Autobahn

Skoda's eerste e-SUV is de ideale plek voor een hartaanval

Aan het design zie je het niet direct af, maar deze Vision E is wel degelijk een Skoda. Een elektrische Skoda bovendien, met level 3 autonome functies. U begrijpt derhalve dat deze auto voorlopig niet bij de dealer staat.

MEB

We werden al opgewarmd voor de Vision E middels een paar fraaie schetsen, inmiddels heeft Skoda alle informatie over zijn nieuwste concept vrijgegeven, voorafgaand aan de Shanghai Motor Show waar hij deze week te zien is.

De Vision E heeft het formaat van de Kodiaq en staat uiteraard op het volledig elektrische MEB-platform van de Volkswagen groep. De SUV levert dik 300 pk uit twee elektromotoren en moet een reikwijdte van 500 kilometer hebben uit een lithium-ion pakket met een ongenoemde inhoud. Een mogelijkheid tot inductieladen is aanwezig, maar wie snel stroom wil tanken gebruikt gewoon de ouderwetse stekker.

Hartmonitor

In de Vision E wordt de bestuurder tevens in de gaten gehouden via een hartmonitor, waarbij de auto kan ingrijpen als zich problemen voordoen. Dit is iets waarmee Japanse fabrikanten al lang testen en een gadget die zeer nuttig kan zijn in een tijd van vergrijzing. Vorige week nog crashte een bejaard echtpaar nog bij een Amsterdamse afrit, vermoedelijk omdat de bestuurder onwel werd.

Toekomstmuziek

Skoda gebruikt de Vision E echter vooral om zich te profileren in China en demense alvast op te warmen voor wat er komen gaat op het gebied van connected auto's waarin je je aandacht tijdens het rijden op andere zaken kunt richten dan rijden. Het design is uiteindelijk niet heel spannend: een grote SUV met lichtbalken en een paar coupé-elementen, een enorm zonnedak en dikke velgen. Dit heeft er wellicht mee te maken dat er niet direct een productieversie van de Vision E komt, maar dat de auto vooral stijlelementen zal lenen aan toekomstige productiemodellen. 

Overigens rijden er in Tsjechië reeds volledig elektrische Skoda's rond, maar dan wel op tramrails. De eerste elektrische Skoda op rubber banden verwachten we niet voor 2020. In 2025 heeft het Tsjechische concern vijf elektrische auto's in zijn vloot, en zal een kwart van alle verkochte modellen elektrisch of plug-in zijn.