

In ieder geval is de prestatie er niet minder om. De elektrische wagen reed het lage circuit in 6 minuten 45 seconden en 9 hondersten. Zeven seconden sneller dan de Lambo.

Nog even over die aanschafprijs. De auto kost $1,48 miljoen, oftewel €1,34 miljoen. Daarvoor krijg je 1.360 pk. Rare marketeers, als ze de auto nou €1,36 miljoen hadden gemaakt dan zou hij exact €1.000 per pk kosten.