Autobahn

Officieel: Verstappen is grootste inhaalkoning ooit

Bandenboer Pirelli sluit het F1-seizoen af met een hele lading statistieken. Daaruit blijkt onder meer dat Max Verstappen meer mensen heeft ingehaald dan welke coureur dan ook ooit in een seizoen.

Diep van binnen wisten we natuurlijk al dat Max de paus is van het passeergeloof, maar het is fijn dat Pirelli deze positie nog even onderschrijft met cijfers. De Nederlander haalde liefst 78 keer iemand in tijdens een wedstrijd en daarbij zijn de acties in de eerste ronde niet eens meegerekend. Om aan te geven hoe bijzonder dat is: de cijfers worden sinds 1983 bijgehouden en nog nooit heeft een coureur zo vaak ingehaald in een seizoen. 

Red Bull Racing was sowieso lekker bezig dit jaar. Het team heeft met 136 acties de meeste positiediefstallen veroverd. Hiervan staan er 61 op naam van Daniel Ricciardo, 60 voor Verstappen en 15 voor Daniil Kvyat. Die overige inhaalacties van de Nederlander maakte hij uiteraard in de eerste races van het seizoen in de Toro Rosso. 

Er waren ook een paar teams die weinig actie zagen. Zo werd Mercedes het minst ingehaald, omdat ze lekker dominant voorop reden. Rosberg zag slechts vier keer iemand voorbij stuiven, waaronder de actie van het jaar van Max, en Hamilton werd slechts drie keer gepasseerd. De minst ingehaalde rijder is overigens Ferrari-zeurkous Sebastian Vettel. Hij werd in een heel seizoen maar één keer voorbijgestreefd. En ja, dat was uiteraard weer door Max Verstappen. 

De titel 'opperkeizer van de eerste ronde' gaat dit jaar naar een veteraan. Fernando Alonso pakte in totaal 41 posities in de openingsronde. 

Banden

Aangezien de cijfers van Pirelli komen, gaan de meeste statistieken over de rubbers. Afgelopen seizoen heeft het merk 42.792 banden geleverd. Daarmee vlogen de coureurs over asfalt met temperaturen die schommelden tussen de 13 graden (Mexico) en 61 graden (Maleisië). De hoogste snelheid tijdens een race werd dit jaar bereikt door Valtteri Bottas, die in zijn Williams een respectabele 372,5 km/u noteerde op het rechte stuk in Mexico. 

Mocht je helemaal lijp zijn van cijfertje, dan staan hieronder alle details nog een keer op een rijtje. Daaronder belangrijke feiten zoals het aantal pizza's die zijn geserveerd in Pirelli's gastenverblijf en het aantal toetjes dat ze op de kaart hebben staan. Handig!