Autobahn

GroenLinks heeft dé oplossing tegen files

Waarom zijn we hier zelf niet op gekomen? Het beste middel om files te bestrijden is autorijden gewoon zo duur te maken dat niemand het zich meer kan permitteren. We denken dat de partij van Jesse TrudeauObamaKlaver hier een punt heeft.

€18 miljard belastingverzwaring op milieu

Het CPB heeft zoals bij elke aanstaande Tweede Kamerverkiezing alle verkiezingsprogramma's doorgerekend, behalve het A4'tje van Geert, want daar viel weinig uit te destilleren. Zojuist publiceerde het planbureau de resultaten en wie wil dat de files zo veel mogelijk afnemen doet er goed aan GroenLinks aan te vinken. Nadeel is wel dat u wat extra tijd voor woon-werkverkeer moet uittrekken, want op de bakfiets ben je iets minder snel op je werk dan met de auto.

In totaal stijgen de milieubelastingen bij de partij van de zeer authentieke en absoluut niet neppe Jesse Klaver met 18 miljard euro, door invoering van een verpakkingenbelasting, en een minimumprijs voor CO2-uitstoot voor bedrijven én een kilometerheffing in voor personenauto's, bestelwagens en vrachtwagens. Ook wordt uw biefstukje en harinkje duurder, vlees en vis gaan van 6 naar 21% BTW. Niet dat er nog veel biefstuk verkocht wordt, want dankzij een 6,5 miljard verzwaring van de belastingen op vermogen en winst vluchten de laatste rijke Nederlanders met hun stink-SUV's de grens over. Het openbaar vervoer krijgt wel een impuls, ten koste van het wegverkeer: de bijtelling op vervuilende auto's wordt verhoogd. Kan mooi weer een rondje EV-subsidie uitgedeeld worden.

Kampioen uitstootbesparing

Dankzij de maatregelen van GL - waaronder een afschaffing van 130 km/u en het verlagen van de Vmax op 100-wegen naar 80 en Tesla's voor iedere openbaar bestuurder - zal de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof kelderen, wat erg fijn is voor onze longen. Dat we teruggaan naar een autarkisch model waarin niemand zijn eigen omheinde dorp verlaat en elke vorm van schaalvoordeel verdwijnt moeten we maar voor lief nemen. Op die manier valt het ook niet op dat heel Nederland in één grote 30-rijdende milieuzone is veranderd.

U vindt alle doorgerekende punten van GL en de overige partijen HIER.

Social

Mochten bovenstaande maatregelen u niet aanstaan, dan kan het fileprobleem altijd nog bestreden worden zoals de Grote Meester, wijlen Johan Cruijff, voor ogen had. Maar dat vinden we in geen enkel programma terug:

Social

Reacties

two ball cane 16-02-17 | 12:23 | 13

Het is ook van de gekke dat men soms meer dan een uur rijden van het werk gaat wonen. Gebruik van de weg kost klauwen geld en onder het mom 'maar als het voor werk is hoef je er niet voor te betalen' stoppen we onze wegen vol woon-werklaven. Gewoon per km betalen. Iedereen. En in de spits dubbel.
Dan betalen de mensen die een keer in de week een ritje buiten de spits maken tenminste een normaal bedrag en betaalt de jojo die elke dag 100km heen-, en terug (op het drukste moment van de dag) rijdt maar gewoon mooi voor bredere snelwegen.

John McClane 16-02-17 | 12:31

#accijns #kwartjevankok #btwopbrandstof

Akiron 16-02-17 | 12:32

Jij zit zeker lekker met een uitkerinkje thuis of werkt in het buurthuis om de hoek? Waar je werkt heb je niet altijd voor het uitkiezen, en waar je woont ook niet. Werk is niet voor elk beroep overal te vinden, en over de woningnood in Nederland hoeft weinig meer gezegd te worden denk ik. Mensen gaan echt niet voor hun lol in die files staan. Een achterlijke denkfout die de overheid maar blijft maken, met de groene dromers voorop.

Hunebedbouwer 16-02-17 | 13:13

@ two ball cane: Hé klaploper, ik werk voor een uitzendburo. De ene dag 10 km van werk, volgende 50. Buurman is bouwvakker. Soms is z'n klus 'om de hoek', soms aan de andere kant van het land.
Mijn broer is servicemonteur van landbouwmachines. Ene keer is er een bietenrooier stuk in Groningen, volgende dag in Goes.
Niet iedereen 'werkt' als kantoorklerk!!

