Autobahn

VIDEO. Chriet Titulaer in 1992 over de elektrische auto

Eindelijk beginnen de elektrische auto's een beetje door te dringen in de files op de snelweg. De afgelopen weekend overleden ziener Chriet Titulaer voorspelde hun komst 25 jaar geleden al.

De meeste voorspellingen die Chriet Titulaer deed in zijn TV-programma's in de jaren tachtig en negentig zijn al lang uitgekomen. De futuristische inrichting van het Huis van de Toekomst in Rosmalen is tegenwoordig voor bijna iedereen bereikbaar met wat simpele domotica en je smartphone, ook zo'n voorspelling die er al lang is.

Elektrische auto's zijn echter nog steeds geen gemeengoed, terwijl Chriet al in 1992 sprak over het broeikasprobleem. Daarbij sloeg hij ook meteen de spijker op zijn kop: zonder een duurzame manier van energie-opwekking heeft een elektrische auto weinig zin, je verplaatst de uitstoot alleen maar.

Titulaers voorspellingen leken op het moment dat hij ze deed vaak bizar, maar de man heeft meer dingen goed voorspeld dan fout. Nu is het wachten nog op die echte doorbraak van elektrische auto's. Doe het voor Chriet.

Reacties

InAnumPerRegimine 24-04-17 | 12:19 | 2

Niet helemaal waar dat de milieubelasting verscoven wordt:
CO2 kan afgevangen worden, maar bovenal kan de restwarmte bij een grote centrale beter worden hergebruikt als bij al die losse auto's. Daarnaast kan een kolen/olie/gas centrale veel efficienter werken. Het effect zal minder groot zijn als bij zonne/wind energie, maar niet verwaarloosbaar.

De_Rokjesman 24-04-17 | 13:00

*dan* bij al die losse auto's
*dan* bij zonne/windenergie

James Lastig 25-04-17 | 10:34

Klopt wat u schrijft, maar daar staat dan weer tegenover dat de elektriciteit via lange inefficiënte wegen getransporteerd moet worden tot in de auto.

Titulaer had gelijk toen hij 25 jaar geleden zei dat het probleem van de CO2 uitstoot slechts wordt verplaatst. De huidige politieke kliek begrijpt dat na al die jaren nog steeds niet.

Sunir 24-04-17 | 13:10 | 1

Ach olie is ook zonne energie maar dan van miljoenen jaren geleden. Alle C in fossiele brandstoffen is daar gekomen door planten die CO2 uit de atmosfeer hebben gehaald.

Gerard 24-04-17 | 17:31

Niet alleen van lang geleden, ook opgeslagen voer ene termijn van vele miljoenen jaren.
Als je al die CO2 in korte tijd vrijmaakt is er geen leven meer mogelijk (althans geen zoogdieren / mensen). En de omschakeling naar EV's heeft veel meer voordelen dan alleen minder CO2. (NOx, fijnstof etc, etc) die elk meer dan genoeg reden zijn te stoppen met die fossiele brandstoffen.

Sunir 24-04-17 | 13:11 | 3

Leuke griet naast Chriet trouwens. Waarom ben ik die in 92 niet tegengekomen?

none6484 24-04-17 | 13:24

Herken je niet wie dat is?

Diablo76 24-04-17 | 14:10

Euh nee, Wendy?

Gummibrösel 24-04-17 | 17:14

Van Dijk ja.

none6484 24-04-17 | 13:25

Zo gek was het helemaal niet hoor wat er destijds gezegd werd en dat was destijds ook gewoon bekend. Dit is ongeveer hetzelfde als zeggen dat computers over 10 jaar sneller zijn dan nu en dat kan iedereen zich voorstellen.

Baski 24-04-17 | 13:38 | 1

C02 is niet de oorzaak van verwarming. Kunnen kranten nu eindelijk eens ophouden te schrijven over dit fabeltje?

Psycho Daddy 24-04-17 | 14:22

Als Chriet het zegt dan is het waar.

omineuze omnipotent 24-04-17 | 14:31

Griet was een jeugdheld, maar het is onzin om te zeggen dat meer uitkwam dan niet. Hetzelfde orakel religie gel*l van vroeger over doden. Dat hij plantenvoedsel tot probleem te maken (zoals Baski al meldt) is een voorbeeld van de vele domme dingen die hij ook vertelde. Hij is een sterrenkundige met de maan als specialisatie en een fetisch voor gadgets. Geweldig leuk om naar te luisteren, maar niet echt iemand die wat van het klimaat af weet.
Al schijnt dat laatste uberhaupt niet meer van belang te zijn om jezelf als apostel van de groene kerk te profileren. En vervolgens mag je gaan klagen dat mensen wetenschap niet meer serieus nemen en dat ligt echt niet aan ons zelf hoor (hahahaha, lachen als de kosten niet zo debiel waren).

Raider Twix 24-04-17 | 16:38 | 4

Zeg Goes, zolang stroom vooral met fossiele brandstoffen wordt opgewekt, kolen en zo, heeft op stroom rijden weinig zin.

Gerard 24-04-17 | 17:25

Dat is niet correct. Het totale rendement (well to wheel) is dan nog beter.
Daarnaast speelt er meer dan CO2. Al die kanker & astmaverwekkende fijnstof krijg je ook niet met EV's. Daarnaast heb je met EV's in elk geval de mogelijkheid e.e.a. te verbeteren door de energieopwekking schoner te maken. Bij verbrandingsmotoren heb je die optie niet.

Helder Groentje 24-04-17 | 20:22

De wetenschap is al geruime tijd zover dat brandstof niet meer hoeft te worden gewonnen uit de aarde. Het is tegenwoordig zo dat dit ook gewonnen kan worden uit rioolslib. Zogenaamde hydrothermische liquifractie word hiervoor gebruikt (onder hoge druk en forse temperatuur chemische processen laten plaatsvinden).
www.technischweekblad.nl/nieuws/ruwe-...
Daarmee is brandstof al de fase van milieubelastend voorbij. Het is prima te winnen op een manier welke niet schadelijk is. Met de steeds betere verbrandingsmotoren word het steeds minder aannemelijk dat milieuwinst valt te behalen door elektrisch te gaan rijden.

CamaroHans 24-04-17 | 21:38

Voor fijnstof maakt het kennelijk niet veel uit:
www.volkskrant.nl/wetenschap/positieve...

Raider Twix 25-04-17 | 16:21

Gerard 24-04-17 | 17:25
Al die kanker & astmaverwekkende fijnstof krijg je ook niet met EV's.
-
Zolang er remmen in een auto zitten en er rubberbanden onder zitten, zal een auto fijnstof af geven.

Shoarmamasutra 25-04-17 | 00:04

Het rendament is helemaal niet beter Gerard. Transportverliezen in kabels en om een accu op te laden moet er vaak wel twee keer zoveel laadstroom in als er uit komt. Een efficiente verbrandingsmotor ter plekke wint dit al heel erg snel.

Is electrisch rijden dan onzin en heeft Raider Twix gelijk?
Nee hoor. Zelfs al stook je op kolen heef electrisch rijden zin. Want die kolencentrales staan 24/7 aan en kunnen niet heel goed in capaciteit geregeld worden. Terwijl stroom duidelijke piekvragen kent. Beging kantoortijd, avondeten etc.
Electrische autos kunnen mooi 's nachts met dalstroom worden geladen met de restcapaciteit van het net. Bovendien staan de kolencentrales niet in binnensteden dus komt de uitstoot, voor t verdund raakt, op een minder slechte plek uitm

Reageer