Autobahn

Uitgelegd: de 5 'levels' van autonoom rijden

Steeds meer moderne high-end auto's krijgen zelfrijdende functies, waarbij regelmatig wordt gesproken over 'level n-autonomie'. Zo krijgt de gefacelifte Mercedes S-Klasse die binnenkort verschijnt naar verluidt level 3 autonomie. Wat betekent dit?

Noem het een hype, noem het de grootste revolutie op vervoersgebied in de geschiedenis van de mensheid. Feit is dat we niet om de autonome auto heen kunnen. Diverse partijen die er mee bezig zijn noemen 2020 als begindatum voor autonomie, maar in werkelijkheid lijkt dit eerder een opstapje naar het echte werk. In 2020 kunnen we ons nog lang niet verplaatsen zoals in Minority Report, of in I Robot, dat duurt aanmerkelijk langer. Toch worden er grote stappen gezet, niet in de laatste plaats omdat er door veel verschillende partijen heel veel budget wordt vrijgemaakt voor onderzoek.

Kijken we specifiek naar de in de intro genoemde facelift van de Mercedes-Benz S-Klasse, dan zal er uiterlijk niet heel veel wijzigen. Belangrijker is de onderhuidse ontwikkeling van Mercedes' vlaggenschip annex technologiedrager: hij moet een nieuwe sprong in autonoom rijden tentoonspreiden. Nadat 4 jaar geleden met een (Intelligent Drive-) exemplaar al een historische 100 kilometer tussen Mannheim en Pforzheim -in de voetsporen van Bertha Benz- autonoom werd afgelegd verwachten we van de opgefriste S-Klasse - die we over een week in Beijing te zien krijgen - nog meer zelfrijdende gizmo's. Ongetwijfeld wederom een sprong voorwaarts, maar we zijn er nog lang niet.

De 'levels'

Terzake: de internationaal geaccepteerde niveaus van autonoom rijden werden in oktober 2016 definitief gedefinieerd door de Society of Automotive Engineers (SAE), dezelfde club wier naam is verbonden aan de berekening van Angelsaksische paardenkrachten (hp). Het was dus een Amerikaanse club, en niet het Duitse Institut für Normung (DIN), die het voortouw nam in het maken van een 30 pagina's tellend PDF-document. 

  • Level 0: Geen enkele rijhulp, wel mogelijke waarschuwingen (blind spot detection bijvoorbeeld, of Rear Cross Traffic Alert)
  • Level 1: De bestuurder moet te allen tijde de besturing in handen kunnen nemen. Het gaat hier om functies als Adaptieve Cruise Control (ACC), parkeerassistenten of Lane Keeping Assistance. 
  • Level 2 (hands-off): Zowel acceleratie, sturen als remmen wordt door de auto gedaan,. Desondanks moet de bestuurder zijn ogen open houden voor onverwachte gebeurtenissen en reageren zodra de software hem in de steek laat. Met een druk op de knop of simpelweg door zelf input te geven kan de controle over het voertuig weer aan de menselijke bestuurder overgedragen worden. Voorbeeld: Tesla'a Autopilot.
  • Level 3 (eyes-off): In bekende en niet-complexe omgevingen (een snelweg bijvoorbeeld) kan de bestuurder de aandacht veilig van zijn rijtaken naar iets anders verleggen. Echter, wanneer nodig moet hij de controle van het voertuig overpakken. Voorbeelden hiervan zijn er nog niet echt, als gezegd krijgt de gefacelifte Mercedes S-Klasse volgens de geruchten level 3 functies. Ook begint Volvo dit jaar aan een test in Göteborg met XC90's die op een bepaald traject 'eyes off' gereden kunnen worden.
  • Level 4: de automatische piloot is in staat het voertuig in bijna elke mogelijk scenario te besturen, behalve in zeer slecht weer. Indien de omstandigheden het toelaten kan de chauffeur de autopilot inschakelen; hij hoeft vervolgens niet meer te letten op de besturing. Sterker nog: pedalen en een stuur lijken bij level 4 autonomie overbodig.
  • Level 5: de ultieme zelfrijdende auto. De enige input die nodig is, is het ingeven van de bestemming en het starten van bet systeem. De software doet verder alles en neemt alle beslissingen. Hierover dromen fabrikanten met futuristische concepts, zoals de F 015 Luxury in Motion van Mercedes-Benz.

