Autobahn

Lucid Motors bouwt elektro-auto met 650 km range

En wéér een bedrijfje dat lucide dromen heeft over een Tesla-concurrent. Elektrieke aandrijving in een luxueus jasje, ondersteund door een giga-accu. Iemand die hier 160.000 dollar voor over heeft?

Het Californische Lucid Motors - gefinancierd door het Chinese LeEco dat ook in Faraday zit - heeft vannacht de Air geïntroduceerd. Een auto van het formaat S-Klasse met een Burj Khalifa-achtige hoeveelheid glas: de voorruit loopt door tot de positie van de hoofdsteunen, waar hij aansluit op een tweede glasplaat die de rest van het dak bedekt. Het oogt samen met de verzonken deurgrepen, grille-loze voorkant en minimalistische lucht-units tamelijk futuristisch. Een lijn die ze doortrekken naar de binnenkant, waar de middenconsole uit voornamelijk display bestaat. Ook de klokkenwinkel is grotendeels van pixels, maar dan net even iets uitgebreider dan in Tesla-interieurs. U voelt hem al, dit moet de EV-lijn van Elon Musk gaan overtreffen.

De Air heeft twee elektromotoren die ieder 600 pk leveren, gevoed door een accupakket van 130 kWh. Ter referentie: het maximale in een Model S is 100 kWh. Lucid claimt een 0-96-sprinttijd van 2,5 seconden. Over een Vmax en de laadsnelheid is nog weinig gezegd. Wel claimen de oprichters, onder meer CTO Peter Rawlinson (ex-Tesla) en Derek Jenkins (ex-BMW), dat de auto autonome functies krijgt. Want wie heeft tegenwoordig geen lidartje aan boord.

Productie moet in 2018 van start gaan in Arizona, waar het bedrijf 700 miljoen dollar in een fabriek wil storten. Als dit megalomane plan slaagt, en het nieuwbakken bedrijf alle beloftes waarmaakt, staat er straks een EV met een range van 650 kilometer tegen een prijs van 160.000 dollar (150.000 euro). Knap, als het lukt, wat meestal niet het geval is bij dergelijke startups. Aan de andere kant: het bedrijf doet het goed in de techvalley en haalt de ene na de andere investering binnen. Als het Mulleriaanse luchtfietserij blijkt, dan kunnen ze dat voorlopig nog wel even volhouden. 

Update. Video met gezwets over alles behalve de Lucid Air hieronder.

Reacties

Joris von Loghausen 15-12-16 | 11:24

@erwin: laat maar weten wanneer we een testrit doen. Ik offer me wel weer op.

KlareWijn 15-12-16 | 14:11

Ik wil het wel van je overnemen, of in elk geval je co-piloot zijn.

watergeus 15-12-16 | 14:13

650 km? Zeker alleen als ie 30 rijdt.

loze stijl 15-12-16 | 17:59

Ik wil een volledig autonome en elektrische automobiel maken die er leuk uitziet, minder dan een ton kost en 1000 km ver komt op 1 lading bij gemiddeld gebruik.
Helaas ben ik een beroerde leugenaar en luchtfietsen gaat me ook al niet zo goed af.
Maar investeringen in mijn plannen zijn van harte welkom natuurlijk!

zbb 15-12-16 | 22:07

Voor de initiatiefnemers gaat het er toch helemaal niet om echt iets bruikbaars te maken; het is hen alleen daarom te doen, zoveel mogelijk dagdromers te vinden die hun geld willen geven aan een irrealiteit. Met dat geld kunnen ze dan een uitstekend leven voeren zonder dat ze van fraude beschuldigd kunnen worden.

Reageer