Autobahn

'Ford dumpt 10% van zijn werknemers'

De groei van het aantal verkochte Fords stagneert, maar de aandeelhouders willen wel dat de winst blijft groeien. Dan zit er maar een ding op: personeel ontslaan en veel ook. Ford wil 20.000 van zijn 200.000 werknemers het veld laten ruimen.

Volgens de Wall Street Journal wil Ford nog in het lopende jaar $3 miljard aan besparingen doorvoeren, om daarmee in 2018 al een betere winstgevendheid te bereiken. Een van de redenen om hardhandig in te grijpen is het feit dat het bedrijf inmiddels minder waard is dan "start-up" Tesla. 

De oorzaak van de vallende aandelenkoers is te vinden in de stagnerende verkopen in de VS en de afvlakkende groei van het merk in China. De ontslagen gaan dan ook in de fabrieken vallen die gericht zijn op die markten. Voorlopig kunnen de Europese werknemers nog opgelucht ademhalen.

Ford heeft de berichtgeving nog niet bevestigd en wil alleen zeggen dat het bedrijf gericht is op het zo gestroomlijnd mogelijk structureren van de onderneming. Dat moeten ze uiteraard wel zeggen, ontslagen in de Verenigde Staten zullen niet goed vallen bij de Commander in Chief en zijn achterban. Trump botste al enkele keren eerder met de Ford-directie, die vervolgens snel hun plannen veranderde. 

Naast de kostenbesparingsoperatie op het personeel wil de blauwe ovaal ook $4,5 miljard investeren. Dat geld moet gaan naar de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende auto's. Als ze zo doorgaan kunnen ze wellicht beter investeren in zichzelfbouwende auto's.