Autobahn

Stopt eindelijk de $100 miljoen gratisgeldregeling voor F1-team Ferrari?

Bernie Ecclestone is weg. En dat betekent dat een van de onzinnigste regelingen uit de geschiedenis van de Formule 1 geschrapt kan worden: de startbonus van honderd miljoen voor Ferrari.

Het Amerikaanse Liberty Media trekt nu aan de touwtjes in de wereld die De Bern heeft achtergelaten. En het is niet meer dan logisch dat er schoon schip wordt gemaakt, want Ecclestone had een serie idiote regelingen waar je bang van wordt. Zoals de honderd miljoen voor de Scuderia om de doodsimpele reden dat ze aan de start verschenen.

Is allemaal eeuwenoud gebruik en komt voort uit het feit dat Ferrari als enige team al sinds de jaren vijftig meedoet in de koningsklasse. De afgelopen jaren probeerde Bernie te bewegen richting het uitfaseren van de regel, maar dat is er nooit van gekomen. Zo erg vond die ouwe de regeling dus niet.

Liberty Media heeft geen zin om feodale gebruiken en herenakkoorden die onder de vorige eigenaar zijn gesloten, over te nemen. Bovendien dringt Max Mosley erop aan onmiddellijk te stoppen met die ongein. Dat wordt vrijwel zeker een tegenvaller voor Ferrari dat met zijn startbonus dubbel zoveel opstreek als het falende Manor vorig jaar in prijzengeld binnenharkte. Oneerlijke concurrentie, dat moest ook maar eens kapot.

Reacties

Aardbeienshake 08-02-17 | 19:54

Misschien gaan ze bij het steigerende paardje ook wat beter hun best doen als er geen gratis geld meer komt. Zou best leuk zijn als we niet al vijf races voor het einde van het seizoen weten wie de constructeurstitel pakt

Andreas B. 08-02-17 | 20:49

Of ze gaan dreigen dat ze eruit stappen. Kunnen ze dat lekker als reden opvoeren, in plaats van dat ze er lafjes tussenuit knijpen omdat het niets meer gaat worden. Of ze het echt gaan doen is natuurlijk de vraag, ze moeten wel die rode auto's verkopen en ze zullen flink aan geloofwaardigheid inboeten als ze niet meer meedoen in de koningsklasse.

Guus Muisarm 08-02-17 | 21:58

Ja, want porsche verkoopt geen auto's ofzo?

Andreas B. 09-02-17 | 08:39

Waar Porsche is begonnen als fabrikant van sportwagens, was Scuderia Ferrari aanvankelijk alleen een raceteam. Pas vele jaren later ging het ook auto's maken waarmee je op de openbare weg kon rijden.

"Sinds het ontstaan wordt het bedrijf in een adem genoemd met de Formule 1, waarin reeds vele successen behaald werden", aldus Wikipedia. Kijk op de website van Porsche en je ziet Porsches. Kijk op de website van Ferrari en je ziet, naast een paar auto's, altijd tenminste één formule 1 auto op de voorpagina. Die historie is wel degelijk superbelangrijk voor Ferrari als selling point.

Tapioca pudding 08-02-17 | 22:25

Met beste jaarresultaat Ferrari 290 m in 2015 is het serieus de vraag of ze dat geld zelf gaan ophoesten.

beschuitfluiter 09-02-17 | 07:33

Mwa, dit jaar gaan ze erg lekker met een verwacht bedrijfsresultaat van 770 miljoen. Desalniettemin is 100mln voor Ferrari serieus geld dus ik durf hierin ook geen voorspelling te doen ;)

Joost Maghetweten 08-02-17 | 23:05

@W.J. Hilderink | 08.02.2017 | 19:14,
"Oneerlijke concurrentie, dat moest ook maar eens kapot."

Klinkt als een nieuwe EU regel.

loze stijl 09-02-17 | 22:59

Nu is Ferrari ook groot-leverancier van motoren aan andere teams dus mocht het team op zich worden opgedoekt dan kunnen de teams die nog gebruik maken van Ferrari motoren ook in zwaar weer komen.

Reageer