Autobahn

Amsterdam gaat geparkeerde auto van straat weren

U woont in onze hoofdstad én u heeft een auto? Gefeliciteerd, u wordt in de toekomst een nóg zeldzamer fenomeen. Een parkeervergunning is al lang niet meer vanzelfsprekend en nieuwe inwoners mogen hun auto elders stallen dan op straat.

De automobilist in 020 is wel wat gewend qua ontmoedigingsbeleid. Al jarenlang hanteert de gemeente - gedreven door ruimtegebrek enerzijds en de begrijpelijke wens om niet de hele openbare ruimte vol te kwakken met geparkeerd blik anderzijds - een consistente set auto-onvriendelijke beleidsinstrumenten. Parkeertarieven zijn torenhoog en de controle is streng. Hierdoor strijkt de gemeente op jaarbasis een slordige €170 miljoen op, alleen aan parkeren. 

Kortom: u hebt uiteraard de vrije keuze een auto te hebben in Amsterdam, maar hier hangt een prijskaartje aan. Een prijskaartje dat navenant hoger wordt hoe meer u richting de stadskern woont bovendien. Niet voor niets telt onze hoofdstad verreweg het minste aantal auto's per huishouden.

Ondergronds

Als gezegd, het droge feit dat je je auto in Amsterdam wat minder makkelijk voor de deur kwijt kunt dan in, zeg, Vroomshoop is bekend, en sinds de tijd dat Eric Wiebes nog wethouder was in 020 en ver daarvoor wordt de boodschap uitgedragen dat auto's van straat moeten. Zo ook in de nieuwe Nota Parkeernormen, die hier wordt toegelicht.

Waar uw vierwieler dan wél mag staan? In lege parkeergarages, inpandig, of onder de grond. De komende jaren verwacht de stad 20.000 nieuwe bewoners, voor hen gaat dit zeker op. Het is immers makkelijker om gewoon geen parkeervergunning af te geven dan een bestaande vergunning af te pakken. Daarnaast is de auto van straat weren in geval van nieuwbouw veel makkelijker in te richten dan bij bestaande woningen. Ziet u iemand die in de Jordaan woont en zich al blauw betaalt voor zijn auto deze een kilometer verderop in de parkeergarage zetten? Wij niet, een auto koop je vooral om het gemak van deur tot deur vervoer te hebben, wie eerst nog een wandel- of OV-tocht naar zijn Heilige Koe moet ondernemen mag zich terecht afvragen waarom hij ook alweer nog een auto heeft.

In 2012 stelde Amsterdam zichzelf tot doel om in 2020 1.700 parkeerplaatsen uit het centrum gesloopt te hebben. Het is nog onbekend in hoeverre de stad hiermee halverwege op koers ligt.

Reacties

negen 13-12-16 | 08:46

Geen stad in Nederland met zoveel burgerhaat als Amsterdam.

Satria 13-12-16 | 09:19 | 2

kwestie van ruimte, die er niet is, en we de boel toch mobiel willen houden. tenzij je infarcten prefereert. kan je wel gaan janken dat het burgertje pesten is maar dan heb je grote oogkleppen op.

Jostifiel 13-12-16 | 10:19

Voor nieuwbouw lijkt het me inderdaad goed om de auto ondergronds of inpandig. Bespaart namelijk wat auto-inbraken en het geld ben je toch sowieso kwijt. Alleen denk ik niet dat de mobiliteit vergroot wordt als er een kilometer tussen je huis en je auto zit bij bestaande bebouwing, tenzij de auto's zelf weg kunnen rijden natuurlijk. Er zijn immers buurten in Amsterdam waar je 's avonds liever niet buiten wilt zijn.

Noltie 13-12-16 | 10:24

Ik woon al ruim 10 jaar in Amsterdam. De ruimte is er nu gewoon, er zijn geen infarcten door geparkeerde auto's op grachten of elders. Ze staan namelijk niet op de weg maar ernaast. Ze willen de ruimte voor auto's beperken door het te verminderen. Als ze nou tweebaanswegen op grachten zouden aanleggen met de vrijgekomen ruimte zou je kunnen zeggen dat je argument niet totaal los zand is maar verder lul je dus gewoon enorm uit je nek.

two ball cane 13-12-16 | 10:21

Leg nu gewoon vast dat over tien jaar niet meer op straat geparkeerd mag worden.
De markt Lost het autoprobleem wel op met slimme ondergrondse oplossingen, parkeergarages en auto-deel constructies.
En bedenk je dan hoe prachtig en leefbaar de stad dan zal zijn.

John McClane 13-12-16 | 10:38

Als het werkelijk om ruimtegebrek ging, konden ze parkeren wel weer gratis maken in Amsterdam, en alleen nog op foutparkeren handhaven, want duurder maken heeft niet geholpen: het is nog steeds overvol. Wat doe je als iets niet werkt? Dan stop je ermee en verzin je wat anders.

vanhetgoor 13-12-16 | 11:35 | 2

Misschien is het een hele vreemde opmerking, maar totdat de auto kwam was het niet normaal om voertuigen op de openbare weg te laten staan. Nergens kon een paard en wagen of een koets worden gestald op de openbare weg. Iedereen zorgde zelf voor zijn eigen vervoersmiddelen en niemand verplichtte de overheid of de gemeenschap om zorg te dragen voor privé zaken. Tot de auto kwam en toen kon plotseling iedereen overal altijd alles stallen, omdat dit zo gegroeid is accepteert iedereen dit. Ik ben van mening dat dit gewoon moet stoppen. de openbare weg is voor rijdend verkeer. En incidenteel mag iemand met een auto even stil staan om een bezoek te brengen, of om goederen in of uit te laden. Meer niet. Ik heb zelf ook een auto, en als ik op bezoek kom in Amsterdam dan heb ik er net als iedereen last van dat alle straten overal vol staan met auto's van mensen die geen eigen parkeerplaats hebben en daarom het doorstroming van het verkeer en de veiligheid op de straat en in de stad vergallen.
De openbare weg is geen autostalling, dat moet toch normaal zijn!

marjen 13-12-16 | 12:20

Waar ik woon is nergens betaald parkeren, alleen plekken met een schijf. Waarom? Omdat de verhouding tussen het wegenaanbod en het aantal auto's in balans is. Je hoeft niet eindeloos rondjes te rijden op zoek naar een plekje. Niemand heeft last van geparkeerde auto's langs de openbare weg. Uw voorstel maakt alles onnodig ingewikkeld. Amsterdam moet woekeren met de ruimte, maar dat is lang niet bij elke gemeente het geval.

John McClane 13-12-16 | 15:47

Hoezo, van wie is de weg nou? Van ONS toch? Van alle mensen en dieren ter wereld. Niet van "de overheid".

Reageer