Autobahn

Aston Martin gaat dit jaar alweer verlies maken

Al meer dan tien jaar wordt elke schoonheid die Aston Martin op de weg zet, begroet met ooohs en aaahs. Maar de automaker draait sinds 2011 elk jaar verlies. Zo ook dit jaar.

Hoewel Aston de jaarcijfers over 2016 pas aan het eind van deze maand bekendmaakt, is hier de bittere pil al: ook vorig jaar was weer allesbehalve winstgevend. Voor belastingen bedroegen de verliezen (die overigens al aangekondigd waren) dik 170 miljoen dollar. Helaas zal dit jaar meer van hetzelfde zijn, geen zwarte cijfers, wel rooie.

Hoe denkt Aston daar iets aan te gaan doen? CEO Andy Palmer zegt dat hij bestaande modellen een upgrade wil geven. Bovendien zal hij een aantal nieuwe auto's presenteren tussen nu en 2019. Dat betekent in de eerste plaats weer meer R&D, volgens Palmer een reden waarom Astons zo duur zijn (en de verliezen zo groot, AB). Dit verklaart overigens ook waarom de AM-RB 001 zo onbetaalbaar is; die werkt als lifeline voor de andere modellen.

De belangrijkste troef in Palmers hand is natuurlijk de nieuwe Aston SUV, de DBX. Als Aston erin slaagt daar een succesvol model van te maken, is Aston uit de problemen. Kijk bijvoorbeeld naar de omzetknallers die de Porsche Cayenne en Macan zijn. Punt is alleen dat Astons ervaring met een echte vierzitter de afgelopen jaren niet geweldig is geweest. Of zegt de naam 'Rapide' u nog wel iets?

Kom op, Palmer, chop chop, maak die cijfers net zo mooi als je modellen.

Reacties

owikzegmaarwat 17-02-17 | 00:09

Auto's betaalbaarder maken, dan kunnen meer mensen het kopen, klaar.

negen 17-02-17 | 02:36

Die strategie heeft ook opel in 17 jaar geen winst geleverd. Bespaart op onderdelen, design en kwaliteit.. uiteindelijk bouw je dan alleen nog maar schrale bakken, daar zit niemand op te wachten.

owikzegmaarwat 17-02-17 | 09:58

De auto's zelf moeten goedkoper bedoel ik, niet besparen op onderdelen :P Bvb Showroom modellen die langer dan een jaar staan goedkoper maken, weet ik het..

beschuitfluiter 17-02-17 | 07:01

Aston loopt qua techniek gewoon 10 jaar achter op ander merken zoals Ferrari, Porsche en McLaren. Hoewel zo'n atmosferische V12 in het topmodel natuurlijk geweldig is, hebben ze nog steeds alleen maar sequentiële automaten ipv vliegensvlugge dual clutch varianten. Ook het infotainment systeem is allemaal van een aantal jaren terug qua software en snelheid. Als je dan in de markt ben voor een supercar met een paar ton om kapot te slaan, heb je anno 2017 toch écht wel slimmere keuzes, hoe mooi Astons ook zijn.

FrankVeer 17-02-17 | 08:44

Ze zouden wellicht een oud model moeten revampen voor een jonger hipster-publiek, net als men bij de Mini gedaan. Een premium-model met een leuke overhead die in grote aantallen kan worden verkocht en die 'customizable' is, zodat er ook geld verdiend kan worden aan accessoires.

JandeGluurder 17-02-17 | 13:12

Precies dit! Wat zou dat grandioos zijn zeg. En dan ook maar geluk in een leuk lease segment...

FrankVeer 17-02-17 | 14:16

Een model als de Reliant Scimitar bijvoorbeeld: nl.wikipedia.org/wiki/Reliant_Scimita...

Spaanse Peetvader 17-02-17 | 09:28

Aston Martin is hopeloos achter geraakt bij de Ferraris Lamborghinis Mercedessen.
Iedereen die de auto koopt doet dat alleen nog vanwege het uiterlijk en het onsterfelijke merk en voorkomen. Je kunt in bepaalde sociale klassen niet in de genoemde Italianen aankomen en dan is AM de enige exotic supercar die er te kiezen valt.
Maar die groep is klein en het nieuwe domme geld van de sporters, DJ's, oliejurken waar er het meest winst voor het merk te halen valt zitten daar niet tussen. Gelukkig maar, maar dan zul je echt omlaag moeten in prijs om nog winstgevend te blijven en bijvoorbeeld meer geautomatiseerd moeten bouwen in plaats van blijven hangen in hand built.

Spaanse Peetvader 17-02-17 | 09:32

2 tot 3 ton gaat niemand nog betalen als je kwalitatief voor dat geld echt meerdere stappen beter kunt krijgen.
Prijs omlaag en proberen zo min mogelijk in te leveren op kwaliteit is de enige optie, zodat in alle doelgroepen mensen redenen hebben er een te kopen, want goedkoper dan een kwalitatief betere concurrent.

omineuze omnipotent 17-02-17 | 14:00

ideale prooi voor BMW om het pallet op te vullen

Reageer