Autobahn

Officieel: Verstappen is grootste inhaalkoning ooit

Bandenboer Pirelli sluit het F1-seizoen af met een hele lading statistieken. Daaruit blijkt onder meer dat Max Verstappen meer mensen heeft ingehaald dan welke coureur dan ook ooit in een seizoen.

Diep van binnen wisten we natuurlijk al dat Max de paus is van het passeergeloof, maar het is fijn dat Pirelli deze positie nog even onderschrijft met cijfers. De Nederlander haalde liefst 78 keer iemand in tijdens een wedstrijd en daarbij zijn de acties in de eerste ronde niet eens meegerekend. Om aan te geven hoe bijzonder dat is: de cijfers worden sinds 1983 bijgehouden en nog nooit heeft een coureur zo vaak ingehaald in een seizoen. 

Red Bull Racing was sowieso lekker bezig dit jaar. Het team heeft met 136 acties de meeste positiediefstallen veroverd. Hiervan staan er 61 op naam van Daniel Ricciardo, 60 voor Verstappen en 15 voor Daniil Kvyat. Die overige inhaalacties van de Nederlander maakte hij uiteraard in de eerste races van het seizoen in de Toro Rosso. 

Er waren ook een paar teams die weinig actie zagen. Zo werd Mercedes het minst ingehaald, omdat ze lekker dominant voorop reden. Rosberg zag slechts vier keer iemand voorbij stuiven, waaronder de actie van het jaar van Max, en Hamilton werd slechts drie keer gepasseerd. De minst ingehaalde rijder is overigens Ferrari-zeurkous Sebastian Vettel. Hij werd in een heel seizoen maar één keer voorbijgestreefd. En ja, dat was uiteraard weer door Max Verstappen. 

De titel 'opperkeizer van de eerste ronde' gaat dit jaar naar een veteraan. Fernando Alonso pakte in totaal 41 posities in de openingsronde. 

Banden

Aangezien de cijfers van Pirelli komen, gaan de meeste statistieken over de rubbers. Afgelopen seizoen heeft het merk 42.792 banden geleverd. Daarmee vlogen de coureurs over asfalt met temperaturen die schommelden tussen de 13 graden (Mexico) en 61 graden (Maleisië). De hoogste snelheid tijdens een race werd dit jaar bereikt door Valtteri Bottas, die in zijn Williams een respectabele 372,5 km/u noteerde op het rechte stuk in Mexico. 

Mocht je helemaal lijp zijn van cijfertje, dan staan hieronder alle details nog een keer op een rijtje. Daaronder belangrijke feiten zoals het aantal pizza's die zijn geserveerd in Pirelli's gastenverblijf en het aantal toetjes dat ze op de kaart hebben staan. Handig!

Reacties

netniet 12-12-16 | 18:46

Meeste in een race 18 van Hammie. Mooi hoor als je verplicht achteraan moet starten. Als straks alle plekken genomen moeten worden over meerdere races, dan is degene met de meeste pech vooraan straks inhaalkampioen.

Jackanders 12-12-16 | 18:49 | 1

Om even advocaat van de adjudant te spelen; als je altijd op pole start, hoef je niemand meer in te halen.
Dus deze statistiek toont haarfijn aan dat Max er niks van kan. ;)

netniet 13-12-16 | 07:45

Er klopt allemaal geen klote van. Vettel ging in de muur in race 4, moest je eens kijken hoe vaak hij werd ingehaald.

ScumbaggusMaximus 12-12-16 | 19:04

en heeft Pirelli ook een netto resultaat? Want van gridpositie 5 naar laatste en weer terug betekent ook dat Max door een groot aantal mensen bij de start gepasseerd is.

Guus Muisarm 12-12-16 | 19:05

Blijkbaar tellen niet alle inhaalacties, Pirelli telt alleen degene die minstens een ronde volhielden. Dus de pits in? Die ronde telde niet.

GoedenMorgenDezeMorg 12-12-16 | 19:12

Ik stel dat we stoppen met de geintjes over Vettel. Het was leuk, maar nu is het tijd om verder te gaan. Het wordt was sneu.

enterprize 12-12-16 | 20:02

stop de persen!!!

witchmaster 12-12-16 | 20:06

is het al bijna maart ????

Eagle0511 13-12-16 | 09:14 | 1

Niet helemaal correct. In canada had Vettel een pikstart, maar hij won de race niet. Dus is hij ingehaald, maar niet door Max, want die werd 4e.
Dan moet Vettel dus vaker dan 1x zijn ingehaald.

The Ugly 13-12-16 | 12:08

Inhaalmanoeuvres in de eerste ronde worden niet meegeteld, weliicht dat dat het is. Ook ingehaald worden terwijl je pit wordt niet meegeteld lijkt me.

Reageer