Autobahn

Gereden: Volkswagen Golf GTI Clubsport

Een beetje meer Golf GTI of een beetje minder Golf R; de Clubsport hangt er tussen en is daarmee echt een polderGolf.

Alleen het met alcantara beklede stuurwiel doet vermoeden dat er iets speciaals is aan deze GTI, want verder ziet het er vanaf de rijderspositie precies uit zoals we gewend zijn. Ook de eerste meters zijn niet bijzonder te noemen. De hatchback doet exact wat je verwacht van een GTI. Enigszins behoedzaam draaien we de oprit op die ons met een driekwart cirkel naar de snelweg brengt. De snelheid gaat langzaam omhoog, maar in plaats van grip te verliezen drukt het rubber zich dieper in het asfalt. De kilometerteller stijgt verder en de zijwaartse G-krachten nemen toe, maar de Golf laat zich niet uit zijn geplande koers trekken. Hebben we hier dan toch iets bijzonders in handen?

Soms even 290 pk

Met de Clubsport viert Volkswagen het veertigjarige bestaan van de Golf GTI. Het model dat ooit het segment van de hot hatches lanceerde, is allang niet meer de topper. Zelfs in de Golf-familie is er met de R een sterkere versie te vinden. De Clubsport kruipt in ieder geval qua vermogen richting de R. De 2.0 turbomotor krijgt er 45 pk bij en komt uit op 265 pk of 290 pk. De motor heeft namelijk een overboostfunctie die tijdelijk 25 pk extra levert als het gas diep ingedrukt wordt. Dit extra vermogen is tien seconden beschikbaar, waardoor je bij gebruik op de openbare weg vrijwel nooit zonder zit. De Clubsport levert slechts tien pk in op de R, maar hoeft ook 100 kilogram minder mee te dragen.

De Clubsport is weliswaar minder snel weg bij het stoplicht, omdat hij het alleen met voorwielaandrijving moet doen, maar het plezier in de bochten is onmiskenbaar. Het differentieel verdeelt het vermogen perfect en het onderstel verwerkt de kracht zo goed dat je je afvraagt waar je vierwielaandrijving voor nodig hebt.

Qua uiterlijk heeft de GTI er in deze feestversie een paar slingers bijgekregen. De vinnen aan weerszijden van de voorbumper en de spoiler op de kofferklep springen het meest in het oog en Volkswagen claimt dat dit model daadwerkelijk downforce genereert op beide assen, waar de normale GTI nog probeert op te stijgen. Exacte cijfers worden niet gecommuniceerd en we vermoeden dan ook dat het minimaal is. Echt merkbaar is het niet, maar het is fijn om te weten dat alle uiterlijke tuning daadwerkelijk nut heeft.

De beste Golfkeuze

We kunnen in ieder geval stellen dat de Clubsport zeker in het Tornado Red lekker opvalt. Dat mag ook wel als je 46.000 euro uitgeeft aan een hot hatch. Hij valt qua prijs precies tussen de normale GTI en de R in. Daarmee koop je wat ons betreft de beste Golf van dit moment. De meerwaarde ten opzichte van GTI is hij zonder meer waard en de Clubsport nadert de R te dicht om nog extra geld uit te geven aan dat topmodel. Ja, er was nog een snellere Clubsport S, maar die leverde slechts fractioneel meer vermogen voor een aanzienlijk meerprijs. Daarnaast was het een gelimiteerd model die vooral snel was in uitverkocht raken en dus niet relevant als je momenteel een auto zoekt. Nee, dankzij de Clubsport kan je na 40 jaar zeggen dat je met een GTI nog steeds de beste Golf in handen hebt.

Reacties

Menno1867 05-03-17 | 09:45

"kan je naar 40 jaar zeggen"... Serieus Hoevenaars? Is het verschil tussen "na" en "naar" echt te moeilijk?

adjudant 05-03-17 | 09:55

weinig geld voor een VW

Deviant 05-03-17 | 10:05

Leuke wagen. Jammer dat VW Golf rijders bijna altijd tokkies zijn die niet kunnen rijden, bij een ongeluk is het 9 van de 10 keer dat er een VW Golf bij is betrokken. Omdat ik niet geassocieerd wil worden met dat volk zal ik zelf nooit een VW Golf aanschaffen.

mygfisbrazilian 05-03-17 | 10:56

Dat had ik ook altijd. Net zoals met BMW, tegenwoordig Audi. Maar gezien ondertussen is 1984 Big Brother zo goed als werkelijkheid geworden en begin ik steeds meer voordelen te zien in de meest verkochte en dus meest anonieme auto van Europa. Zo'n R en dan met bijna alle opsmuk eraf: ultieme sleeper.

mygfisbrazilian 05-03-17 | 11:00

-gezien

Streamertje 05-03-17 | 15:24

Tuurlijk, dus als je 45000 euro voor zo'n auto uitgeeft ben je nog steeds een tokkie? Wat een redenatie. Als je zo gaat beginnen zijn er meer merken die hiervoor in aanmerking komen (alles wat snel is zo'n beetje)

JaquesDeMolay 06-03-17 | 09:42

Ja, dan ben je nog steeds een tokkie.. Die 45K wordt namelijk betaald door het bedrijf waar het petje, veelal als verkoper, wekzaam is

Streamertje 06-03-17 | 11:54

Tuurlijk joh......

N3uk33nd 05-03-17 | 15:05

@Deviant
Een beetje Golf kost al minimaal 30k+, dus nee, tokkies kopen geen Golf. Dit zijn voornamelijk leasebakken en speeltjes voor de liefhebbers.
Weet je welke auto's wel bovengemiddeld bij schades betrokken zijn, de goedkopere verre oosten merken, huisvrouwen, bejaarden en tokkies die hooguit 5k KM per jaar rijden.

monteur 05-03-17 | 20:51

Volkswagens zijn spul als je een opel gewend bent. Kom je vanuit elk willekeurig ander Duits of Brits merk dan is het allemaal een beetje een downgrade natuurlijk.

rolandet 06-03-17 | 08:28

Alcantara op het stuurwiel? gatver

mark660 06-03-17 | 09:33

vw golf ? , gatver,,,,,

Nuchternederland 06-03-17 | 11:52

Clubsport zonder rolkooi?
Da's geen clubsport.
Slap van VW om een Porsche benaming zo te laten verwateren.

Reageer