Autobahn

Duitsland verhoogt tol personenauto's al voor de invoering

De Duitse tol gaat er komen, daar heeft Europa zich al bij neergelegd. Echter, om de feestvreugde te vergroten zetten de Germaanse regenten met eurotekens in hun ogen al voor de invoering in op fors hogere tarieven.

CSU

Wegen en het onderhoud hiervan zijn duur, hiermee vertellen we hopelijk niets nieuws. Voor elk beschaafd land vormen de uitgaven aan infrastructuur een behoorlijke kostenpost, maar gelukkig staat hier een veelvoud aan inkomsten via belastingen en accijns tegenover. Desondanks heft bijna elk Europees land tol op zijn snelwegen om zo inkomsten te genereren van iedereen die er gebruik van maakt. Klinkt heel eerlijk, en dat is het ook. Althans: als iedereen belast wordt en elk land eraan meedoet. Dit is echter niet het geval: Duitsers zelf worden met belastingmaatregelen ontzien en landen als Nederland kennen, afgezien van een enkele tunnel, geen tol.

Eigenlijk is niemand in Duitsland blij met het idee van de tol op personenauto's, afgezien van bedenker CSU. Het Beierse zusje van Mutti Merkels CDU besloot er een prestigeproject van te maken en aangezien het CSU veel in de melk te brokkelen, heeft vonden de plannen doorgang. Minister Schultz en haar Oostenrijkse collega kunnen protesteren tot ze een ons wegen, hun klaagzang is bij de CSU tegen dovemansoren gericht.

Tariefswijziging

Ach, en laten we eerlijk zijn, hoe verschrikkelijk is het nou om een paar euro voor een ritje door Duitsland te betalen, als je hiervoor mooi glad asfalt met hele stukken zonder snelheidslimiet terug krijgt? Je verbrandt al een veelvoud van dat bedrag aan benzine, dus die 5 tot 10 euro voor een kort vignet kunnen er ook nog wel af. Gaan we voor zo'n fooi serieus wakker liggen? Maar nu komt 'ie: na ons met wat loktarieven enigszins gerust te hebben gesteld gaan de Duitsers nu opeens volledig Joodse huurbaas op de weggebruiker, met flink opgeschroefde (nog steeds uitstootafhankelijke) tarieven. We citeren de Süddeutsche: "voor auto's met de hoogste emissies gaan 10-dagsvignetten 35 euro kosten, vignetten voor twee maanden 50 euro. Tot nu toe lagen de plannen op respectievelijk 2,50 tot 20 euro en 7 tot 40 euro." Klagen heeft geen zin, want het is op het departement van verkeersminister Dobrindt (CSU, goh) al lang in de achterkamertjes bekonkeld. De hogere tarieven zouden nodig zijn omdat er bij de oude plannen geen rooie cent onder de streep overbleef.

Het mag met recht de faal van de eeuw genoemd worden: voor een habbekrats aan netto-inkomsten flink investeren in een duur paradepaardje en en passant overal in Europa kwaad bloed zetten, hier is duidelijk goed over nagedacht bij de CSU.. De bijdrage aan de begroting van de tolinkomsten gaat echt marginaal worden, het zou effectiever (en makkelijker) zijn om de brandstofaccijnzen met een cent te verhogen. Maar ze hebben hun politieke Pyrrusoverwinning in de pocket, indien (coalitiepartner) SPD in de Bondsdag instemt. Dat het gevierd mag worden met een kar Weisswurst en een paar flinke pullen bier. De kater komt later. Zullen wij dan ook maar een vignet gaan invoeren op alle wegen die naar de Nederlandse kust leiden? Een kuilenbelasting in Zandvoort wellicht?

Reacties

En nu is het genoeg! 20-01-17 | 15:33

Europa in het kort: open buitengrenzen, elk land heft tol, en radicale moslims plegen aanslagen. Wie zou daar niet voor zijn?

