Autobahn

'Motorvermogen belangrijker dan ooit in F1'

Door alle veranderingen voor komend seizoen gaat motorvermogen een nog grotere rol spelen in de Formule 1. Dat voorspelt voormalig coureur en allround goede gozer Mark Webber. Dit is slecht nieuws voor het team van Max Verstappen.

De aerodynamische wijzigingen zorgen ervoor dat de auto's dit jaar veel meer grip genereren. In combinatie met bredere banden resulteert dit in hogere bochtensnelheden en lagere rondetijden. Dat klinkt in theorie goed voor Red Bull, dat vooral op aerodynamisch gebied zijn zaakjes vaak goed voor elkaar heeft.

Er zit alleen een klein addertje onder het gras. De bredere banden voegen extra gewicht toe, waarvoor het minimum gewicht met 26 kilogram is verhoogd. Daarnaast zorgen ze voor meer weerstand. Webber verwacht dat daardoor de invloed van een vermogensvoorsprong toeneemt. "Je hebt een sterkere motor dan ooit nodig vanwege de bredere banden en toegenomen weerstand", verklaart de Australiër. "De auto's worden best zwaar met de nieuwe banden en dat is jammer, want dat zal ze vertragen."

Als motorvermogens het verschil gaan maken, dan is dat slecht nieuws voor Red Bull Racing. Hun Renault-krachtbron kon de afgelopen jaren niet tippen aan de dominante Mercedes en hoewel er voor komend seizoen een compleet nieuwe motor is ontwikkeld, verwachten wij niet dat die direct het gat met de Duitsers kan overbruggen. 

Zweten

Webber is overigens niet tegen de nieuwe regels. Integendeel zelfs, hij juicht de plannen toe. "Op sportief gebied is dit een goede stap vooruit. De auto's zullen sneller zijn dan dat ze in tijden zijn geweest. Coureurs moeten weer werken voor hun geld en zullen weer bezweet op het podium staan, wat geweldig is." 

Toch heeft de voormalige teamgenoot van Sebastian Vettel nog een klein kritiekpuntje. De banden zijn nu wel breder, maar het profiel mag volgens Webber nog wel een stuk groter. "De auto's gaan er oké uitzien, afgezien van die belabberde profielbanden. We hebben een band met een groter profiel nodig. Ze zijn nog steeds erg klein op dat gebied, maar de rest ziet er best goed uit." 

Reacties

Guus Muisarm 07-02-17 | 19:25

Nog iets: doordat je meer bochten vol gas kan nemen en ook later kan remmen omdat bredere banden/meer grip EN de topsnelheid iets lager ligt moet je ook veel meer op volle snelheid rijden.

OnbesNederlander 07-02-17 | 20:53 | 4

Wat een inhoudsloos stukje is dit zeg. De nieuwe krachtbron van Renault is volledig ontwikkeld met het oog op het seizoen 2017. Daarnaast is het tokensysteem afgeschaft en mogen motorfabrikant hun motor het hele jaar onbeperkt door ontwikkelen. Om dan de verwachting uit te spreken dat ze daarom het gat met Mercedes qua motorisch vermogen niet kunnen overbruggen is ongeveer even logisch als dat ik zou voorspellen dat het van het weekend gaat regenen, omdat de buurjongen een groene trui aanheeft.

Spaanse Peetvader 07-02-17 | 22:05

Was het maar waar, maar het is onzin.
Je kunt het een beetje zien als een nieuwe generatie smartphones. Elke keer zegt iedereen weer dat ze het nieuwe seizoen met het beste komen, maar uiteindelijk zijn het altijd weer de Apple en Samsung die aan de top staan omdat ze al een enorme voorsprong hadden in de basis van de smartphone.

Spaanse Peetvader 07-02-17 | 22:07

Mercedes heeft het al jaren heel erg goed voor elkaar vanuit de code, en het is onlogisch om nu te stellen dat het dit seizoen totaal anders wordt.

lucasenjenniegoerree 07-02-17 | 22:10

OnbesNederlander 07-02-17 | 20:53
Maar ondertussen houdt Renault zelf wel een slag om de arm door te zeggen dat ze hun motoren in de aanloop het komende seizoen nog niet volledig zullen belasten.

Spaanse Peetvader 07-02-17 | 22:15

Autocorrect doet het weer verkeerd, code is core.

netniet 08-02-17 | 00:25

Nou wat een verrassing zeg. AL100 x verkondigd hier in de panelen. Niet alleen Mercedes spint er garen bij maar Ferrari eveneens. En laten die 2 fabrikanten nu net het hele circus overeind houden met hun motorleverancies. Renault heeft zelf al aangegeven dat het nog tot in het seizoen gaat duren voordat de motor voldoende is doorontwikkeld en dat het blikveld ligt op de seizoenen na 2017. Max moest ze daar maar de vinger geven na dit jaar en lekker bij Mercedes gaan rijden. Leuk voor de geboden kansen maar als de auto niet aansluit bij het talent dan wordt hij nooit wereldkampioen.

Ben-Bataaf 08-02-17 | 01:02 | 1

Mercedes heeft een veel grotere luchthapper dan de RB, ik snap niet dat RB dat niet even verandert. Baat het niet dan schaadt het niet..

plint eastwood 08-02-17 | 02:41

Jij hebt de 2017 auto's al bekeken en vergeleken?

warmeballen 08-02-17 | 02:26

Populistisch gelul hier.
Ik wacht het gewoon af, dat lijkt mij beter.

The Ugly 08-02-17 | 13:39

Het lijkt me dat motorvermogen altijd belangrijk is. Maar het lijkt me waar: meer mechanische grip = meer bochten op vol vermogen = dus meer voordeel voor meer vermogen. Ik denk dat Mercedes het te kloppen team blijft zolang ze met dezelfde hybride motoren rondrijden. Wat erachter gebeurt is afwachten.

Ik denk ook dat Max zal moeten wennen. Hij heeft enorm moeten bouwen aan zijn lichaam en al die extra spierkracht zal in het begin ten koste gaan van zijn finesse. Je ziet dat soms ook bij voetballers die na een blessure te veel in het krachthonk hebben gezeten. Ook zijn de verwachtingen al weer hoger, net zoals de teleurstelling als blijkt dat RB weer niet Mercedes structureel kan belagen. Maar wellicht ben ik te pessimistisch.

Reageer