Hunebedbouwer 16-02-17 | 13:15

daarnaast is niet iedereen zeker van z'n baan. We zijn niet massaal ambtenaar.
Dus kan het zijn dat je na je ontslag een onzekere baan vind. Steeds maar achter je onzekere baan aan verhuizen?

kloopindeslootjijook 16-02-17 | 13:16

In de spits dubbel. Dus dan wordt op een normale tijd naar je werk gaan een elite-kwestie. Goed bezig man.

kloopindeslootjijook 16-02-17 | 13:18

Alsof je voor de lol in de file gaat staan. Get real man.

two ball cane 16-02-17 | 13:56

Ik maak nogal wat los zie ik.
Natuurlijk zijn er genoeg mensen die niet voor de lol in de file gaan staan. Maar juist die mensen voor wie het noodzaak is kunnen het betalen. (En anders is het geen noodzaak, marktwerking doet zn ding heus wel). Maar we zijn het er allemaal over eens dat er genoeg kantoorlaven zijn die wel degelijk kunnen verhuizen/andere tijden kiezen. Hoe makkelijker je kan aanpassen hoe eerderje het doet.
En nee, ik pleit niet voormeer belasting maar voor eerlijke belasting.
Overigens heb ik geen seconde medelijde met mensen die hun baan moeten vinden. Alsof ze een winnend lot zoeken.
Een baan neem je. Kies je uit. Met de voor-, en nadelen die daarbij horen.
#stopmetjammeren

Nuchternederland 16-02-17 | 14:05

"Een baan neem je. Kies je uit. Met de voor-, en nadelen die daarbij horen. "
"Het is ook van de gekke dat men soms meer dan een uur rijden van het werk gaat wonen"
Ja, wat is het nou?

John McClane 16-02-17 | 14:45

@two ball cane Je denkt dat iedereen alleen woont? Er zijn ook kinderen, partners en huisdieren he. Die moeten dan zeker ook allemaal iets anders vinden. In dezelfde buurt :) En als het kind van school getrapt wordt, de hond niet meer in het park mag komen of de partner ontslagen wordt, dan begint de hele verhuizing weer opnieuw?

BozeHenk 16-02-17 | 14:55

@two ball cane, naast alle volledig correcte redenen waarom jouw idee totaal onrealistisch is die er al zijn aangedragen heb ik er ook nog een: op ik weet niet hoeveel plaatsen krijg je na 3 keer een jaarcontractje gewoon je ontslag aangeboden omdat ze niemand een vast contract willen geven. volgende keer dus eens een beetje beter nadenken

Martin, Aston Martin 16-02-17 | 17:16

Two ball cane heeft wel een punt. Jullie kunnen wel allemaal op m zeiken maar ik hoor niemand zeggen dat ie het heerlijk vind om 2-3 uur per dag in een auto te zitten stinken. Dus: ja kilometer vergoeding, ja andere arbeidsovereenkomsten, ja het prijzen van CO2 uitstoot, ja je kinderen opvoeden zodat ze niet van school getrapt worden, ja soms zit het mee soms zit het tegen. Er zijn heel veel mensen die er niet over zullen peinzen meer belasting te betalen om de infrastructuur voor het openbaar gratis te maken. Dus als jullie willen huilen dat de km vergoeding er niet mag komen, kop dan wel een belastingverhoging in voor de OV infrastructuur.... dat dan ook consequent doorvoeren.

Swoop 16-02-17 | 20:10

Als je baas in 020 zit en je het vertikt om die idiote huizenprijzen te betalen, kan ik me voorstellen dat je in de provincie gaat wonen in een vrijstaand huis en dat uur in de file voor lief neemt.

N3uk33nd 17-02-17 | 10:32

@two ball cane
Jij bent echt helemaal de weg kwijt. Of je bent een wereldvreemde ambtenaar, of je hebt niet eens een echte baan, want anders kun je dit soort ideeën echt niet uitkramen. Er is letterlijk NIEMAND die voor zijn/haar lol dagelijks in de file gaat staan. Dan kun je nog spitstoeslagen ed. verzinnen, enig wat je daarmee bereikt is dat mensen financieel kapot gemaakt worden. (maar okay, je hebt dan wel weer extra geld voor al die bootvluchtelingen).
En geloof me, OV is geen alternatief voor de mensen die nu dagelijks in de file zitten, voor wie het wel een alternatief is, maakt hier al lang gebruik van, die zitten al niet meer in de file.
Enig manier om de filedruk wat te kunnen ontlasten zonder meer asfalt aan te leggen is het stimuleren danwel dwingen op thuiswerken, want dit is nog steeds voor een hele boel werkgevers een taboe.