El Rico Grande 20-01-17 | 15:35

We wachten ook nog op het afschaffen van het tijdelijke kwartje van Kok. De verhoging is dan ook geen verrassing. Wil je geen hoge belasting? Zorg dan dat de belasting er niet komt. Kijk in dit verhaal ook een naar Rutte cs. De overheid hier stuurt boetes gewoon door aan de kentekenhouder en is daarmee medeplichtig aan de tolheffing in Duitsland.

sinar2 20-01-17 | 15:35

Tsja, het Wir Schaffen Das van Merkel moet toch ergens van betaald worden. En dan is de automobilist, en zeker de buitenlandse waar je helemaal niets van aan hoeft te trekken, wel een heel gemakkelijke melkkoe.

General McAuliffe 20-01-17 | 15:40

Benieuwd wat al die boten richting Duitsland over de Waal straks gaan betalen.
Onderhoud van weterwegen kost immers ook bakken en bakken met geld, helemaal als boten van Duitse rederijen tegen damwanden aan varen.

De echte Stolwijker 20-01-17 | 15:43

"... gaan de Duitsers nu opeens volledig Joodse huurbaas..."
Serieus Feitsma? Wat een niveau.

Sjaak_Balboni 20-01-17 | 16:14

oh lighten up. Gewoon een gebbetje over een stereotype. Of mag je over iedereen grapjes maken behalve over joden?

loze stijl 21-01-17 | 13:16

Jodenstreek, jodenbod... Grap of niet, Joden zijn relatief zeer succesvol in zaken en dat is een historisch gegeven waar niets op af te dingen valt.
Persoonlijk ook geen moeite met de levensvisie van deze mensen, behalve dan het onderdeel koosjer slachten. Oh, en het gedrag in de wachtruimte bij de gate op schiphol voor een vlucht naar de VS stelde me ook niet bepaald op mijn gemak. Groep van zo'n 40 orthodoxe joden in zwarte kledij, met hoofddeksel, lange bakkebaarden die ( ik noem het headbangend) de Thora lazen, van rechts naar links en van onder naar boven.
Behalve dat dat die vlucht verder veilig en zonder oponthoud verliep viel me op dat deze passagiers zich onderweg verre van aangepast en nederig gedroegen richting cabinepersoneel. ( die ook maar gewoon hun werk doen...)

H. Drievuldigheid 20-01-17 | 15:45

Voor Twentenaren en overige grensgebiediërs een onaangename mededeling. Ondergetekende prijst zich gelukkig al verhuisd te zijn naar 0049.

De echte Stolwijker 20-01-17 | 15:58

Waarom? Je kunt je boodschappen nog steeds gewoon doen in Nordhorn. Als je het tenminste niet erg vindt om tussen de gasten van de Wirschaffendassiërs je kar vol te laden in één van de ranzige Lidl's of Rewe's die het land rijk is.

Von Knarrenstein 20-01-17 | 17:24

Denk je, Stolwijker? Lekker op zaterdag naar Kleef via Beek. Samen met duizenden andere Nederlanders die geen €35,- willen betalen!

lucasenjenniegoerree 20-01-17 | 16:19

Mooi glad asfalt Feitsma??? Neem voor de lol eens de 3 of de 57 vanaf de Nederlandse grens. Een ware uitdaging voor banden en schokdempers.

H.Feitsma 20-01-17 | 16:36

Gewoon de 54 afrijden, bij Münster de 1 op, vervolgens op de 45 richting Frankfurt doorstomen. Bij Keulen sta je toch altijd in de file. Alles daaronder is sws snel en relatief vrij van werkzaamheden.

Von Knarrenstein 20-01-17 | 17:19

'Relatief vrij van werkzaamheden'! Ik ben gewoon sprakeloos.

H.Feitsma 20-01-17 | 17:31

Deze maand nog de 5 afgereden tot aan het einde van Duitsland. Nauwelijks Baustellen gezien.

lucasenjenniegoerree 20-01-17 | 17:42

Ik had het dus over glad asfalt. Als ik vanaf de randstad of Brabant naar huis (Düsseldorf) rij, ben ik op de 3 en 57 of 52 aangewezen. Een groot drama door slecht uitgevoerde spoedreparaties. De talloze baustellen in en rond de stad, staan er jaren. En dan nog maar niet over de landstraßen te spreken. Maar om on-topic te blijven, voor dat laatste zal de tol niet gelden, dus ook niet van dat geld onderhouden worden..

i-Wonder 20-01-17 | 16:23

Mijn enige ritten in Duitsland zijn als ik uit Dortmund vlieg, 1 keer per 2 maanden 5 dagen weg. Dat wordt een dure grap zo, dan maar weer uit Schiphol vliegen.

