Autobahn

VVN: tijd om asomobilisten aan te pakken

Wat horen we nu toch luiden? Ach, het is de noodklok. Van Veilig Verkeer Nederland deze keer. Volgens VVN is er veel te weinig politie op de weg en bestaat er een direct verband met het stijgend aantal verkeersslachtoffers. De aso's moeten aangepakt.

In Telegraaf-lingo heet het natuurlijk dat automobilistisch tuig 'vrij baan' krijgt. En eigenlijk is dat ook zo. En als we eerlijk zijn heeft VVN ook best een punt: er is nauwelijks politie op des heeren wegen. Wel in de steden, maar met verkeersdelicten op de snelweg lijkt niemand zich bezig te houden. Behalve natuurlijk de quotumkwezels en hun flitsapparaten.

Bontkraagjes, tokkies en BMW-rijders hoeven echt geen boete te verwachten als ze zich maniakaal gedragen. U wel, als u zeven kilometer te hard rijdt. Grootschalige alcoholcontroles worden ook steeds schaarser. In 2015 waren dat er meer dan tweehonderd, in 2016 slechts 23. Da's best schrijnend. 

Goede VVN-kwoot:  "zichtbaarheid van de politie draagt bij aan verkeersveiligheid. Als we minder slachtoffers willen, moet de handhaving écht weer terug naar het oude niveau. Een agent deelde in het verleden jaarlijks zo’n honderd bekeuringen uit aan ’verkeersvandalen’ en dat zijn er nu nog maar vijftien."

De focus van VVN is verkeerd: boetes. Daar gaat het niet om. Zichtbaarheid helpt wel. Het bevordert de verkeersveiligheid sterk als je voor een verkeersovertreding staande wordt gehouden door een agent. Dat hoeft niet eens te resulteren in boete, een waarschuwing kan al helpen tot beter en veiliger rijgedrag. 

In Nederland hebben we het compleet verkeerd aangepakt door de focussen op boetes en flitsers en de schatkist. Het effect van een agent die ingrijpt is vele malen groter dan na twee maanden een brief op de mat van het CJIB. Mensen zijn gewoon niet zo sterk in uitgestelde gevolgen. 

Maar goed, geen zinnig mens geloofde ooit dat verkeersboetes iets te maken hadden met veiligheid. Wat VVN wil, is verstandig. Meer politie-aanwezigheid en meer tuig aanpakken, en passant kunnen ook mindere vergrijpen worden gecorrigeerd. Maar helaas, zoiets gaat lastig samen met de beleidsdoctrines van trajectcontrole en flitspaal. 

Beeld: lachwekkend a-typische verkeersaso.

Reacties

monteur 01-01-17 | 18:04

Ik ben het een keer eens met VVN. Mooi dat ze een keer met iets anders komen dan het standaard betuttelwerk maar echt de vinger op de zere plek durven leggen.

Ageless 01-01-17 | 18:10

Politieagenten wel in de steden? Ik zie anders mijn buren elke dag in de auto verdwijnen, rijden de straat uit zonder gordel, telefoon aan het oor, zonder licht aan in de mist verdwijnend, kinderen los op de achterbank. En elke dag komen ze ook zo weer terug, zonder dat ze een agent hebben gezien.

Gordels aan is in deze omgeving toch al niet interessant. Die telefoon is meer van levensbelang, die moet of aan het oor of in de hand. Muziek op standje 700 waardoor de hele file voor de verkeerslichten mee kan genieten van 'boef boef boef boef'. Of op het van voor linksaf voorsorteren om dan snel de hele file voor het verkeerslicht voor te zijn, want wij volgen onze eigen regels: geen regels, of wij moeselmannen gaan altijd voor!

Agenten in de stad. Randstad bedoel je dan toch zeker? Wij hebben hier geloof ik een poltieauto, en daar rijdt steevast 1 agent in. En die kijkt niet naar dit soort zaken.

De echte Stolwijker 01-01-17 | 18:53

Flitspalen kunnen heel zinvol zijn op plekken waar het van enorm belang is dat er rustig gereden wordt zoals bij scholen, gevaarlijke punten of oversteekplekken waar jouw en mijn kinderen dagelijks oversteken. Voorwaarde is dan wel dat die paal zéér goed zichtbaar is en wordt aangekondigd. Zoals in Engeland overal het geval is. Mis je daar een flitspaal, dan verdíen je het ook om onder curatele te worden gesteld. Over Flitsmeister-achtige apps doen ze daar ook helemaal niet moeilijk.
Ik heb trouwens liever een flitspaal dan die ellendige wegversmallingen die tegenwoordig overal in de vorm van betonblokken worden aangelegd.

Raider Twix 01-01-17 | 19:06

Een kennis van mij vertelde zo 'n 20 jaar geleden al dat (toen dus) het rommeltje op de weg het gevolg was van (toen al) 20 jaar geen verkeersregels handhaven. Dat is nu dus 40 jaar.
Gefeliciteerd met de puinhoop op de weg.
En dat geld dat de boetes opleverde? 28 Miljard door Kamp in de Noordzee gemikt voor windmolens die er al staan en 6,4 miljard voor de accu-diesel (PHEV) die er nooit gaat komen.
-
Wel mooi dat de trutjes achter het stuur ook geëmancipeerd zijn geraakt.

Martin, Aston Martin 01-01-17 | 19:48

Hmm weet niet of het aanhalen van een australisch artikel nu verstandig is. Niet echt vergelijkbaar qua wegen.