2026-2031

And there you have it, de blauwdruk voor de toekomst van de auto, één niveautje per keer. Op de vraag hoe snel welk level toepasbaar is zal iedereen je een ander antwoord geven, maar de leidraad die Ford aanhoudt lijkt ons een redelijke. Het autoconcern dat eerder deze week niet alleen door Tesla op de beurs werd ingehaald, maar dat ook in een studie werd gekenmerkd als voorop lopend op het gebied van autonomie, verwacht dat het nog wel 10 tot 15 jaar duurt eer de gemiddelde consument de vruchten plukt van de autonome auto. Hierbij wordt Level 4 autonomie als benchmark genomen.

wIets eerder al verwachten we grotendeels zelfrijdende taxi's. Het is ederom Mercedes die dit aan gaat pakkenn (samen met Bosch), waarbij 2020 als deadline is gesteld.

Reacties

kapotte_stofzuiger 05-04-17 | 21:40 | 7

Mooi, als in alle levels de veiligheid van de bestuurder voorop staat (zoals in level 0 en 1) kan ik niet wachten op level 5.

kapotte_stofzuiger 05-04-17 | 21:40

bestuurder wordt passagier vanaf level 4

De gelaarsde kat 05-04-17 | 21:59

Ik zie het al gebeuren: vanaf 2030 wordt door de rechter geen rijontzegging meer opgelegd, maar een level 5 beperking....

Roderick-Willem 05-04-17 | 22:28

@De gelaarsde kat
Als je met het bestaan van level 5 nog dronken achter het stuur gaat zitten heb je het IQ van een aardappel. je stemrecht zou dan afgenomen moeten worden.

de_tyvus 06-04-17 | 00:43

@ Roderick-Willem 05-04-17 | 22:28
Hoezo? De auto ergens naartoe laten gaan is dan eenzelfde soort handeling als je tomtom instellen. Dat heeft voor de veiligheid van de jouw omringende mens evenveel impact want jij bent niet degen die het voertuig bestuurd. Dat doet de computer, zitplaats is dan irrelevant.

eddie_k 06-04-17 | 09:03

Weinig kans (dat de wetgever toestaat) dat jouw (bestuurders)veiligheid boven die van de kudde voetgangers/fietsers, waar je (als dan niet opzettelijk) op dreigt in te rijden, wordt gesteld.

Roderick-Willem 06-04-17 | 11:00

@de_tyvus
Ik bedoel natuurlijk dat je dan juist wel zelf gaat rijden terwijl de techniek bestaat dat het niet meer hoeft.

de_tyvus 06-04-17 | 12:34

@ Roderick-Willem 06-04-17 | 11:00 Ah ok, fair enough dan dien je idd te hangen.
Als ik de definities lees is dronken besturen vanaf niveau 4 niet meer mogelijk. Elke denkbare situatie bevat ook gewoon het instappen van een dronken eigenaar.
Dat zal dan wel zo'n gevalletje worden als bij een van de eerste afleveringen van minority report:
'Irrational driving detected, switching to autopilot.' Om vervolgens nog rijdend een snelrecht bijwonen d.m.v. het beeldscherm in de auto. Resultaat: een handbedieningsverbod opgelegd krijgen van een jaar dat even ingeprogrammeerd wordt in al je voortuigen die aan het internet hangen.

watergeus 05-04-17 | 23:10

Vanaf level 4 bepaalt de verzekering dat je niet meer zelf mag rijden. Auto's worden een commodity. Je google agenda bepaalt wanneer er een Ubertje voor je deur staat. Zo'n Benz is er dan voor de happy view, net als nu en de gewone man rijdt rond in een model3. Waarom zou je zelf nog een auto hebben? Alleen leuk voor op het circuit.

zbb 05-04-17 | 23:18 | 2

Dat boven dit artikel getoonde ontwerp is net zo ver van de bruikbare realiteit verwijderd als bijna alles wat boven niveau 1 uitkomt. Tesla's autopiloot is niveau 2, maar heeft voldoende bewezen dat het gewoonweg een gevaar is. Dat ding maakt fouten en als je niet je handen aan het stuur en je voeten op de pedalen hebt, dus z.g. hands-off rijdt, komt je reaktie veel te laat, nog later dan de vertraging bij aktief rijden.

