Autobahn

Congo is een probleem voor de elektrische auto

Kom er maar in Paul van Vliet! "Geef om deze oto, deze oto zal de wereld beter maken." Willen we best, maar dan moeten we eerst orde op zaken stellen in Congo, hofleverancier van cruciale ingrediënten voor de elektrische auto.

Elektrische auto's hebben een maag die niet alleen bestaat uit lithium-ion accu's. Dat 'lithium-ion' is verwarrend, maar er is meer nodig voor een elektrisch wonder. Kobalt bijvoorbeeld. Dat is een noodzakelijk bestanddeel voor een functionerende lithium-ion accu. Tesla kan bijvoorbeeld niet zonder.

Misschien is het goed om daarom even het volgende plaatje te laten zien. Hier worden moeilijk verkrijgbare, dure en tegelijk onmisbare ingrediënten voor de elektrische auto getoond. De prijzen zijn per ton.

De prijzen van kobalt stijgen alleen maar. Deze cijfers zijn alweer oud, wat veel zegt. Voor december kostte een ton kobalt nog geen dertigduizend dollar. Inmiddels betaalt men voor die hoeveelheid bijna vijftigduizend dollar. Een prijsstijging van dik zestig procent in drie maanden. Hier escaleren dingen vreselijk uit de klauw

Daar komt nog bij dat er (op dit moment) een duidelijk plafond aan kobalt-productie zit. De jaarlijkse max is 180K ton per jaar. Hoe populairder de elektrische auto wordt, des te pijnlijker en prijziger deze maximaal haalbare hoeveelheid is. Hoe onbeweeglijker het aanbod, des te sterker de prijs reageert als de vraag beweegt.


De prijsstijgingen zijn deels te verklaren doordat bijna tweederde van de mondiale kobaltproductie uit Congo komt, een land dat qua politieke stabiliteit elf op de Schaal van euhm...Congo scoort. De politieke situatie is er ernstig onzeker, wat zich vertaalt naar de prijzen voor kobalt en mogelijk zelfs voor de prijzen van elektrische auto's. Dus als we de wereld een stukje mooier willen maken en elektrische auto's voor de massa beschikbaar willen stellen, moet er orde op zaken gesteld worden in een van de meest corrupte landen ter wereld. We verwachten Paul van Vliet voor een eventuele campagne te kunnen strikken. 

Alleen al omdat kobalt mijnen een walgelijk smerige en nietsontziende business is waar kinderarbeid aan de orde van de dag is.

Reacties

negen 02-03-17 | 20:31 | 1

Slavernij is een beetje passé
Maar Koloniën waren nog niet slecht idee.

loze stijl 02-03-17 | 21:24

Zeg, het is nog geen Sinterklaas heur :-)

youwish 02-03-17 | 21:18 | 1

Dus 50 cent per kilo das goedkoper dan aluminium of koper. 63 kilo kost dus 32 euro per auto. Plus je kan het recyclen. Kinderarbeid en politiek is inderdaad wel een probleem.

rondjesrijder 02-03-17 | 22:44

Een ton is 1000 kilo.
Maak nu nog eens je berekening..

Febofiel 02-03-17 | 21:22

In je bron staat geschreven dat er 63kg lithium in een batterij zit, niet kobalt.

KayakFun 02-03-17 | 22:05

Wordt het geen tijd dat Hilderink een cursus begrijpend lezen krijgt, of gaat solliciteren bij een fake-news site als nieuwspaal of zo?

CamaroHans 02-03-17 | 22:14

Maar als ze in Congo moeilijk gaan doen dan gaan de Amerikanen daar toch zoals gebruikelijk "de vrede herstellen"? Als dank krijgen ze dan een leuke korting op het cobalt....

Faecesbook 02-03-17 | 22:34

Ik heb het ff nagevraagd bij PR-bazin @alexisgeo (jij zou haar ook doen) van Tesla, en die zei dat de cellen in Tesla batterijen voornamelijk metaaloxiden zijn van nikkel en almuminium, en in mindere mate van kobalt. Verder bestaan ze uit carbon en staal en bevatten ze maar een klein gewichtspercentage lithium, dus volgens haar zijn het eigenlijk nikkelbatterijen.

Nikkel is al een stuk minder groot probleem dan kobalt, en mangaan wordt ook al veel gebruikt. Sowieso vraagt de toekomst om efficiëntere oplossingen dan Li-ion.

Abject 03-03-17 | 00:28

Ach, Greenpeace had er ook decennia lang geen probleem mee om hun merchandising in Bangladesh te laten produceren onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Maar het was de natuur de telt, toch?

Binnenkort Chino-Westerse proxy-oorlogen in en nabij de Congo? Beetje lastig om voorop te lopen zonder dat goedje. De defensie-industrie kan ook niet zonder. En zo'n door andere malloten uitgevochten oorlog levert nog een leuk centje aan wapentuig op ook, betalen ze grif voor.

Wekkertje 03-03-17 | 07:23

Toeval dat zo'n land met cruciale grondstoffen instabiel is ?
Een enkele dictator zijn zakken volstoppen is goedkoper dan
met een heel land afrekenen.

loze stijl 03-03-17 | 08:14

Ik denk dat het echte probleem voor elektrische auto's voorlopig een andere is namelijk: er zijn nog niet voldoende laadpalen geplaatst..
Het grondstoffenprobleem wordt wel opgelost. Of andere grondstoffen of de delf techniek wordt verbeterd. 'We'll get there.

Eagle0511 03-03-17 | 09:04 | 2

Maar electrisch rijden blijft hetzelfde probleem houden: grondstoffen die a) millieu problemen veroorzaken bij winning en b) ooit opraken.
Om de een of andere reden zijn de vindplaatsen van de benodigde grondstoffen ook altijd in gebieden die nou juist niet bekend staan om hun stabiele politieke omstandigheden.
Waarom wordt er niet vol ingezet op waterstof? Het meest voorkomende element in het hele universum? Of is het hele probleem bij waterstof dat iedereen er toegang tot heeft en niet zoals bij olie of andere grondstoffen een paar landen en/of multi nationals die vervolgens mooi weer spelen met de bijbehorende miljarden inkomsten?

Homer P. Simpson 03-03-17 | 12:38

Omdat het een energiedrager is met een bizar laag rendement. als je dat per-se wilt kun je beter een waterstof Otto-motor plaatsen...

loze stijl 03-03-17 | 15:22

Om waterstof te isoleren van de overige elementen heb je toch echt elektriciteit nodig.
Dus vooralsnog is dat een extra productiestap.
Ik heb alle vertrouwen in de toekomst overigens en hoop ooit onafhankelijk te zijn van de bekende fossiele brandstoffen.

Reageer