Autobahn

Fail: wegbeheerder moet gloednieuwe A4 aanpassen

Kent u de verbreding van de A4 tussen Burgerveen en Leiden? Kost €410.000.000 voor 6 kilometer, maar dan heb je ook niks. Nadat in maart 2015 de werkzaamheden werden afgerond, moet de schop opnieuw de grond in, om wat 'oneffenheden' glad te strijken.

Het belangrijkste wapenfeit in deze flessenhals was een verbreding van 2x2 naar 2x3 rijstroken, waarmee met name opstoppingen bij het Ringvaartaquaduct en bij Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude-Rijndijk werden verlicht. Het liep een  beetje in de papieren (PDF) omdat de weg bij Leiden en Leiderdorp pal langs de woonhuizen loopt, en dus verdiept is aangelegd. 

Tot zover de theorie, dan nu de praktijk: weggebruikers noemden de nieuwe aanpak te zot voor woorden. In haar ondoorgrondelijke wijsheid gaf Rijkswaterstaat de afslag naar Alphen-Leiden net zoveel rijstroken als één van de drukst bereden punten in het Nederlandse wegennet, waarmee de facto een nieuwe bottleneck is gecreëerd. De parallelbaan met de afslag richting Alphen/Leiden (N11/N206) heeft nog een extra baantje richting de A4, maar het leek de wegbeheerder een slecht idee om dit duidelijk aan te geven. De weggebruiker moet nog even 'wennen' aan de nieuwe situatie was het devies, en tevens de verklaring voor de enorme filetoename.

De grootste grap van het geheel is dat de files al flink waren teruggedrongen tot de 'verbeteringen' werden doorgevoerd, en sindsdien staat de A4 weer in de Nederlandse file-top10. 


A4 opnieuw op de schop

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu schrijft daarom vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat er na een jaar aankijken hoe Jan en Alleman door het wisselen van rijstrook kop-staart botste toch maar eens actie wordt ondernomen. De borden en de markering op de weg worden aangepast, zodat de weggebruiker meer informatie krijgt. Ook verschuiven de strepen op de hoofdrijbaan richting Den Haag, waardoor er eindelijk wat meer capaciteit wordt gereserveerd voor de verkeersslagader, ten koste van het verkeer richting de N-wegen.

Wat de hersteloperatie gaat kosten is nog niet duidelijk, maar 't is belastinggeld, dus dat maakt niet zo veel uit. 

Reacties

Min-of-meer 10-03-16 | 08:50 | 3

Verbreden naar 2x3? Dat was gewoon gedoemd om een paar maanden later weer bomvol te zijn.

Het wordt tijd dat alle snelwegen binnen de Randstad minstens 2x5 worden, met bijvoorbeeld 3x7 op de drukste plekken.

We zijn een rijk land, dat kunnen we prima betalen zonder ook maar een enkele belastingverhoging.

Sjaak_Balboni 10-03-16 | 09:12

En bovendien: waarom wordt er niet meer gestapeld in Nederland? Ik snap dat er in de breedte soms geen ruimte is, maar dan ga je toch de hoogte in?

Mastermattie 10-03-16 | 12:06

Soms vraag ik me af of dat altijd werkt...
Bij Schiphol (A'dam richting Den Haag) is het flink wat stroken breed en toch staat het daar IEDERE AVOND weer vast.
Het heeft te maken met invoegend verkeer vanuit Hoofddorp maar de breedte helpt daar kennelijk niets.

voldemort 10-03-16 | 15:34

Komt omdat de trajectcontrole daar weer actief is, toen deze uitstond ging het invoegen beter.

rotorhead 10-03-16 | 09:22 | 1

Ergens een paar ramkrakers zien te vinden, die weten wel raad met een A4...

loze stijl 10-03-16 | 12:06

Maar dan wel een 4x4 , intern ook wel bekend als quattro

Red Foreman 10-03-16 | 09:23 | 1

3x7 op de drukste plekken.
Min-of-meer 10-mrt | 08:50
Topplan. Waar is die derde strook dan voor? Verkeer van beide kanten?

