Autobahn

Ferrari zet verkooprecord, beleggers worden gek

Alle remmen zijn los bij Ferrari. Opperhoofd Sergio Marchionne geeft niet veel om exclusiviteit door beperkte nummers en daardoor is de weg vrij om recordcijfers te noteren. Dat gebeurt dan ook en dat maakt de beurs erg gelukkig.

Afgelopen jaar knalde de fabrikant uit Maranello voor het eerst door de mijlpaal van 8.000 gebouwde auto's. Liefst 8.014 steigerende paardjes verlieten de stal. De vraag naar Ferrari's steeg over de hele wereld, maar groeide het hardst in Europa, terwijl China opvallend genoeg vrijwel stabiel blijft.

De groei is vrijwel gelijk verdeeld over de V8 en V12 modellen. Een grotere vraag naar de 488 GTB en 488 Spider zorgde voor een groei van vijf procent voor de V8's en de nieuwe GTC4Lusso, LaFerrari Aperta en F12tdf lieten de vraag naar V12's met vier procent stijgen. Welke modellen worden dan niet genoemd? Inderdaad: de California T en F12 die allebei toe zijn aan een opvolger om ze weer interessant te maken voor de markt. 

Money

Het positieve nieuws houdt niet op bij de verkoopcijfers, want ook qua inkomsten kunnen de slingers uit. De Italianen noteerden een omzet van 3,1 miljard euro en slechts tweederde daarvan komt uit auto's. De rest van het geld sleept Ferrari binnen met de verkoop van motoren (aan bijvoorbeeld Maserati) en natuurlijk de merchandise. Al die petjes, shirts en eigenlijk alles met een Ferrari-logo levert nog steeds bakken met geld op. 

De nettowinst voor 2016 kwam uit op 400 miljoen euro en vooral in het laatste kwartaal presteerde de autobouwer boven de verwachtingen van analisten. Dar zorgde vandaag voor een dusdanige run op het aandeel Ferrari, dat de handel kort moest worden stilgelegd. 

2017

Marchionne legt de lat voor dit jaar weer een stukje hoger. De omzet moet stijgen naar 3,3 miljard euro en dat moet voornamelijk worden gerealiseerd door nog meer auto's te verkopen. In 2017 moeten er 8.400 nieuwe Ferrari's uit de fabriek rollen. 

Om dit te bereiken zal Ferrari dit jaar de F12 een facelift geven en we zullen ongetwijfeld nog een paar gelimiteerde modellen gaan zien. We kunnen er in ieder geval zeker van zijn dat het steeds minder bijzonder wordt om een Ferrari te hebben.