Pierre Tombal 01-01-17 | 20:17 | 1

Leuk. Maar het probleem is dat veel huftergedrag geen feitelijke overtreding vormt. Het is bijvoorbeeld niet verboden om vijf rijstroken over te steken om uit te voegen, maar dat kan wel tot reacties bij andere weggebruikers leiden welke een dergelijke actie volledig subjectief de titel gevaarlijk weggedrag kunnen opleveren. En nou mochten we laatst wel constateren dat sommige rechters weinig moeite hebben met subjectiviteit, maar dat dit nou niet echt een stabiele juridische basis vormt om verkeershufters structureel aan te pakken.

TonnieP 02-01-17 | 12:51

En daarom dat geen bekeuring maar wel een praatje met oom agent nog wel kan helpen in zo een situatie...

Sinclair 01-01-17 | 21:24 | 1

Overal is minder blauw te bekennen waardoor het steeltuig ook meer ruim baan hebben. Ik heb toch liever dat het steeltuig harder wordt aangepakt. Het feit dat de gevangenissen door leegte worden opgeheven zegt denk ik genoeg over onze aanpak van de echte criminaliteit.

Jostifiel 02-01-17 | 00:20

Die lege gevangenissen kunnen natuurlijk worden verhuurd aan de VS, China of Noord-Korea, maar dat doet men natuurlijk niet.

Sgnietzel 01-01-17 | 21:53 | 2

Verkeershufters kun je niet hard genoeg aanpakken. Maar dat vereist ook wel enige aanpassing aan de zijde van de Hermandad. Die moet zich niet langer laten piepelen door mensen met een grote muil ("wegg met die kammera", "je zpeelt met mein prive") maar keurig alle bonnen uitschrijven waar de desbetreffende bestuurder recht op heeft. En liefst ook nog direct afrekenen.

Martin, Aston Martin 02-01-17 | 12:43

Vind t knap hoe je er toch een rascistisch toontje aan weet te geven. Misschien beter van niet?

Verder wel eens met uitschrijven van bekeuringen, willekeur over welke wel en welke niet gegeven worden snap ik niet.

Sgnietzel 02-01-17 | 20:04

Ach, kijk eens naar Wegmisbruikers o.i.d., degenen met een grote muil behoren (bijna) altijd tot dezelfde groep die ik aanhaal...

Hunebedbouwer 01-01-17 | 23:39 | 2

Mwah.. politie hier in Drenthe bekeurd echt wel fanatiek hoor. Ook al hebben we hier in een grote gemeente maar 1 politiekar met 2 agenten ter beschikking in het weekend.

Bekeuren ze echte verkeershufters, pakken ze inbrekers, rovers e.d? Nou nee, dat ook weer niet.
Er is hier een mooie, zeer populaire (in de zomer) recreatieplas.
Maar niet genoeg parkeerplaatsen. Je voelt hem al aankomen. Politie is heel de dag aanwezig. Omdat de boswachter klaagt dat geparkeerde auto's het onkruid in de berm vernielen.

Een boer gaat op niet toegestane tijdstippen mest uitrijden. Politie is er in no time.
Iemand uit het dorp hier verbrand wat afval in een oud olievat. Op eigen (enorm) erf. Nog geen 15 min. na aansteken vuurtje is de politie al aanwezig met bonnenboekje.

Bij mij word ingebroken. Politie bellen. Nou nee, daarvoor kwamen ze niet. Moest maar een afspraak maken voor aangifte komen doen. En o ja: of ik de door mij gevonden inbrekers gereedschappen dan ook mee wilde brengen. In een plastic zakje graag. En niet oppakken met blote handen.

ikbenhet 01-01-17 | 23:56

Als je in Drenthe woont weet je waar de flitsers staan. Ik ken alle plekjes op de N376. Op de N33 moet je even inhouden bij tankstations of viaducten. Wat inbraken betreft, wij hebben een woeste herder. Niet aan een ketting.

Jostifiel 02-01-17 | 00:19

@Hunebedbouwer Misschien moeten ze maar eens BOA-Handhavers gaan overwegen in Drenthe. Dan kunnen de agenten zich bezighouden met echt politiewerk. Alhoewel, is er wel voldoende werk voor ze buiten Ter Apel en een paar carbidschietveldslagen? Ik denk het van niet.

Jostifiel 01-01-17 | 23:59

Ach, als ze maar in de steden zijn te vinden. Snelwegen zijn immers veel veiliger dan de binnenstad. Hardrijders betalen hun belasting wel via extra brandstof. Als dit echt uit de klauwen loopt, dan gaat Greenpeace, Milieudefensie en co. wel actie voeren op de snelweg. En aso's parkeer je wel in een dashcamcompilatie op YouTube. Of NSB je door aan de twitterpolitie als je het echt dwars zit. Maar het blauw mag zich wel wat meer tonen en dan niet in de vorm van BOA-handhaving van de sociale werkplaats, maar echte agenten.

CamaroHans 02-01-17 | 09:56

Er is kennelijk te weinig geld voor de politie beschikbaar om alle zaken die aandacht nodig hebben beet te pakken. Verkeershandhaving staat wat mij betreft dan ook niet bovenaan de lijst van belangrijke zaken, we lezen dagelijks in de krant wat die zaken wel zouden moeten zijn. Er kan veel minder geflitst worden en toezicht gehouden worden op de snelweg als er daardoor meer mankracht beschikbaar komt om dat soort zaken op te pakken. Probeer maar eens een keertje aangifte te doen...

Reageer