Autobahn

Rotterdam geeft milieuzoneboete voor klassieker op aanhanger

Mocht u zich afvragen wat het probleem met arbitraire milieuzones is, en dan vooral de volautomatische controle erop, lees dan dit. Frank Hensen kreeg een flip omdat hij zijn CX op een aanhanger door de quatschzone transporteerde.

Over de zin en vooral de onzin van milieuzones hebben we het hier al vaak genoeg gehad. Feit is dat Nederland er twee rijk is en het er in de toekomst waarschijnlijk alleen maar meer worden. 

De gemeente Rotterdam heeft een milieuzone op nagenoeg dezelfde plek als waar ongelimiteerd cruiseschepen met de omvang van drie Bijlmerflats en de uitstoot van de Eyjafjallajökull mogen aanmeren. Dit betekent dat zodra een benzineauto van voor 1992 (of een veel jongere diesel) het waagt ook maar een centimeter van zijn rubber binnen de milieuzone te zetten, de bestuurder met een dikke boete van 99 euro om de oren wordt geslagen.

Social

Naar aanleiding van bovenstaande tweet namen we contact op met Frank. Uit een erfenis betrok hij zijn mooie zwarte CX 25 GTI Turbo (166 pk'tjes sterk). De auto stond jarenlang in Ierland, maar is nu teruggekeerd in Nederland, waar de 2,5 liter viercilinder CX in 1986 voor het eerst te naam werd gesteld. Aangezien de auto geschorst is en geen APK heeft werd deze eind april op een aanhangwagen richting een garage vervoerd, met een route die door de Rotterdamse milieuzone ging.

So far so good, zou je zeggen, echter: het kenteken van de youngtimer is nog zichtbaar en werd door de ANPR-camera opgepikt. Kennelijk maakte het hier niets uit dat er een Audi A6 pal voor stond of dat het kenteken 1,5 meter hoger zat dan gebruikelijk. Een camera registreert alleen, en aangezien ons hele boetesysteem tegenwoordig volautomatisch gaat kwam er geen mens aan te pas. Was dit wel het geval geweest, dan had men in een oogopslag gezien dat de boete verscheurd kon worden maar mensen kosten nou eenmaal geld. Je vraagt je af waarom we gedwongen worden 9 euro administratiekosten over elke boete te betalen.

Moraal van het verhaal: heb je een klassieker door de milieuzone te vervoeren, dek dan op zijn minst de platen af, want je krijgt gewoon een automatische bekeuring thuisgestuurd. Waar je zelf maar weer de moeite voor moet nemen om hem aan te vechten, ook al kan Stevie Wonder nog zien dat 'ie onterecht is. Onze onfortuinlijke Rotterdammer had nog geen contact gehad met de gemeente, maar we mogen toch hopen dat het vodje na uitleg direct kwijtgescholden wordt. Want als zelfs GroenLinks je een bericht stuurt dat luidt 'dit is wel heel raar' dan weet je dat er kennelijk ook nog weldenkende mensen zijn. 

We zijn benieuwd of het CJIB er meteen een trap na stuurde in de vorm van een bekeuring wegens een verlopen APK, maar dit was volgens Frank niet het geval. Of nóg niet in ieder geval.

Update. Een baas van de Milieuzone heeft inmiddels contact gezocht met Frank, en hem laten weten dat zijn boete geseponeerd wordt.En terecht. De vraag blijft hoe dit soort fails in de toekomst voorkomen gaan worden.

Reacties

Koos8173 11-05-17 | 17:51 | 1

Het tuig in Rotterdam heeft mij ook een keer te pakken gehad. De boetes die worden uitgedeeld zijn mijns inziens compleet buiten proporties. Alsof je bewust door een milieuzone rijdt en alsof je daarmee mensen in gevaar brengt in overeenstemming met een andere boete van 100 euro.
Nu vertelde de gemeente mij dat 40+ jaar oude oldtimers wel gebruik van de mileuzone kunnen maken zonder boete. Weet iemand of dit klopt? Zo ja dan bevestigt dit de complete willekeur in deze maatregel. Wel auto's uit het katalysator tijdperk beboeten maar niet de oudere variant daarvan.

Nesey-Ceistat 11-05-17 | 20:32

Klopt. Kenteken of kopie achter je voorruit leggen en lekker de stad in. Was het woord 'belachelijk' al gevallen?

Koos8173 11-05-17 | 18:16 | 1

Hun website bevestigt het inderdaad. Overigens kan je voor je oldtimer wel een ontheffing kopen a 25 euro per dag. Het gevaar voo rde Rotterdamse bevolking kan dus wel afgekocht worden voor een kleine vergoeding. Lachwekkend!
Ik heb een oldtimer, mag ik de milieuzone in?
Website: Oldtimers van 40 jaar en ouder zijn automatisch toegestaan in de milieuzone. Zij hoeven geen ontheffing aan te vragen.

Joffri 11-05-17 | 19:11

Groenlinks bestaat om het aflaatprincipe.

Vogelbeest 11-05-17 | 19:38 | 5

Is er eigenlijk al een behoorlijke website met alle milieuterroristensteden? Woon in België, heb een diesel. Dus gezien de publiciteit heb ik uitgezocht of mijn diesel Antwerpen nog in mag. JA dat mag, tot 2021 of zo. In de praktijk kom ik zelden of nooit in Antwerpen. Moest er pas een keer zijn. Geen bord gezien. Kan me goed voorstellen dat een tourist van niets weet en zomaar een boete krjgt.
Reed ik pas Rotterdam binnen, zie ik op het laatste moment een bord staan "milieuzone". Kun niet meer stoppen dus doorgereden. Bleek achteraf ook o.k.
Was pas in Tilburg. Moest ergens rechts af. Zie ik nog net dat rechtdoor een bord "milieuzone" hing. Kom al een paar jaar in Tilburg. Wist van niets.
Parijs heeft inmiddels aardig wat publiciteit gehad. Waar in Europa loop je nog meer risico? Met die van mij kom ik schijnbaar nog aardig weg, maar ik weet zeker dat er een hoop reaguurders best blij zouden zijn met een overzichtskaart, zeker met de zomervakantieperiode op komst

Tapu 11-05-17 | 20:04

Ik heb aankondigingen van de milieuzone in Antwerpen gezien in Nederland, ik geloof op zo'n groot scherm langs de A12 bij Den Haag.