Al deze voorspellingen doen me denken aan de serieusiteit van de droom van atoomreaktor gedreven auto's van de jaren 50 en 60. Een auto besturen is zelfs voor menselijke hersenen, die zelfs ook in minimale vorm enorm veel complexer zijn dan de computertjes van nu, vaak te ingewikkeld. Kom nog maar eens kijken over 100 jaar, misschien is er dan iets wat er mogelijk op lijkt.

Overigens, het ontwerp van hierboven buigt, als de bodem niet met enige honderen kilo's aan zware balken versterkt wordt, zodanig door als er iemand instapt dat b.v. uitlijning en toespoor ontregeld worden. Die ervaring is al sinds bijna 90 jaar geleden vaker opgedaan, maar toch zijn er nog genoeg dagdromers die het verslaan van de fysica als toekomst zien. Form before function, wat wil je, maar dat is toch wel de huidige norm geworden.

kapotte_stofzuiger 05-04-17 | 23:38

De analogie met de automatische piloot in een vliegtuig, dat gaat al behoorlijk richting level 4, alleen vinden piloten (200k per jaar) dat niet zo leuk.
Verkeer op de grond is veel complexer, maar uiteindelijk zijn zelfs daar patronen in te vinden c.q. te berekenen.

zbb 06-04-17 | 01:27

Een automatische piloot in een vliegtuig hoeft alleen maar de variabelen snelheid, hoogte en richting vast te houden en omdat de omgeving niet verandert is dat technisch gezien een makkie. want daar hoef je dus geen rekening mee te houden. Zelfs automatisch landen is niets anders dan de hoogte beheersen, gewoon door langs een projektielijntje naar beneden te vliegen en daar de afstand tot de grond met een vaste factor te verminderen. Autorijden op een autoweg is bijna hetzelfde, maar daarbuiten is het enorm veel gecompliceerder, een van de moeilijkste dingen die een mens kan doen, omdat werkelijk alles in de omgeving continue verandert, er veel te veel de korte-tijdprojecties tegelijkertijd opgelost moeten worden en de afstanden tot ieder voorwerp in de omgeving meestal veel korter zijn dan het kleinste bereik van het fysieke vermogen om te reageren als een van de projekties in de fout gaat.
Ook als de technische vooruitgang van computers en hun programmering met dezelfde snelheid doorgaat als in de laatste 20 jaar, lijkt het niet waarschijnlijk dat er binnen, zeg, 50 jaar voldoende capaciteit is om er bij het rijden wat zinnigs en vooral veiligs mee te doen.

Cue_The_Deer 05-04-17 | 23:33 | 1

En bij level 6 nemen ze de wereld over. Maar daar hoor je Elon niet over.

Oberon14 06-04-17 | 08:34

Alleen katten kunnen dat level halen. Maar dat is ook een geheim.

Scry 06-04-17 | 04:35

Level 1 is alles wat ik nodig heb. Heerlijk zelf rijden op een mooie dag zonder een bestemming voor ogen te hebben. De auto als machine onder je handen en voeten te voelen, fantastisch. Al die mensen die staan te juichen om volledig autonoom zijn vaak nog te dom om te kakken en kunnen zelf voor geen meter rijden en zitten met angstzweet in de auto. Ik zie ze iedere dag weer op de weg. Die mensen moeten maar lekker de trein of bus pakken. Autonoom zat lijkt mij.
Of is de toekomst dat we kasplantjes van het menselijk ras gaan maken waarbij iedere handeling door machines geautomatiseerd wordt? Laten we mensen alsjeblieft niet nog dommer maken dan dat ze al zijn.

adjudant 06-04-17 | 05:11

Mercedes heeft toch altijd de nieuwste assistent snufjes ? assistent is nog geen autonoom , de wetgever bepaalt uiteindelijk of het bij assistent blijft of autonoom woord, geen enkele producent/autobouwer heeft een 100% zeker systeem,

reagierder 06-04-17 | 15:41

In mijn Tesla model S ben ik op de snelweg geregeld bezig a la level 3, hoor...

Unleashed 06-04-17 | 15:44

Als ik het goed begrepen heb heeft elke Tesla die sinds oktober vorig jaar van de band rolt de benodigde hardware voor Level 3 al aan boord.

Reageer