Autobahn

Supersnelle Tesla Model 3 met 100 kWh-accu uitgesloten

Klanten die een aanbetaling voor de Tesla Model 3 hebben gedaan in de hoop een P100D te krijgen kunnen hun order beter annuleren. Een Model 3 met een dergelijk groot pakket gaat niet gebeuren, aldus Tesla-eindbaas Elon Musk.

Laten we wel wezen, wie dacht dat er een Model 3 100 kwam was wel erg naïef. Er zijn tal van marketingtechnische redenen om geen 100 kWh-accu in een Model 3 te schuiven (relatieve kosten ten opzichte van de gehele auto, het voorbehouden van het sterkste accupack voor de duurdere Model S/X), maar belangrijker nog: het is op dit moment technisch onmogelijk. Naar verwachting krijgt de Model 3 aanvankelijk een 60- en 75 kWh-variant en naar wens Ludicrous Mode.

Om met de Model S P100D te komen moest Tesla al volop puzzelen, herschikken, passen en meten met de Panasonic-cellen onder de inzittenden. Musk zei hierover: “The difficulty of increasing the energy in the pack is truly non-linear with increasing the energy. Although it may be a 11- or 12-percent increase in capacity, it’s really been a 50-percent increase in difficulty.” En de Model S is een auto van 5 meter lang, waar 16 batterij-modules onder liggen. Een Model 3 is een stuk kleiner en heeft dus minder oppervlakte voor batterijen. Tegelijkertijd heeft het toekomstige model door zijn lagere gewicht naar verwachting een lager verbruik waardoor de auto met hetzelfde accupakket als een Model S verder moet kunnen komen. Totdat de opslagwaarde van accu's een verdere sprong heeft gemaakt krijg je geen 100 kilowatt-uur in een Model 3, en bovendien: de wenselijkheid hiervan neemt ook verder af naarmate de laadinfrastructuur beter wordt. 

Social

Model S/X bijven op 100 kWh

Naast de mededeling over de Model 3 die iedereen wel aan had moeten zien komen. meldt Le Musk bovendien dat het vooralsnog even welletjes is met de opslagcapaciteit in de huidige modellen. Een theoretisch bereik van meer dan 600 km is wel even genoeg, u hoeft geen grotere accupakketten te verwachten in een personenauto.

Social

Dit lijkt ons de goede weg, als in de toekomst de energiedichtheid van batterijen verbeterd wordt is het handiger om dezelfde accucapaciteit met minder massa na te jagen. Met andere woorden: een volgende generatie (P)100D kan dan enkele batterijmodules inleveren. Dit scheelt gewicht en kosten, want een accupakket bestaat niet alleen uit batterijcellen. Rondom de cellen zit koeling, een frame, brandwerend materiaal en natuurlijk het Battery Management System (BMS).

Reacties

Blubberbazooka 08-02-17 | 09:43 | 1

Maar de scoop hier is dat misschien aan een pickup truck variant word gedacht???

Wees_eens_creatief 08-02-17 | 10:04

Neen, dat is al een jaar bekend

loze stijl 08-02-17 | 09:51

Ik snap dit wel. Het zal de eigenaar van een S P100D ook gaan afzeiken als hij/zij zoek wordt gereden door een 3 met het dezelfde output en nog voor veel minder geld ook.
Beter kunnen ze inzetten op de efficiency verbetering van de huidige setup.

protonplof 08-02-17 | 10:25 | 3

Stekkerauto's zijn total loss als de batterij kapot is 1 kWh kost 300 dollar, 100 kWh is dus 30.000 dollar. Als je een vervangende batterij moet kopen is dit retailwaarde van 45.000 dollar. Dit betekent dat een auto van 8 jaar oud waarbij het batterij pack moet worden vervangen TOTAL LOSS is.

Wees_eens_creatief 08-02-17 | 11:51

Dat gaat niet zo snel kapot. Hét punt is dat stekkersautos zoveel duurder zijn dat de meerprijs de kosten voor onderhoud en benzine voor verbrandingsmotor voor meerdere jaren afdekt. Dan gaat de gemiddelde consument liever geen ev avontuur aan

flatlander 08-02-17 | 13:39

Tesla zit al onder de 200 dollar per kWh. Dat scheelt dus al gauw 33% tov jouw kostenplaatje. Je hoeft nooit een batterij te kopen, althans Tesla kan enkele cellen vervangen en doet dat ook bij mijn weten, al komt het zeer weinig voor. Op basis van gebruikersstatistieken zitten de Model S rijders nu rond de 4% capaciteitsverlies per 100.000km. Iets dat ook weer naar voren kwam bij de "Klokje Rond" video van autoweek.nl, Model S met bijna 3 ton op de teller (!) en de originele remschijven nog. Die heeft dus al een paar duizend bespaard aan remschijven, dan hebben we het nog niet over benzine/diesel/olie..... Een auto na 8 jaar total loss is dus onwaarschijnlijk, al moet ik zeggen dat vergelijkbare auto's van 8+jaar met dergelijke km-standen ook geen pepernoot meer waard zijn.

flatlander 08-02-17 | 14:45

*een "hele" batterij bedoel ik uiteraard.

Reageer