Tapu 11-05-17 | 20:16

... maar het kan ook bij Rotterdam zijn geweest.

tetra 11-05-17 | 20:36

Meeste Duitse binnensteden mag je ook niet meer in zonder een milieustikker op je voorruit. €10 bij de TÜV

FW Ta-183 Huckebein 11-05-17 | 21:59

Tetra: en 5 euro als je 'm online in Köln koopt :)

Doctor 660 12-05-17 | 15:01

Ik kreeg bij o.a. de ANWB en TUV geen sticker voor m'n 2005 diesel, omdat er op het kenteken kennelijk geen retrofit roetfilter vermeld zou staan. Bij Dekra, die ook in NL en BE zitten, kreeg ik hem wel. Ik weet niet waar ze naar kijken, maar kennelijk klopt(e) er van de registratie in verschillende systemen dus ook geen donder.

loze stijl 11-05-17 | 21:23

We kunnen hier 1 ding met zekerheid vaststellen en dat is dat die €9 administratiekosten regelrechte diefstal is voor een bekeuring die zonder menselijke controle wordt verstuurd. Bij snelheidscontroles ( waarbij de foto volgens mij op zijn minst nog wordt bekeken door een mens ) is de component 'administratiekosten' rekenkundig mogelijk nog wel te verdedigen maar dat hadden ze kunnen verdoezelen door het hele boetebedrag te verhogen met die Fl 19,83339 ( want dat is de tegenwaarde in oerhollandsche guldens) Te achterlijk voor woorden, een bon voor een auto op een aanhanger....

jarno1975 11-05-17 | 22:35 | 2

EN wat als ik nu met mijn oude diesel met aanhanger of caravan met eigen kenteken) door de stad rij? Dan kan de camera mijn kenteken toch niet registreren?

N3uk33nd 11-05-17 | 23:06

Klopt. Daarom dus met een Tabbert Tandemasser achter je Golf3 diesel de stad in.

Crosskabouter 12-05-17 | 09:23

Ik moest lachen, thanks :)

Blubberbazooka 11-05-17 | 22:43

geneuzel inderdaad. Volgende keer dus maar even je platen afdekken als je op de aanhanger gaat. /sarcasm on // Maar waarom staat meneer met een aanhanger op het fietspad geparkeerd? Daar geen boete voor? Rotterdam meet met twee maten zeg ik.. potverdikkie... //sarcasm off /

redanx 12-05-17 | 07:44

Tja, inspraak is bij voorbaat kansloos. Hij kan niet aantonen dat hij de auto op de aanhanger vervoerde. Dus er komt hooguit nog een boete voor rijden zonder APK, zonder verzekering en met een geschorste voertuig.

redanx 12-05-17 | 07:48 | 1

Trouwens - hoezo "stond" de auto in Ierland? Dan had hij allang op Iers kenteken moeten staan.

Nuchternederland 12-05-17 | 08:59

Nee hoor, alleen als ie daar op de weg wilde. Verhaal vertelt niet of dat zo was.
daarnaast, kan ook zijn dat de auto zijn NL kenteken weer terug heeft gekregen van de RDW.
Verhaal hier betrof een APK, geen RDW keuring

Barry Hay 12-05-17 | 07:55 | 1

Het is gewoon dom om geschorste en/of niet-verzekerde auto's met leesbaar kenteken te transporteren. Je wordt gewoon gepakt door een APNR omdat het kenteken te lezen is. Altijd het kenteken afdekken als je je auto schorst of niet verzekerd hebt.

Nuchternederland 12-05-17 | 09:02

Als je APK verloopt, heb je geen andere keuze dan schorsen om geen forse boete te krijgen. Zegt niets over wel of niet verzekerd zijn. Voor een oldtimer zo als deze CX is de verzekering 75 euro per jaar, die ga je niet opschorten omdat de APK verlopen is.

NerdAlert 12-05-17 | 09:38 | 1

Op de beschikking kenteken wegstiften. Heeft niet zoveel nut als op 4 andere foto 's deze prima is te lezen.

Rodge the man 12-05-17 | 10:08

Haha inderdaad!

RideFreeOrDie 12-05-17 | 11:02

Dikke wagen! Zo maakt Citroen ze helaas al heeeeel lang niet meer. Integendeel, wat een gedrochten van auto's staan er daar in de showroom tegenwoordig.

Majoor Pikindewind 12-05-17 | 12:29

En zo werkt het dus in dit verrotte, corrupte land met cleptomane overheid.
Door de beschikking te seponeren kan er geen rechter meer iets van vinden.
Sterker, vanwege het seponeren is het alsof deze beschikking nooit heeft bestaan.
In de statistieken komt hij dus ook niet meer voor.
Statistieken zeggen dat de camera's 100% nauwkeurig zijn......
Etc. etc.

mygfisbrazilian 12-05-17 | 17:16

En toch stemt er nog steeds amper iemand libertarisch... maar wel verbaasd en geïrriteerd blijven over de gestoorde roverheid...

Reageer