der Schmutz 16-02-17 | 12:23

Als overheid nu eens begint met eigen wagen park.
Vuilniswagens, gemeente reinigings trucks, veegwagens. Geen scooters voor parkeerbeheer kneuzen. Geen scanwagens, maar ouderwets lopend, Deel van politie auto's electrisch maken in plaats van sjoemel Tourans en Transporters. Alle ministers een Tesla.
Als overheid niet als een malle alle nuts voorzieningen had geprivatiseerd (ofwel voor een appel en ei verkocht zodat er eenmalig geld binnen kwam voor hobby projecten) hadden ze ook nog makkelijk de bussen van het OV electrisch kunnen maken. De auto's van kabelmaatschappijen, stroomkabel beheer, waterleidingsbedrijven, huisartsenposten enz. electrisch kunnen maken.
Had het wat uitgemaakt, niet veel. Symbool politiek, maar toch het had een statement geweest, een voorbeeld functie.

John McClane 16-02-17 | 12:30

Oehhh nu ben ik heel boos!
Oh nee wacht, dit is wat gelul in de marge, in de hoop een zeteltje of wat te verdienen.

Reinaert 16-02-17 | 12:49

Wat mij betreft mag de maximumsnelheid op de grote weg best omlaag naar 100km/u, maar dan tussen let's say 07:00 en 20:00u, overdag is het nu eenmaal druk en hoe je het ook wendt of keert: een ongeluk zit in een klein hoekje. Wegen waar nu 80km/u geldt: lekker zo laten. Uitnodigende wegen op (bijvoorbeeld) de Veluwe waar nu 60km/u geldt: ook lekker zo laten (wie ooit een reebok op z'n motorkap heeft gehad weet waarom).
Binnen de bebouwde kom: 50km/u is genoeg, al die 30km/u zones zijn wat mij betreft een drama: je blijft schakelen tussen de 2e en 3e versnelling en dat is volgens mij niet echt winst voor het milieu (disclaimer: ik woon in een nogal geaccidenteerd dorp, bulten en bultjes dus).

Spaanse Peetvader 16-02-17 | 12:52

Ik krijg alleen al rillingen als ik die kop van die vent zie.
Een ongelofelijke snotneus die in het bedrijfsleven nergens zelfs maar de eerste ronde van een sollicitatie zou overleven, maar in de politiek de grote meneer kan en mag acteren. Onbegrijpelijk, maar zegt heel veel over het complete gebrek aan kwaliteit en talent in de NL politiek.

kloopindeslootjijook 16-02-17 | 13:15

Als je geen kinderen neemt, mag je dan wel in dikke auto rijden?

EnNouJijWeer 16-02-17 | 13:16

Te ghak, kaerel. Jaeg dat plebs maer van de weg af. Kunnen ons soort mensen tenminste weer lekker doorkarren.

kloopindeslootjijook 16-02-17 | 13:21

Als we nou allemaal 6 uur per dag gaan werken, en dan niet allemaal tegelijk de weg op. O nee, dat kan niet, de hypotheek is al te duur eigenlijk. Dan moet je toch minstens psycholoog of advocaat zijn.

Hunebedbouwer 16-02-17 | 13:25 | 1

De achterban van GL heeft waarschijnlijk vrijwel allemaal 'baantjes' die worden betaald uit belastinggeld.
En hebben aldus geen idee waar al dat geld vandaan komt. Komt zomaar, vanzelf aanwaaien.
En de instanties waar ze werken gaan nooit failliet dus is het leven zorgeloos.
De GL ers die bij een écht commercieel bedrijf werken zullen op 1 hand zijn te tellen.
Daarnaast bestaat een groot deel van die achterban én partijleiding uit (voormalige) terroristen die vanuit de ontelbare (en riant subsidievretende) eco clubjes aanslagen pleegden.
Ja, ik haat dat volk. Mag ik dat zeggen? Ja. En zo niet: doe ik het toch.

Nuchternederland 16-02-17 | 14:06

en dan toch 10% van de stemmen krijgen in NL. Triest.

Atlas Shruggs 10 16-02-17 | 15:02

Groen Links is een partij van moordenaars. Als ze het met je oneens zijn dan wordt je omgelegd, door een bevriend subsidieclubje als Vereniging Milieu Offensief met een paar Volkerts op de payroll. Zo'n stelletje terroristen moet je niet in het centrum van de macht dulden, dan is het afgelopen met de economie. Bedrijven en burgers gaan deze idioterie niet betalen, voorbeelden te over.

