Autobahn

De F1-auto van de toekomst, volgens Renault

Een gesloten maar transparante cockpit, een uitklapbare vleugel, nóg minder brandstofverbruik en een grote LED-ring als verlichting aan de voorkant voor alle nachtraces in de woestijn. Volgens Renault is dit hoe de F1 er over 10 jaar uitziet.

Vorig jaar keerde Renault terug in de F1 met een eigen team, maar door de jaren heen bleef het altijd actief als motorenbouwer. Motoren die sinds het turbotijdperk helaas niet concurrerend zijn met de top, maar wie weet gaat dat nog komen. Op de Shanghai Auto Show presenteren de Fransen een concept van hoe een racer er volgens hen in 2027 uit zou moeten zien, wat een slim gekozen moment is om je mening te ventileren nu Liberty Media net de F1 met hulp van een stapel dollars uit Bernie Ecclestone's koude vingers heeft gewrikt.

Waar nagenoeg het hele deelnemersveld van de Formule 1 hardop mijmert over de terugkeer van V10-motoren gaat Renault met zijn fantasieën precies de tegenovergestelde richting op. Met de R.S. 2027 Vision zet het bedrijf een F1-racer neer die platter en elektrischer is dan ooit, met een actieve achtervleugel, actieve LED'jes in de enorme wielen, en een gehalveerde brandstoftank. Want milieu.

We zetten de voornaamste elementen van de R.S. 2027 Vision op een rij:

Meer spektakel

Dankzij actieve LED-verlichting in de wielen en bewegende aerodynamische delen moet het showelement van de F1 meer naar boven komen. Ook zaken als een transparante cockpit (die iets minder extreem openklapt dan bij het TreZor Concept) en transparante helmen moeten het racen dichter bij het publiek brengen.

Meer veiligheid

Wederom grotendeels tegen de zin van fans en coureurs kiest Renault voor een gesloten cockpit, want zo is de coureur minder blootgesteld aan gevaarlijke elementen. Het is niet zo dat de F1-rijders tegenwoordig nog bij bosjes omkomen, maar veiligheidsfreaks doen er alles aan om elk gevaar te neutraliseren. Wat volgens Renault eveneens kan helpen is een voorgestelde vierwielbesturing en vierwielaandrijving. Want de bolides zijn met 722 kg immers nog niet zwaar genoeg en de nadruk moet toch vooral niet te veel op stuurmanskunsten komen te liggen.

Renault gaat zelfs zo ver dat het een autonome modus voorstelt die de besturing in het geval van een ongeluk overneemt. We zien het al voor ons: Max die nu nog in Brazilië de redding van zijn leven maakt wordt in de toekomst gecastreerd omdat de computer van zijn auto het overneemt. Lekker dan.

Meer betrokkenheid publiek

Het publiek moet meer betrokken worden bij het racen, in de vorm dat het minder afhankelijk is van wat de regie ze voorschotelt, maar meer zelf zijn informatie kan vergaren. Een voorbeeld is dat fans inzage krijgen in de telemetrie van hun favoriete coureur. Hier kunnen we inkomen: er is een schat aan data rond de F1, maak dat maar beschikbaar voor eenieder met een internetaansluiting (en een twitteraccount). 

Tot slot moet de auto van de toekomst volledig elektrisch door de pits rijden en een halve brandstofcapaciteit hebben. Dat zou betekenen dat er per race nog maar 52,5 kg beschikbaar is, zeg maar wat er in de tijd van Senna bijna per rondje werd verstookt. Met wat voor motor Renault dit wil bewerkstelligen weten we niet, maar het woord 'viercilinder' lijkt ze op de tong te liggen.

Desalniettemin is het leuk om te zien hoe de constructeurs denken over de auto van de toekomst. F1 is per slot van rekening de koningsklasse, dus waarom zouden we daar niet wat vooruitstrevender zijn met hi-tech? Ja, zo'n grote LED-snor is overbodig, maar die heeft Renault er alleen opgeplakt omdat het zijn lichtsignatuur is. Er moeten per slot van rekening nog wel Méganes verkocht worden.

Reacties

GifKikkert 19-04-17 | 09:36 | 2

Die gesloten cockpit is uiteraard een stuk aerodynamischer dan een helm. Alles voor de extra snelheid, zo hoort het in de F1. Prima ontwikkeling dus! Nu nog de ruim 100jaar oude technologie van de verbrandingsmotor eindelijk de deur uit en vervangen voor iets dat wel van deze tijd is en de F1 is helemaal klaar voor de toekomst!

BIEEEEER 19-04-17 | 11:20

Ik waardeer je ideeën maar laten we daar gewoon een nieuwe autosport van maken

Nuchternederland 19-04-17 | 15:47

Maar laten we het dan nog interactiever maken, met een robot achter het stuur, die je vanuit je luie stoel kunt bedienen!
En dan is het handiger om ze wat kleiner te maken, ik stel voor circa 50 centimeter. Scheelt een heleboel aan energie.
En dan niet in zwart als kleur, want dat is discriminerend. Alleen groene auto's toegestaan.
Nou reken maar dat die tribunes vol komen te zitten, dat spektakel wil niemand missen!

Blubberbazooka 19-04-17 | 09:43 | 1

Ze hebben duidelijk naar Tron zitten kijken bij Renault.

Atlas Shruggs 10 19-04-17 | 10:05

Ze hebben ook naar hun eigen Sport Spider zitten kijken bij Renault.

protonplof 19-04-17 | 09:57 | 1

Zetten ze er wel een ruitenwisser op. Als het regent zie je geen flikker door die cockpit uitvoering

Liroy 19-04-17 | 15:13

Nanocoating. Werkt met zulke snelheden geweldig en beter dan een ruitenwisser. Enige uitzondering is mogelijk bij nachtraces met kunstlicht.

Ben-Bataaf 19-04-17 | 10:40

Mooi hoor Renault.
Maar kun je je energie niet in de F1 motoren van 2017 steken?

Scrupuloos 19-04-17 | 12:07

Als dit zo super is waarom dan die overgezwollen dagrijlampjes van de trut-Meganes voorop? Eenheid van stijl binnen het merk? Beetje als een papieren parasolletje op een single malt.

Verder moet de cockpit natuurlijk open zijn.

owikzegmaarwat 19-04-17 | 13:43

ziet er cool uit maar zo gaat het toch niet worden....
De toekomst van F1 was overigens in de jaren 90 al bekend www.youtube.com/watch?v=xJUBGVlZdf8

rotorhead 19-04-17 | 14:05

Ziet eruit als een Renault versie van de RoboRace auto. cdn0.vox-cdn.com/thumbor/-SnjA-KtWK9U...

HA, BIER!1! 19-04-17 | 14:44 | 1

en een leuk meisje als coureur, dat zie ik dan weer wel graag.

Guus Muisarm 19-04-17 | 20:19

Ah, een Wehrlein fan.

Raider Twix 19-04-17 | 15:04

Helemaal fout. De F1 auto van de toekomst is zelfsturend, dus zonder bestuurder. En electrisch aangedreven.

Martinspire 19-04-17 | 22:04

Geen idee of het hem word, maar ik vind het een gaaf ontwerp. Desnoods in een eigen raceklasse

Reageer