Autobahn

Peugeot wil weer meedoen aan de 24 Uur van Le Mans

Na het vertrek van Audi leek het een tikje saai te worden in de topklasse van de 24 Uur van Le Mans, maar er is hoop. Peugeot overweegt terug te keren in de bekendste langeafstandsrace ter wereld, maar het Franse merk heeft nog wel een voorwaarde.

PSA (moederbedrijf Peugeot en Citroën) is lekker op dreef de afgelopen tijd. Na jaren van relatieve stilte verschijnt nu het ene na het andere ambitieuze plan uit het Franse hoofdkwartier. Zo werd Opel al ingelijfd en is er ook al interesse getoond voor Proton

Nu blijkt ook de raceafdeling niet stil te zitten. Peugeot verliet na 2011 de LMP1-klasse nadat ze het Audi een paar jaar flink lastig hadden gemaakt en in 2009 zelfs wonnen in Le Mans met hun 908 HDi FAP. Nu lijkt het merk geïnteresseerd in een terugkeer, al is er nog één obstakel.

"We have always said we will return if three conditions are met: firstly, we as a company are making money; secondly, we have won the Dakar Rally and thirdly, the cost of competition cannot be over €200m per year", zo vat Peugeot-baas Jean-Philippe Imparato de situatie samen. Het goede nieuws is dat Peugeot geld verdient en dat die Dakar-winst ook al binnen is. Twee derde van de eisenlijst is dus afgevinkt.

Regels

Die laatste eis vergt een regelwijziging van de organisatie van het World Endurance Championship (WEC). Momenteel mogen fabrikanten in de LMP1-klasse nog zoveel geld over de balk smijten als ze zelf willen en dat doen ze dan ook massaal. Een budgetlimiet zal ongetwijfeld op veel weerstand stuiten en tegenstanders zullen claimen dat het de ontwikkeling afremt. 

Echter heeft de organisatie de afgelopen jaren twee fabrieksteams (Peugeot en Audi) zien verdwijnen door de hoge kosten. Het WEC wil dolgraag meer deelnemers in de LMP1-klasse, maar zonder budgetlimiet is dat voor de meeste fabrikanten veel te duur. Momenteel zijn alleen nog Toyota en Porsche over en dat brengt de topklasse in een lastig pakket. Het vertrek van Audi heeft tenslotte laten zien dat een fabrikant elk moment kan besluiten op te stappen en met één team heb je geen wedstrijd. 

De kans is dus groot dat het WEC wel iets overheeft voor een extra deelnemer. Peugeot heeft zijn eisen duidelijk kenbaar gemaakt, dus het is nu aan de raceorganisatie om te luisteren. Laten we hopen dat de oren openstaan, want wij juichen meer Le Mans-deelnemers alleen maar toe. 

Reacties

niemandindestad 20-03-17 | 21:46

Peugeot meedoen? Laat me niet lachen. Ze zijn niet eens in staat om electrische & electronische defecten in hun wagenpark te fixen. Het is al minimaal een jaar of 10 bal op dat gebied met de PSA groep. Kneuzen zijn het.

SanderVreibik 21-03-17 | 00:31

Mis... PSA bouwt bijzonder degelijke consumentenauto's en is ook in de Endurancewereld zeer gerespecteerd om zowel degelijkheid als snelheid. Ook Dakar win je niet zonder enige mate van betrouwbaarheid...
Het enige wat achterblijft is het imago...

owikzegmaarwat 21-03-17 | 01:52

mooi, kommar terug, als het aan mij lag deed ieder fatsoenlijk automerk gewoon altijd mee en kwam audi weer terug. met hunne kutsmoes van "we habben al genoeg bewezen blabla"

adjudant 21-03-17 | 06:33

wat moet Audi nog winnen om geen kutsmoes te hebben? steeds de zelfde winnaar is geen competitie om naar uit te kijken,

Reageer