Min-of-meer 10-03-16 | 11:45

Om om te kunnen draaien afhankelijk van de richting die de grootste hoeveelheid verkeer op rijdt. Anders is het een beetje verspilling van ruimte om een symmetrische snelweg te hebben waar in de ochtendspits de ene helft vast staat en de andere helft volledig leeg is, en dat in de avondspits de tegenovergestelde situatie bestaat.

Shoarmamasutra 10-03-16 | 10:14

Het ergste is dat er gewoon ruimte is om de derde strook door te laten lopen. Die is ook tijdelijk gebruikt. Minister kan toch gewoon met spoed een wegaanpassingsbesluit nemen om dit op te lossen.

Risingson 10-03-16 | 11:36 | 3

Ik rij daar bijna elke dag en ga, als het druk is, uit voorzorg op de rechterbaan rijden. Een driebaansweg die na een tunnel 'opeens' tweebaans gaat worden maar er zijn legio lease bak rijders die met 160 aan komen schuren om op het allerallerallerlaatste stukje in te voegen. Mongolen in een mongolensituatie.

loze stijl 10-03-16 | 12:09

Hmzzz, wat heeft rijden als een mongool precies te maken met leasebak rijders? Flitspalen en andere snelheidsmetingen discrimineren niet hoor.

loze stijl 10-03-16 | 12:10

Edit: tenzij de geflitste een Pool, Roemeen of Brit is, las ik gisteren

voldemort 10-03-16 | 15:39

De bedoeling is dat de invoegstrook tot op het einde benut wordt. Dan is er ruimte en tijd om netjes te ritsen. Mensen die kilometers van te voren de linkerstrook al verlaten en alle gaatjes krampachtig dichtrijden helpen ook niet.

hotbabelover 10-03-16 | 12:02

Wanneer je vanuit Amsterdam komt en je wilt naar Voorschoten, dan kom je er net na de afslag achter dat je de afslag gemist hebt. Voor de afslag is er geen enkele indicatie dat je de afslag moet nemen (was er voorheen wel!) en een paar seconden na de afslag (die je dus niet genomen hebt) zie je boven de afslag staan dat je daar had moeten zijn voor Voorschoten.....

keepcalm 10-03-16 | 13:31

Het ergste is dat ik de titel mis interpreteerde als: Wegbeheerder moet gloednieuwe (audi) A4 aanpassen...

rode peper 10-03-16 | 16:59

Het is sinds de openstelling van de vernieuwde weg een onbegrijpelijke situatie geworden waardoor als bv de paralelweg richting zuid (op sommige stukken maar 1 baan) iets overkomt (file oid) er een file kan ontstaan die heel het centrum van Leiden tot stilstand kan brengen inclusief de a4 de andere kant op omdat de afritten helemaal vast komen te staan omdat geen auto nog de stad inkomt. Die parallelbanen maken het ook lastig om de juiste te vinden want als je de afslag van de parallelbaan mist ben je de lul

rode peper 10-03-16 | 17:08

Ik weet de afslagen niet maar er waren er 3 (ik noem ze N,M en Z en natuurlijk 2 richtingen N en Z); MZ en ZZ vormen een lange parallelbaan zelfs voor een stuk oer 1 strook, onbegrijpelijk dat MZ niet eerder kan aansluiten met de hoofdrijbaan, er is zat ruimte om in te voegen voor het viaduct. Ook totaal onbegrijpelijk dat voor MN je afrit ZN moet hebben terwijl er ook zat ruimte is voor invoegstroken.

Als ik naar Amsterdam moet pak ik altijd NN en als ik naar Rotterdam moet altijd ZZ terwijl deze afslagen niet de handigste zijn maar ik rijd liever door de stad dan de A4 bij Leiden/Leiderdorp vanwege de kans op files

Reageer