Een paard 20-01-17 | 19:01

Malle moffen. Een Zwitserland vignet voor een jaar kost € 42,95. Oostenrijk twee maanden is € 28,85 en een jaar € 89,35. En Duitserland klapt daar nog even driedubbel overheen opeens? Bovenop de milieustickers die ze al hebben. Pleur. Op.

Blubberbazooka 20-01-17 | 23:18

hahahahahahahaha.. auf wiedersehn... Ik ga daar betalen om in die idiote baustelle te gaan staan. Lekker door Frankrijk over Strassburg naar Zwitserland rijden. Eindeloos veel mooiere route. Zelden files. En hooguit een half uurtje langzamer. Zoek het maar uit daar met die stelcom betonplaat meuk. Asfalt over die route langs Strassbourg is ook nog eens van de allerbeste kwaliteit. Super mooi, glooiend. Zak d'r maar in Merkel!

Clubber 21-01-17 | 01:24

In frankrijk is toch ook Tol?

Blubberbazooka 20-01-17 | 23:24

Overigens hebben ze zoals gebruikelijk bij Politici weer eens niet nagedacht over de zogenaamde "multiplyer factor" . En gaan van de cijfers er doorgaans in grote mate van uit dat dezeniet zo zwaar beinvloed gaan worden door de hoogte van de vignet prijzen. Ze vergissen zich elke keer weer. Gaat nog heel rustig worden daar. En de lokale middenstand langs de snelwegen gaat het merken. Veel mensen zullen de dure wegen vermijden. Vliegvakanties worden zelfs binnen Europa steeds interessanter. En dan een huurauto nemen waar deze vignetten al inzitten, maar waarbij de prijs daarvan al verdisconteerd zit over een vol jaar rijden. En dus per saldo veel goedkoper. Smart thinking. Mark my words. Over een paar jaar komen de berichten dat het vignet systeem niet zoveel heeft opgebracht als ze hadden gedacht. Maar dat de pomphouders en restauratie wel flinke schade heeft geleden. En dat Duitsland als vakantieland een flinke knauw heeft opgelopen. Goed bezig daar... stelletje lutsers.

adjudant 21-01-17 | 04:46

de meeste Duitsers zullen de Nederlanders niet missen, in NRW en Nedersaksen zullen een paar winkeliers er last van hebben, impact van gemis aan inkomsten zal nihil zijn, minder gele kentekens op linke rijbaan maakt vele Duitsers gelukkig ,minder bezoek uit Oost-Europa is welkom, Oostenrijkers kunnen ze missen als kiespijn,

Linke.Loetje 21-01-17 | 12:06

@adjudant.... als ik jou plepmsel lees zijn de Duitsers qua gevoel weer helemaal terug in een jaar of 70 geleden? Deutschland uber alles? Van mij kunnen ze allemaal de rampetering krijgen, ik pas me niet meer aan. Er word bij ons geen Duits meer gesproken, indien ze het niet verstaan hebben ze pech, mijn business draait niet op Duitsers dus ik kan ze missen als kiespijn. Elke Duitser die wel zaken doet bij mij, past zich maar aan -en zal iets extra's beta;en voor mijn tol- .

Reykjavik 20-01-17 | 23:37

Tanken in D wordt ineens een heul stuk minder aantrekkelijk. Helaas.

Linke.Loetje 21-01-17 | 11:54

Och... ik zal alle Duitse klanten gewoon een beetje extra in rekening brengen, dan heb ik m'n tol er zo weer uit. Willen ze niet linksom, dan naai ik ze wel rechtsom. En het Duits praten op Nederlands grondgebied kunnen ze nu ook shaken. Er word uitsluitend nog NL tegen Duitse klanten gesproken. Ben wel klaar met die Duitsers....

Reageer