Boepert 16-02-17 | 16:54

HEt allergrootste probleem van deze maatschappij, is de laag middenmanagement. Mensen die echt werkelijks niets nuttigs uitvoeren behalve lijnmanagement. Om die mensen nog enig nut te geven, worden massa's werknemers gedwongen naar kantoren te komen waar ze voor hun werk totaal niet hoeven te zijn. Alleen maar zodat meneer de lijnmanagert kan controleren of het wel 9:00 stipt was dat je er was en niet 9:01.

Zodra we stoppen met die waanzin van mensen maar in kantoorgebouwen proppen voor werk wat prima thuis op afstand uitgevoerd kan worden, aangevuld met kantoordagen voor facetime, is het fileprobleem per direct opgelost.

2e deel van de oplossing is het geheel ditchen van het spoor in huidige vorm, dat asfalteren en daar vracht en bussen op laten rijden.

Pak die twee dingen aan, en er is helemaal geen fileprobleem meer.

r04drunn3r 16-02-17 | 17:09

@two ball cane,
Hé ouwe Schultenbrau drinkende, heel de dag op de bank hangende, uitkering ontvangende, baanloze, maatschappij geld kostende niets nuts........ je bent jaloers he!
.
Maar je pleit er voor om alles eerlijker te verdelen?
Lijkt me een goed idee, verdelen we de kosten van ziek zijn ook alleen onder de zieke mensen...... lijkt me wel zo eerlijk aangezien ik nooit gebruik maak van mijn ziektekosten verzekering. ....... nee, is dat niet wat je bedoelt?
.
Ik heb een tip voor je, vang je pis op, kun alvast wat besparen op de aankoop van azijn.

r04drunn3r 16-02-17 | 17:12

Want waarom moet ik de ziektekosten verzekering betalen van iemand die de hele daag Schultebrau drinkend op de bank hangt.........

P.redgleuf 16-02-17 | 17:37

GL de oplossing is dus: iedereen in de WW. En hoe gaan we die dan financieren GL?

Boepert 16-02-17 | 17:38

Overigens.. staat klaver daar nu met een electrische handboor een stuk rubber aan een boom vast te boren wat niet gerecycled wordt? Wat is er mis met een handboor? weet hij wel hoe vervuilend onnodig electrisch gereedschap is? En wat er met die strook rubber/glasvezel gebeurt na verloop van tijd? Hoe dat in het millieu terechtkomt?

Realisties 16-02-17 | 18:52

Even een kosten baten analyse. 18 miljard voor 20% minder CO2 uitstoot. Dat betekent op het veronderstelde probleem (mondiale temperatuurstijging) volgens de modellen een afremmend effect op de opwarming van 0,001 graad Celsius over 20 jaar tijd. Dat is met geen enkele thermometer fatsoenlijk te meten. En dat terwijl de wetenschappelijke consensus uitwijst dat een stijging van de mondiale temperatuur, gecombineerd een stijging van het CO2 gehalte, tot 1 graad overduidelijk economisch voordelig is, en waarschijnlijk nog bij een stijging van 2 graden positief uitvalt.

Deze milieugekte is totale waanzin, terwijl ouderen, jongeren, middenklassers en zzp'ers om maar wat te noemen worden uitgeknepen, gaan er bakken met geld naar bevriende milieuclubjes die allerlei nepbanen creeeren en wiens eigenaren (Groenlinkers) stinkend rijk worden.

U wordt belazerd waar u bijstaat, dit is een van de vele scams die u door de strot wordt geduwt. Mensen die hier in trappen, hebben zich ofwel niet geinformeerd, zijn niet in staat tot logisch nadenken of lopen domweg blind en goedgelovig achter deugende voorgangers aan.

Rhenium 16-02-17 | 20:09

@kloopindeslootjijook 16-02-17 | 13:15
Als je geen kinderen neemt, mag je niet alleen een dikke auto, maar je mag nog zoveel meer, let op!
- Afval scheiden is verleden tijd! Alles mag bij elkaar in de zgn. combinatiebak!
- Je mag zoveel vliegreizen maken als je wil, dan wel zoveel als je je kunt veroorloven!
- Als je liever met een diesellocomotief naar je werk wil, dan kan dat!
- Altijd onbeperkt spareribs eten!
- Net zoveel electrische terrasverwarmers gebruiken als je wil!
Dit is nog maar een kleine opsomming. Als moeder Klaver netjes de anticonceptiepil had gebruikt, dan wel een geslaagde abortus had laten uitvoeren... Afijn, iedereen kan het!

Swoop 16-02-17 | 20:15

Jesse Klaver gelooft in sprookjes en zijn kiezers ook.

Reageer