Autobahn

Groen licht voor tolheffing op Duitse Autobahn

Niets lijkt het Duitse tolplan meer tegen te houden. Vandaag stemde de Duitse Bondsraad in met het voorstel en dat betekent dat je in de toekomst moet gaan dokken voor het gebruik van de Autobahn.

Eerder stemde de Bondsdag al in met het plan en nu was het de beurt aan de Bondsraad, waarin de deelstaten zijn vertegenwoordigd. Met name de deelstaten aan de grenzen hadden nog wel wat kritiek, want die zijn bang dat de tol zorgt voor minder buitenlanders die de grens oversteken. De minister wilde echter niets meer aan het plan wijzigen en uiteindelijk ging de Bondsraad braaf akkoord

Nu kan het nog wel even duren voordat je echt moet lappen voor het gebruik van het asfalt van de oosterburen, want zo'n tolsysteem is niet zomaar geïnstalleerd. De verwachting is dat alleen al de aanbesteding voor de aanleg van de benodigde techniek een paar maanden gaat duren. Minister Alexander Dobrindt van Verkeer mikt op een introductie in 2019. 

Mocht je vanaf die tijd door Duitsland willen rijden, dan moet je tol betalen. Dat gaat dan niet met een sticker op het raam of een tolpoortje, maar via kentekenregistratie. Je koopt een digitaal vignet voor je kenteken en Big Brother-camera's boven de Autobahn controleren of alle gebruikers dit braaf hebben gedaan. Voor buitenlanders komen er verschillende tarieven, van tien dagen tot twee maanden of een heel jaar.

Justitie

Kan niets meer de opmars van het Duitse tolplan stoppen? Nou, misschien toch nog iets. De Oostenrijkse minister van Verkeer heeft aangekondigd naar het Europese Hof van Justitie te stappen om de regeling tegen te houden. Officieel heeft de Nederlandse regering nog geen besluit genomen, maar ook minister Schultz van Haegen steunt de juridische stappen. Wij achten de kans klein, maar misschien kan een rechter dit kostbare plan toch nog een halt toeroepen. 

Reacties

Feynman 01-04-17 | 17:14 | 1

Oostenrijk, dat tolvignetten kent, gaat dus naar de rechter om tolvignetten in Duitsland te voorkomen?!?

Harry_Witkamp 02-04-17 | 01:25

Voor zover ik weet betaald iedereen in Oostenrijk hetzelfde. De eigen bevolking wordt niet voorgetrokken. Toch wel een verschil lijkt me?

Wekkertje 01-04-17 | 19:27 | 1

Laat die Duitsers eerst weer eens leren Autobahnen te bouwen. Blijkbaar zijn Nonkel Adolfs laatste kundige bouwers gesneuveld aan het eind van de 2e Wereldoorlog. Duitsland is al decennia lang een grote bouwput, lijkt of ze eeuwig met die wegen aan het klooien zijn. Zat gisteren nog op de 1 en de 3 rond Köln, de vullingen rammelen uit je kiezen. En daaraan moet ik meebetalen ?? Denk het niet.

winkelwagenmuntje 02-04-17 | 00:04

Dwong iemand je met een pistool op je hoofd gericht daar te rijden?

Reageer