Autobahn

Oud Blik. Goed voornemen: de Lotus Seven

Als het goed is zijn op deze eerste reguliere zondag van 2017 de nevelen van buskruit en champagne opgetrokken en staat iedereen morgen weer in de smog van het woon/werkverkeer.

 Ook zijn er ongetwijfeld al de eerste goede voornemens gesneuveld: toch dat ene biertje in dry january, toch dat taartje in de maand dat er toch echt vijf kilo af moesten. Jammer, jammer, maar het kan gebeuren, klein leed door gebrek aan discipline. Intussen dendert de autoindustrie door met de goede voornemens en die zijn precies dezelfde als die van u: minder zuipen en afvallen.  
Die twee dingen houden met elkaar verband. Zoals iedereen die eens een paar weken de biertjes heeft laten staan wel merkt is er een rechtstreeks verband is tussen consumptie en omvang. Bij auto’s is dat net zo: om benzine te sparen schakelt men (gedeeltelijk) over op electriciteit, maar omdat elektrieke auto’s veel batterijgewicht moeten meezeulen moeten de wagens flink abspecken om de acceleratie, de actieradius en de snelheid een beetje op peil te houden. De dieetrace is dus geopend: met nieuwe materialen en slimme besparingen vliegen de kilo’s eraf. Geen wonder dus dat BMW werkt aan ultralichte chassis, völlig aus Carbonfaser herrgestellt.  

Geen discussie over automobiel gewicht zonder het pro-anameisje van de automobiele industrie: Colin Chapman. De oprichter van Lotus wist dat volgens de natuurwetten de snelheid. Power was niet zo zijn ding, maar het omlaag brengen van het gewicht wel. Zijn devies: Simplify, then add lightness. Er doet een legende de rondte dat voor zijn iconische Lotus Seven hij zijn chassisbouwers net zo lang buizen liet wegsnijden, tot het ding uitelkaar viel: de laatst weggenomen buis werd teruggelast, en zo ontstond een vederlichte chassis.

Er is wel vaker gezegd dat benzineauto’s de paarden van de toekomst worden. Leuk om als derde hobby bij je vierde huis te hebben, maar vooral een statussymbool voor de well to do. Om het toch nog een beetje betaalbaar te houden zou het dus verstandig zijn om een licht wagentje met een kleine motor te nemen, maar wel eentje dat lekker scheurt; in een Nissan Micra is tenslotte geen lol te beleven. Hier komt de Lotus Seven weer om de hoek kijken.  

De originelen zijn zeldzaam en onbetaalbaar, maar er is geen model dat zo’n tweede leven heeft gekregen in de wereld van de replicabouwers en de kitboeren. Zelf een Lotus 7-kloon bouwen kan al voor enkele duizendjes, maar u kunt ook voor meer dan een ton terecht bij mensen als Joop Donkervoort, die de schuurtjesfase al lang ontgroeid zijn. De meest rauwe en pure variant is natuurlijk die van Caterham: net iets meer dan 500 kilo en voortgedreven door een beest van een motorfietsmotor, uit een Suzuki Hayabusa. Een prima wagentje om ergens liefdevol in een verwarmde schuur te parkeren, voor na de electrische revolutie. Bij dezen dus een goed voornemen voor 2017: sparen voor een Seven.  

Reacties

fifi23 08-01-17 | 21:36

alleen is de BPM op de zelf bouw wagens bezopen hoog als je er ook maar iets van een snelle motor in legt

loze stijl 08-01-17 | 23:52

En als je nou een 2e handsje importeert?
Of hem alleen als trackday car gebruikt?
In de wegenbelasting zijn dit soort juweeltjes wel erg lekker.... :-)

Gregovic 08-01-17 | 22:06

Wat fifi23 daar zegt. Een beetje lotus kitcar met 200pk kost zo'n 25k aan BPM!!! Een beetje funauto bouwen in om mee op de openbare weg te rijden is totaal niet te doen in dit klote land.

Haringkoning 09-01-17 | 07:28

Een collega van mij wilde ooit een Seven aanschaffen. Totdat de prijs in Ponden daalde en de prijs in Guldens tot een astronomische hoogte steeg. Jammer, maar wel begrijpelijk dat hij er maar vanaf zag.

Vogelbeest 09-01-17 | 07:40

Mocht je zelf een kloon gaan bouwen, check dan wel even met de RDW of ze jouw merk/type kloon wensen te accepteren. Joop Donkervoort is ooit met een kloon begonnen. De RDW vond hem zó slecht dat ze hem gelijk vertelden geen 2e van dat merk en type meer te willen goedkeuren. Dat was een van zijn beweegredenen om met Donkervoort auto's te beginnen. Hij vond dat hij het zelf beter kon. De tijd bewijst dat hij gelijk had.

Reageer