Autobahn

Crisis voorbij. Onze auto's krijgen weer onderhoud

Wat schrapt u van de uitgavenlijst, zodra u wat krap bij kas zit? Etentjes buiten de deur, een nieuwe flatscreen/iPhone/Miele, of toch het beurtje van de Heilige Koe? Voor 20% van Nederland is het kennelijk het laatste.

Inhaalslag

In krappe tijden moet je keuzes maken, een mogelijkheid is dan om even te wachten met het vervangen van je banden of olie, danwel het onderhoudsbeurtje nog een paar duizend kilometer uit te stellen. In 9 van de 10 gevallen redt je auto het nog wel even tot na het aangegeven service-interval. In 2011 -twee jaar na het uitbreken van de crisis- kwam zo'n 79% van het Nederlandse wagenpark bij 'een werkplaats', zo laten brancheverenigingen Bovag en Rai weten. Dit betekent dat een klein deel van 'de rest' ofwel zijn eigen onderhoud deed, danwel onderhoud buiten de officiële kanalen, en de rest simpelweg niet.

Spoelen we door naar 2016: vorig jaar kwamen met 7,2 miljoen personenauto's maar liefst 90% van alle Nederlandse wagens bij een werkplaats. Het aantal onderhoudsmomenten nam ten opzichte van 2015 met 1,5 miljoen toe, naar 15,6 miljoen. Kortom: garagisten hadden weer brood op de plank. Gemiddeld werd er 529 euro uitgegeven per auto. Jonge (0-3 jaar) auto's (464 euro) waren vanzelfsprekend wat goedkoper dan oudere (7-10 jaar) exemplaren (629 euro).

Aan u om te bepalen of u boven of onder het gemiddelde zit.

Reacties

sinar2 11-05-17 | 10:05

Een onderhoudsbeurt waar standaard "bijvullen ruitenwisservloestof: 12 euro" op de rekening staat waar je zelf net de week er voor al had bijgevuld.
Zo een beurt of een echte?

SP-B 11-05-17 | 10:22

Enkele tientjes per jaar / auto. Afgezien van bandenslijtage.

Scherpe inkoop van OEM onderdelen en zelf voldoende kennis om het onderhoud uit te voeren.

SmartJW 11-05-17 | 10:38

Dit heeft niets met de crisis en uitgesteld onderhoud te maken.
VAG is verantwoordelijk voor deze stijging, honderdduizenden sjoemelhokken moesten terug om hersteld te worden. Dit uiteraard op de bij VAG bekende manier, hetgeen weer voor extra garagebezoeken zorgde om de veroorzaakte ellende recht te zetten.
Mijn wagen park heeft de garage niet vaker gezien dan tijdens de crisis, maar ik rij danook al jaren geen VAG meer.

Somsbestgenuanceerd 11-05-17 | 17:07

Wat een f a n t a s t i s c h mooi plaatje ter illustratie.

Reageer