Autobahn

Volkswagen stopt met kleine diesels

Strenge regelgeving, de kosten die hiermee gepaard gaan en de algehele impopulariteit van diesel hebben er toe geleid dat Volkswagen de ontwikkeling van zijn kleine dieselmotoren heeft stopgezet. RIP Polo TDI.

Voor de goede orde: Volkswagen zweert de diesel an sich niet af. Voor de Duitsers zit er zeker nog toekomst in de dieselmotoren, maar dan alleen vanaf de middelgrote modellen. Voor alles onder de 2.0 TDI zijn de dagen geteld. In de praktijk komt het er op neer dat de 1.4 en 1.6 TDI die onder de kap van de kleinere Seats, Skoda's, VW's en Audi's liggen nog een jaar of 4-5 te gaan hebben. Hierna zal de consument zijn Fabia, Ibiza of Polo met een mild-hybride benzine-aandrijflijn moeten aanschaffen.

Volgens VW's ontwikkelingsbaas Frank Welsch heeft Volkswagen de ontwikkeling van een dieselvariant van de nieuwe 1.5 TSI gestaakt. Tegenover Autocar laat hij weten dat de kosten van nabehandeling (denk bijvoorbeeld aan SCR om de uitstoot van NOx binnen de wettelijke kaders te krijgen) te hoog oplopen en de vraag bovendien terugloopt. Om deze reden is ervoor gekozen de 1.6 TDI (codenaam EA827) uit te faseren en simpelweg geen nieuw alternatief te presenteren. Het kost VW tegenwoordig 25% van de totale productieprijs van een Polo om er een dieselmotor in te leggen.

Mild-hybride

De afgelopen jaren zijn kleine benzinemotoren steeds zuiniger geworden, in combinatie met mild-hybride oplossingen (zoals een 48V-systeem) denkt VW een afdoende alternatief voor kleine diesels te hebben. Hiermee doet VW wat Toyota tien jaar geleden al met de Yaris deed, hoewel deze vergelijking de Duitsers misschien wat tekort doet: Toyota was niet in staat een fatsoenlijke kleine diesel te bouwen, VW had dit beter in de vingers. De kleinste zelfontbrander die het concern ooit maakte van de 0,9 liter tweecilinder die in de XL1 ligt.

Ontmoediging

Door een combinatie van de uitbraak van dieselgate en wassende milieuproblemen in de grote steden krijgt diesel het steeds moeilijker. Overheden op verschillende niveaus ontmoedigen de brandstof steeds actiever. Een gevolg hiervan is te zien in Frankrijik: dit was altijd een dieselland bij uitstek. Twee derde van de  nieuwverkopen was tot voor kort een diesel, afgelopen maand dook dit percentage voor het eerst onder de 50%.

Volkswagen kiest in de toekomst duidelijk voor een elektrificeringsstrategie, het beperken van zijn dieselaanbod past hier goed in. In principe doet het wat de markt vraag, maar VW heeft er wel rekening mee te houden dat de markt grillig is. Vandaag is NOx de grote duivel, morgen kunnen dit fijnstofpartikels zijn.

Reacties

pedro300 08-02-17 | 08:38 | 2

nou met de directe benzine inspuiting (fsi) heb je weer een partikelprobleem.

H.Feitsma 08-02-17 | 09:21

Yep, daarom gaan we in de toekomst steeds vaker partikelfilters op benzinemodellen zien. Daimler is er al volop mee bezig.

lucasenjenniegoerree 08-02-17 | 11:26

Ik heb 1 maal de fsi motor het voordeel van de twijfel gegeven door er nog een te kopen. Dat had ik niet moeten doen. Wat een drama.

negen 08-02-17 | 09:13

Prima keuzes.

Mesmer 08-02-17 | 10:01 | 1

Ik maak ivm mijn werk behoorlijk wat kilometers. minimaal 700 km per week. Dat met een eigen auto op diesel. Binnenkort ga ik met die auto over de 300.000km heen wat ik met een dieselmotor geen enkel probleem vind. Ergens dit jaar zal ik op zoek gaan naar een andere auto. Het liefst zou ik weer een diesel rijden want dat is met zoveel km's net even goedkoper en de hoeveel km's op de teller is niet snel een issue. Maarrr... als je op steeds minder plaatsen met een diesel mag komen en de diesel steeds meer in het verdomhoekje gedrukt wordt.. wat is dan slim.

The Ugly 08-02-17 | 10:40

Ik zou me met een Euro 6 diesel de komende 5 jaar minimaal nog geen zorgen maken en waarschijnlijk een stuk langer. In Antwerpen hebben ze net Euro 3 zonder roetfilter in de ban gedaan. Vanaf 2020 wordt waarschijnlijk Euro 4 het minimum, in 2025 Euro 5, etc. Met een Euro 6 zou je in Duitsland waarschijnlijk een blauwe Umweltplakette kunnen krijgen waar op dit moment echter alleen nog over gesproken wordt, laat staan ergens verplicht is (alleen groen). We hebben het dan trouwens alleen over Duitse binnensteden. In Frankrijk wordt op dit moment nog rond de 50% diesel auto's verkocht, die gaan echt niet ineens allemaal in de ban gedaan worden.

Een andere vraag is wat er gebeurt met de dieselprijs. Blijft die relatief goedkoop vergeleken met benzine? In sommige landen wordt daar al aan gemorreld, weet niet hoe dat zich in NL gaat ontwikkelen. Het is waar, diesel voor personenauto's lijkt een aflopende zaak maar ik verwacht niet dat dat zo snel gaat.

Marcel66664746 08-02-17 | 11:58 | 2

Allemaal weer aan de LPG. Ben ik door stug vol te houden opeens weer hip.

compleet nutteloos 08-02-17 | 12:05

LPG wordt nooit hip.

kapotte_stofzuiger 08-02-17 | 13:03

Gas is om te koken.

Raider Twix 08-02-17 | 15:57

"Toyota was niet in staat een fatsoenlijke kleine diesel te bouwen, VW had dit beter in de vingers."
-
Of had Toyota geen zin om te sjoemelen met de uitlaatgassen?

Reageer