Autobahn

Fiat-baas probeert Donald Trump voor zijn karretje te spannen

Wie denkt dat Donald Trump 's werelds grootste fantast is, heeft gewoon niet aan FCA-topman Sergio Marchionne gedacht. Marchionne wil al tijden een fusie met General Motors en denkt dat nu via de aankomende president te kunnen spelen.

Hij zegt het omfloerst, maar hij wil eigenlijk dat Trump een intiem avondje met GM-CEO Mary Barra voor hem regelt. Volgens Marchionne zou de president-elect 'interesse moeten hebben in een fusie'. We hebben geen idee hoe hij dat precies bedoelt, want we zien in Trumps TheyTerkErJubs-retoriek weinig aanwijzingen dat hij warm zou lopen voor niet-Amerikaanse allianties. 

De rest van Marchionnes woorden ('nee, ik heb geen interesse meer in een fusie', 'ik wil geen uitspraken doen tot de inauguratie', 'ik wil nog één groot ding doen tijdens mijn carrière') is politieke mist. Marchionne heeft nog altijd dezelfde droom die hij in 2015 bekendmaakte: samengaan met een ander autoconcern, liefst General Motors.

In één opzicht is Don Sergio overigens minder een fantast dan we denken. Lees het volgende bijvoorbeeld: 

Social
Social

FCA heeft een streepje voor. Als Marchionne erin slaagt zijn fusie met GM zo te verkopen dat Trump denkt dat er banen bijkomen, kan zijn droom werkelijkheid worden. 

Reacties

negen 10-01-17 | 17:11

Ik mag dat beleid van Trump wel.
Auto's produceren in de V.S. zorgt ervoor dat kapitaal, kennis en werkgelegenheid in de V.S. blijven en niet wegvloeien naar het buitenland. Waarom we hier in NL zoveel Koreaanse gebakjes importeren ipv in Europa auto's laten maken snap ik ook niet.

De echte Stolwijker 10-01-17 | 19:07

Omdat volgens velen de (kleine nuance) Japanse gebakjes op alle fronten de Europese auto's voorbij streven. Ze zijn veiliger, zuiniger, betrouwbaarder en nu ook mooier (Lexus). Kortom: de prijs-kwaliteitsverhouding is beter. Importheffingen of andere politieke (!) ingrepen beperken mij en jou in onze keuzevrijheid. Tuurlijk, er is nog genoeg "Europese" keuze in de vorm van Volvo, BMW of Skoda. Maar ik hou niet van overheden die mijn keuzevrijheden aan banden leggen in de vorm van verkapte belastingen.
Overigens producere veel Japanse merken gewoon in Europa, net als Europese merken in Latijns Amerika produceren.
Ik heb Trump hoog zitten, maar kan zijn protectionisme maar moeilijk begrijpen.

negen 11-01-17 | 02:36

@ De echte Stolwijker.
Als een Japanse auto dan veiliger zou zijn als bijvoorbeeld een Europese, zie ik liever dat Europese autofabrikanten hun auto's ook 'Japans' veilig zouden maken, dan dat we als Europa kiezen voor import van auto's die we zelf ook kunnen maken.

Liever verbeteringen in het kapitaal, de kennis en werkgelegenheid hier, dan de laffe keuze voor import. De lokale productie die Japanse merken in Europa doen, is inderdaad een stuk lovenswaardiger dan laffe import van koreaanse gebakjes.

Verder over betrouwbaarheid van auto's. Het zijn van alle auto's Volvo en Mercedes die in Europa met gemiddeld de hoogste km-stand naar de sloop gaan, Lexus, Honda's en Toyota's zijn met gemiddeld lagere kilometerstanden 'op' volgens cijfers van alle slopers/demonteerders in de E.U.

Dr De Hond 11-01-17 | 07:41

Bij de diesels wordt met een Volvo gemiddeld 681.671 kilometer gereden voordat het economisch niet meer rendabel is om de auto te laten onderhouden. Mercedes-Benz staat op een tweede plaats met 120.000 kilometer minder, op ruime afstand gevolgd door Renault, Audi en BMW. Volkswagen en Opel komen respectievelijk op plaats acht en dertien. Bij de benzineauto's voert Volvo de lijst aan met gemiddeld 404.244 gereden kilometers. Hier prijkt Saab met 36.000 kilometers minder op plek twee, gevolgd door Mercedes. Op de vierde en vijfde plek komen Chevrolet en Chrysler. Mitsubishi (6) staat nog voor Audi (7) en BMW (8). Volkswagen komt pas op plaats vijftien en moet merken als Subaru en Hyundai boven zich laten. Opel staat op een 22ste plaats. Copy/Paste.

lucasenjenniegoerree 10-01-17 | 17:24

Mischien is Trump niet de meest aangewezen persoon om een intieme afspraak met Mary Barra te regelen

Reageer