Autobahn

Weggelopen medewerker schikt voor $100.000 met Tesla

Tesla en startup Aurora Innovation, het bedrijf dat werd opgericht door zijn weggelopen hoofd van de Autopilot-divisie, schikken hun lopende rechtszaak. Aurora betaalt een schamele $100.000 en mag geen Tesla-werknemers aantrekken.

We hebben het hier al eerder gehad over de vloeibaarheid van talent in de zelfrijdende sector. Veel grote jongens keren hun werkgever de rug toe en beginnen voor zichzelf. Zo ook Sterling Anderson, die tot vorig jaar aan het hoofd stond van Tesla's Autopilot-project. Anderson vormt samen met Chris Urmson - die wegliep bij Google - en Drew Bagnell - een hoge baas van Uber - inmiddels een sterrenteam onder eigen vlag.

Tesla was not amused door Andersons vertrek en klaagde hem in januari 2017 aan. Anderson zou bedrijfsgevoelige informatie hebben meegenomen en zo een oneerlijk concurrentievoordeel hebben. Nog geen drie maanden later laten de partijen weten te schikken: het belangrijkste onderdeel is dat Aurora een jaar lang geen personeel van Tesla mag aannemen (tot februari 2018) en bovendien de Tesla-medewerkers die er al werken bekend maakt. Daarnaast komt er een onafhankelijke audit van Aurora's bedrijfsgegevens om vast te stelen of er inderdaad intellectueel eigendom is meegenomen. De kosten - geschat op $100.000 - worden door Aurora gedragen.

Dit klinkt als een faire oplossing waarbij niemand echt schuld bekent, maar Tesla toch een stok achter de deur krijgt. Aurora wist natuurlijk ook wel dat Tesla de komende tijd genoeg op zijn bord heeft en dat een slepende rechtszaak hiernaast onwenselijk was. Daarnaast kan Tesla's ex-Autopilot-baas zich nu weer ongestoord concentreren op zijn bedrijf, zij het zonder oud-collega's aan te trekken.

Reacties

John McClane 20-04-17 | 08:44 | 3

Een faire oplossing? Voor de twee baasjes misschien, maar er wordt hier wel mensen verboden ergens te gaan werken, terwijl ze niet eens een partij zijn. Klinkt echt fair ja. Let wel, er wàs dus geen sprake van een concurrentiebeding, want anders was deze uitspraak niet nodig geweest. De huidige medewerkers hebben dus met terugwerkende kracht een concurrentiebeding gekregen, zonder ergens iets mee te maken te hebben.

Sjaak_Balboni 20-04-17 | 09:55

Als ze echt graag willen, dan kunnen ze per 1 februari 2018 in dienst treden van Aurora. Ik snap het helemaal waarom dit zo uitonderhandeld is; we zitten in een zeer cruciale fase waarin technologie vorm krijgt. Als er inderdaad intellectueel eigendom meekomt (en dat is altijd zo) geeft dit een startup een oneerlijk voordeel.

Op deze manier heeft Tesla nog even tijd zichzelf in te dekken en eventueel met een beter bod te komen voor werknemers dat het niet wil laten lopen.

Feynman 20-04-17 | 12:36

John McClane heeft volgens de rechtbank zeker een punt: "Apple, Google, Intel, and Adobe will shell out $415 million to put to rest an antipoaching civil lawsuit that accused the companies of conspiring not to hire each other's employees." www.cnet.com/news/apple-google-others...

TuurlijkNiet 20-04-17 | 13:47

Houd er wel rekening mee dat we het hier niet over de monteurs hebben, maar de engineers en researchers. Daarbij is het in de IT normaal dat je een bepaalde periode na beëindiging niet mag werken voor een concurrent, tenzij je toestemming hebt van de directie..

De medewerker van Tesla mag na zijn ontslag bijvoorbeeld wel bij Amazon aan de slag, maar dus niet een zomaar een Apple of Google (beide actief met zelfrijdende systemen).

Voor een deel is het ook een bescherming van de werknemer. Als je namelijk stopt bij een werkgever is de kans groot dat je interne informatie gebruikt bij je nieuwe werkgever. Ook dat is IP diefstal en kan op stevige sancties komen te staan. De kans is een stuk kleiner dat je na een jaar nog alle details kent.

adjudant 20-04-17 | 14:20

TuurlijkNiet

Ik vind dit soort contracten niet normaal ook niet in de IT , de vermeende diefstal moet eerst bewezen worden,

Reageer