Autobahn

VVD is het liefst voor de automobilist

Mocht je komende verkiezingen alleen stemmen met je geliefde vierwieler in gedachten, dan ben je het beste af bij de VVD. De autohaat is het kleinst bij de huidige regeringspartij, al krijgen we dat kwartje van Kok niet terug.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de verkiezingsprogramma's van zeven partijen eens kritisch bekeken en daar komt uit dat de VVD het meest denkt aan de asfaltridder. Partijen als PvdA, SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks willen het autorijder vooral ontmoedigen door het duurder te maken, waarbij GroenLinks zelfs voor de dubbel gaat door een kilometerheffing en een spitsheffing te willen invoeren. 

Bij de VVD weten ze blijkbaar dat het openbaar vervoer geen volwaardig alternatief is voor de auto en dat de forens echt niet voor zijn lol elke ochtend aansluit in de file. Rutte & Co gooit ontmoediging daarom overboord en kiest voor een forse investering in meer asfalt. Daarnaast wil de partij de motorrijtuigenbelasting en de bpm verlagen. 

Resultaten

Hoewel de VVD de automobilist dus financieel steunt, helpt dat niet bij het doorrijden. Het PBL verwacht (pdf) dat de aanpak van de VVD het aantal files weliswaar iets laat afnemen ten opzichte van de verwachte filegroei, maar de daling is niet zo groot als bij de andere partijen. Wel scoort Rutte beter op het gebied van de bereikbaarheid van banen, omdat de heffingen van de andere partijen het reizen duurder maken. 

Het mag verder duidelijk zijn dat het aanmoedigen van autorijden niet goed uitpakt voor de verwachte CO2-uitsoot, maar daar zullen weinig automobilisten van wakker liggen. De uitkomst is dus simpel: wil je dat je vierwieler voor minder geld over meer asfalt kan scheuren, dan ga je voor de VVD. Waren ze op alle gebieden maar zo overtuigend.

Reacties

Vogelbeest 16-02-17 | 17:28

Ha Ha Ha.
En na de verkiezingen beginnen ze weer over rekeningrijden.

loze stijl 16-02-17 | 17:51

Ik sla verkiezingsbeloften altijd zorgvuldig over.
Het grote probleem is dat we veel teveel partijen hebben in dit land.
Dan is het onvermijdelijk dat er een coalitie moet worden gevormd van meerdere partijen die in de regel ook nog eens volslagen van elkaar afwijken qua intenties en beloften aan de kiezer.
Dan krijg je vrijwel zeker het slechtste uit meerdere partijprogrammas en blijft er nauwelijks iets over van wat de partij waar je op koos beloofde.
Tegen beter weten in zal ik ook deze keer weer VVD kiezen, op basis van janglarige prestaties uit het verleden.

GerMonster 16-02-17 | 22:16

"Het liefst" kan je beter vertalen als de minste haat, zolang bakken BPM geheven worden over alles behalve een Alto, zolang de wegenbelasting op een fatsoenlijke diesel over de 2000 Euro per jaar is, zolang de benzineprijs voor het grootste deel uit belasting bestaat, zolang er op elke straathoek een flitser staat, zolang is er helemaal niemand lief voor de automobilist in Nederland.

wapster 17-02-17 | 00:11

Jullie geloven serieus nog de leugens van Rutte. Iemand duizend euro jongens?

wapster 17-02-17 | 00:20

Nee maar even serieus. Volgens mij was het Rutte die de btw heeft verhoogd in 2012, de assurantiebelasting in 2013, BPM in 2015, ieder jaar de accijns. En gelijktijdig heeft de VVD ervoor gezorgd dat (alleen) ondernemers bijkans gratis auto mogen rijden in een Tesla of Metsubsidie Bushok, althans op kosten van een ander.

david keel 17-02-17 | 00:11

Moeilijk maken wat makkelijk kan zijn. Maak van alle belastingen (behalve inkomstenbelasting) doelbelasting: Geld innen>uitgeven aan doel waarvoor geïnd.
Inkomstenbelasting voor algemene middelen. En staatsdiefstal afschaffen (BTW, Erfbelasting en afschaffen boxensysteem en rondpompcircuit van toeslagen).
Van de inkomsten van de automobilist van de afgelopen 40 jaar kan nu al heel Nederland verdwijnen onder een laag asfalt van minimaal 2 meter dik. Heb je tevens geen subsidie meer nodig voor het OV. Daarmee is de laag over 2 jaar 3 meter dik....

Reageer