Autobahn

Oud Blik: What Would Jesus Drive?

Het is de laatste zondag van de advent, dus voordat we volgende week allemaal in onze wagens stappen voor een avondje gourmetten met de schoonfamilie mogen we best even stilstaan bij de Jarige Job: What Would Jesus Drive?

Zoals ernstige grefo’s visjes op de achterkant van hun Toyota plakken heb je in de Verenigde Staten mensen die een sticker op hun bumper plakken met vier letters: WWJD. Het is een afkorting voor “What Would Jesus Do?”; het wachten is op een grapjas die er zo’n “De Heer in het Verkeer is vaak een Vrouw”-plakkaatje naast plakt. Tja, in het Nieuwe Testament vrij uitvoerig beschreven wat Jezus allemaal gedaan heeft en hoe Hij het graag ziet dat u zich gedraagt in het (maatschappelijk) verkeer. Daar hoeven we dus niet heel diep over na te denken. Nee, een betere vraag is: What Would Jesus Drive?

In Bijbelse tijden waren er vanzelfsprekend nog geen automobielen en de Heiland kwam dan ook de stad binnen op een bescheiden ezeltje (maar dat verhaal bewaren we voor Pasen). Het siert de man: eenvoudig, onpretentieus en snelheid en comfort mogen best wat te onder een deugdzame zuinigheid. Zijn opvolgers in Rome pakten het wat minder bescheiden aan. Van Mercedes 600’s tot zwaar gepantserde G-Wagens tot enorme bussen: het thema was groot, groter grootst (dat, en zwaaiplatformen om de massa's te groeten). Niet geheel ten onrechte, want eigenlijk is het ook geen gezicht, een klein volks autootje in Rome, tussen de meesterwerken van Michelangelo, Bramante en Bernini. Nee, dan zo’n groot duur Duits wondertje van ingenieurskunst of, als het echt P.C. Hooft-correct moet, een Range Rover.  

Toch is er met het aantreden van Paus Franciscus weer een terugkeer naar de ezeltjes ingezet. Alleen als het écht moet gaat de Heilige Vader met zijn gepantserde bak, maar het liefst neemt hij zijn ouwe wagentje, een simpel Fordje Focus. Jammer, toch dat het niet het Fiat 500 is: het is een grappig cliché in Italië om verwarde dorpspastoors of onmogelijke aantallen nonnetjes in Fiatjes op te voeren. De oude 500 is ook een perfect wagentje: bescheiden, bereikbaar voor de gewone man, maar toch ontzettend charismatisch. Een ezeltje dus: hard gaat het niet, maar het werkt prima. Het was dan ook mooi dat toen de Paus de Verenigde Staten bezocht hij zich ook liet vervoeren in een 500, zij het de eigenlijk iets te grote crossover-versie. Hoe dan ook, het eindoordeel staat: what would Jesus Drive: een Fiat 500.  

Reacties

Zathras 18-12-16 | 21:07

En ik denk dat god op een motor zit, of een mountainbike op zijn vrije dag.

TP 1984 18-12-16 | 21:09 | 2

Ik denk dat Jezus een Dacia Lodgy zou rijden. Lekker sober en praktisch als timmerman.
Of een Holden Ute

Tobi 18-12-16 | 21:59

Jezus lijkt me een typische olk skool gast dus ik zat meer aan een wat ouder design te denken
i.kinja-img.com/gawker-media/image/up...

TP 1984 19-12-16 | 02:13

www.extravaganzi.com/wp-content/upload...
Maar daar mag hij hier straks nergens meer mee de stad in. Hij zal vast wel een wingsuit achtige constructie in zijn ponsjo verstopt hebben om de files te omzeilen.

Gash 18-12-16 | 21:42

Waarschijnlijk een Hummer H1 met op de aanhanger een Wellcraft Scarab powerboat.

FrankVeer 18-12-16 | 21:52

Een Renault 6.

steekmug 19-12-16 | 00:24

Hij komt terug als verschijning dat is de snelste vorm van vervoer. Zo is hij er en zo is hij weer weg.

Slipsnifter 19-12-16 | 01:44

Dat lijkt me niet zo moeilijk....
www.autowereld.com/nieuws/autonieuws/i...

loze stijl 19-12-16 | 04:13

Een Porsche 911 Targa. daar kan hij rechtop in staan. Kans dat hij afgeschoten wordt is niet ondenkbaar maar hey... the end is op zijn leeftijd toch near dus die paar maanden/jaren 'vroegpensioen' kunnen er ook wel bij.
Maar even serieus. het instituut 'Vaticaanstad' mag rustig iets bescheidener naar buiten treden.
De tegenpool van het katholicisme, de islam predikt ook nog steeds ritueel slachten terwijl er inmiddels veel 'humanere' slachtmethoden zijn ontwikkeld. Geef de paus die ezel. Dat vergemakkelijkt de dialoog op basis van gelijkwaardigheid.

Jonkheer Wttewaall 19-12-16 | 07:28

In Johannes 8:32 zei Jezus "de waarheid zal u vrijmaken". En wat rijden vrije jongens? Juist, een motor. Ontspannen rechtop, wind in de haren, één met de natuur. Dus geen Japanse buikschuiver, maar een motor met karakter. Een Norton of BSA uit de tijd voordat vakbonden Engeland gingen regeren of een Guzzi V7. En dan met een zak geld naar een BBQ-motortreffen, waar verder Deuteronomium 14:26 gevolgd wordt: "Uitgeven mag je het geld dan voor alles wat je ziel begeert: voor rundvee, voor wolvee, voor wijn of sterke drank, voor alles wat je ziel je vraagt; eet dan dáár, voor het aanschijn van de Ene, je God, en verheug je, jij en je huis!

theovanthea 19-12-16 | 09:01

Jezus of Max eigenlijk weinig verschil ,allebei goede gasten met een talentje. Dus ik zeg . Porsche GT3 RS.

Diotima 19-12-16 | 10:19

Een Spijker crossover.

Sunir 19-12-16 | 11:38

Jezus ging in zijn eendje de hof van olijven in. Een Citroën dus.

Sans Comique 19-12-16 | 12:51

Jezus was een hippie. Lang haar, geen werk, en schooien bij de hoeren, tollenaars, dieven en ander schuim uit de richel omdat de hardwerkende goegemeente het wel had gehad met zulke onruststokers. Hij zou dus een VW busje rijden.

Simon_GS 19-12-16 | 13:44

Een amfibie voertuig want hij kon over het water lopen.

de_tyvus 19-12-16 | 14:06

Heren, dames.. Jullie zitten er allemaal naast.
Jezus reed een Honda Accord, maar daar sprak hij zelden tot nooit over: goo.gl/images/40exk1

Reageer