Autobahn

Hier is de nieuwe Mercedes E-Klasse coupé

Mercedes-Benz gooit een nieuwe toevoeging aan de E-Klasse in de mix. Na de sedan en de Estate is het nu de beurt aan de minst praktische variant: een coupé. Niet de hardst verkopende variant, maar wel leuk voor de afwisseling.

Groter

Mercedes toont een nieuwe E Coupé. Voordat we ons over de luxe tweedeurs buigen willen we u even door de inleidende tekst van Mercedes zelf lopen: With its expressive coupé-esque proportions, clear and sensual design and long-distance comfort for four people, the new E Class Coupé combines the beauty and classic virtues of a grand tourer with state-of-the-art technology. Prachtige PR-lingo, en een coupé met coupé-esque afmetingen, je meent het. 

Maar terzake: de tweede generatie E Coupé (als we de CLK's en andere voorgangers niet meetellen) is nu een échte E-Klasse. De vorige stond stiekem op het platform van een C-Klasse, met de nodige luxere componenten in de mix om zo de E-Klasse-badge te kunnen verantwoorden. De nieuwe E kreeg een flinke groeispurt, hij werd aan alle kanten fors groter:

De nieuwe E is Mercedes' middelste coupé, voor wie een C Coupé te min is maar een S Coupé (nog) onbereikbaar. In de looks-afdeling proberen we nog wat onderscheidends te ontdekken ten opzichte van de S-Klasse Coupé, vooralsnog lukt dit niet echt. Het is echt een kleinere en iets minder opulente variant van dat model. Onderscheidend is het niet, maar je weet wel wat je krijgt bij Benz.

E-Klasse (boven) vs S-Klasse (onder) Coupé

E50 AMG

Bij de launch heeft de koper de keuze uit vier motoren: de E 220d (194 pk) met de nieuwe viercilinder diesel, twee benzine-vierpitters in de vorm van een E200 (184 pk) en E300 (245 pk) en tot slot de E400 V6 (333 pk), AMG-versies volgen later. 

Mercedes-AMG stoft naar verluidt voor de E Coupé de oude E50-term af, ook al wordt het in de huidige incarnatie een zescilinder. Het wordt de eerste Mercedes in decennia met een zes-in-lijn, maar hierop moeten Zaandamse tuigvloggers en andere klanten nog even geduld betrachten, deze komt in de tweede helft van 2017. Voorlopig is de E400 de sterkste tweedeurs, met zijn 3 liter V6. 

Lampjes

Qua opties kan je in de coupé alles krijgen wat ook in de sedan en de estate is aan te vinken, zoals de dikke dubbele 12,3" schermen in de cockpit bijvoorbeeld. Een unieke nieuwigheid is een zeer plat LED-achterlicht, die door de kofferklep doormidden gesneden wordt. Zodra je de auto opent geven de LED'jes een lichtshowtje door vanuit het midden naar de randen toe op te lichten. Het heeft geen praktisch nut, maar is vooral een leuke gimmick om je ooms en tantes de ogen mee uit te steken als je je nieuwe trots mee neemt naar een verjaardagsfeestje.  Mercedes zelf zegt dat de ze a brilliant appearance reminiscent of the glow of a jet engine hebben. Ghe. 

U wilt 'm zelf bekijken? Boek dan begin januari een ticket naar Detroit, daar staat de nieuwe Benz op de North American International Auto Show, of kortweg: de NAIAS, zoals helemaal niemand deze beurs die traditiegetrouw het kalenderjaar aftrapt noemt.

Mercedes E-Klasse Coupé, designo cashmir white magno, Edition 1, met AMG Line en night package

Mercedes E-Klasse Coupé, designo hyacinth red metallic, in AVANTGARDE-basisspec

Reacties

bartjeau 14-12-16 | 09:25

Wat een mooi ding ... los van die malle derde zijruit. Dat ze dat bij deze generatie nou niet mooier konden oplossen. Of is het nodig om het verschil met de S-klasse coupé te kunnen zien?

aero911 14-12-16 | 09:27

Schitterend! Meer meer meer

John McClane 14-12-16 | 09:54

Mooi interieur ook weer. BMW, kijkt u mee?

De echte Stolwijker 14-12-16 | 10:40

Man, het lijkt wel een gepimpte Laguna. Hiermee ga je echt je vaste doelgroep uit de Mahrebijnse narcoticakringen niet bereiken. Voor de rest van de markt: de zoveelste uit de categorie als-je-het-geld-dan-hèbt...

Xirdalan 14-12-16 | 11:22

Oei oei oei, de frustratie en jaloezie druipt er weer vanaf.

HA, BIER!1! 14-12-16 | 10:54

Eindelijk, ik wacht al ruim een jaar om mijn oude coupe in te ruilen.
maar die 6 inline is misschien nog langer wachten waard.

treser.info 14-12-16 | 12:07

de 2 Subaru outback uitstulpingen op de motorkap doen tevens denken aan de SLR en het interieur is er met stappen op vooruit gegaan. Verder voor mijn smaak wel iets te krap van binnen.

Noltie 14-12-16 | 16:47

Als kind droomde ik al van de mooie V8's en V12's die ik graag wou rijden, daar werd later nog een mooie V10 aan toegevoegd en een W12. Nu ik ouder word moet ik toch zeggen, hoe krachtig ze ook zijn, dat het een deceptie is dat de 6-in-lijn en V6 die steeds meer worden gebruikt in auto's waar je een V8 zou verwachten. Noem het ouderwets of nostalgie, feit blijft dat mijn kinderwens steeds meer verdrukt wordt door economische en ecologische concessies in auto's waar die niet gemaakt zouden hoeven worden.

zbb 14-12-16 | 22:19

Ikvraag me wel eens af hoe weinig esthetica er bij veel mensen overgebleven is. Dit is zeker een van die keren; dat ding is een foeilelijke en gebochelde barokke hoop blik met net zoveel charme als mijn linker werkschoen. Maar: als het maar duur is, dan zijn er altijd wel een paar te vinden, die beweren het mooi te vinden en dan over frustratie en jalouzie gaan praten. Goede smaak kun je niet kopen.

Reageer