Autobahn

Autobezit in Nederland: Den Haag haat auto's het minst

Het CBS heeft een paar manuren stukgeslagen op een gigantisch gedetailleerde analyse van het particuliere autobezit in Nederland. Veel conclusies liggen voor de hand, maar toch zit er een schat aan informatie in de cijfers.

Gemiddeld 213 auto's per km²

De cijfers brengen tot aan wijkniveau alle 7,2 miljoen particuliere personenauto's in de Nederlandse gemeenten in kaart. Dit is op een totaal van 8 miljoen auto's, maar zakelijke registraties zijn niet meegenomen. De reden is waarschijnlijk omdat deze cijfers het algemene beeld vertroebelen. Deze auto's staan namelijk allemaal geregistreerd in de plaats waar de leasemaatschappij zetelt, waardoor je ineens op een enorm aantal extra auto's in gemeenten als Almere zou uitkomen, terwijl de voertuigen juist verspreid over het land rijden. Bovendien heb je met particuliere auto's bijna 90% van het hele wagenpark te pakken.

Goed, Nederland telt gemiddeld 213 auto's per km². In de grote steden ligt dit aantal hoger dan in dunbevolkte gebieden. Gelukkig is het autobezit omgekeerd: hoe dichter bevolkt de gebieden, hoe lager het autobezit. Amsterdam heeft slechts 0,4 auto's per huishouden, in enkele plattelandsgehuchten is dit met 1,4 bijna 4 keer hoger. Voor meer cijfers en kaartjes kunt u bij het CBS terecht.

De 10 grote gemeenten

Kijken we naar de tien grootste gemeenten in Nederland, dan zien we dat hier 1,1 miljoen auto's geregistreerd staan, 15,4 procent van het totaal. In deze gemeenten wonen 3,5 miljoen mensen, 21 procent van de Nederlandse bevolking. In de steden heeft men dus minder vaak een auto, wat logisch is, want je hebt de voorzieningen dichterbij, een OV dat werkt en bovendien veel negatieve prikkels in de vorm van geen ruimte om je auto kwijt te kunnen en torenhoge parkeertarieven. Over het algemeen geldt: hoe verder je je van de binnenstad beweegt, hoe meer het autobezit toeneemt.

So far so good. Het meest concrete dat we uit de statistieken kunnen opmaken is het aantal auto's per vierkante kilometer, dat is immers een directe indicatie van hoe vol het op straat staat met auto's. De gemeente Den Haag is hier fier koploper met 1.955 auto's per km², gevolgd door Amsterdam (1.232), Nijmegen (1.137) en Utrecht (1.053). De een-na-grootste gemeente van Nederland, Rotterdam, bezet met 908 auto's een zesde plek. Toch apart, onze oosterburen hebben in 1940 nochtans aardig wat ruimte gemaakt voor de toekomstige automobilist.

Bron: CBS.nl

Auto's per huishouden

Als het gemiddeld aantal auto's per huishouden als uitgangspunt wordt genomen, dan heeft Amsterdam de minste: met ruim 200.000 auto's komt de hoofdstad uit op 'slechts' 0,4 auto's per huishouden en 1.232 auto's per km². Voor een afgelegen gemeente heeft Groningen verbazingwekkend weinig autobezit: 0,5 auto's per huishouden. Kennelijk komen de stadjers niet graag buiten 050, of ze pakken de trein als ze dat wel doen. Waarschijnlijk hangt het grote aantal studenten hier ook mee samen.

Den Haag, Utrecht en Rotterdam hebben allemaal 0,6 auto's per huishouden. Als deze gemeenten het Nederlands gemiddelde van 0,93 auto's per huishouden zouden volgen, dan stond de straat pas echt vol met auto's: Den Haag zou dan bijvoorbeeld 3.030 auto's per km² tellen. Hieronder nog een mooie illustratie van de eerdere bewering dat de Nederlandse binnensteden nauwelijks autobezit kennen. Samengevat: zoals elk CBS-onderzoek trappen ook deze cijfers flink wat open deuren in, maar voor de cijfertjesfreaks en stedelijke planners zit er wel veel nuttige informatie in.

Foto: parkeerbeheer in Den Haag in 1967, gewoon per ros.

Bron: CBS.nl

Reacties

Martinspire 09-12-16 | 11:10 | 1

Persoonlijk ken ik, op wat studenten na, niemand die in een grote stad woont en geen auto heeft. Maar goed, bij ons in de familie is het dan ook gebruikelijk dat je om de zoveel tijd langs komt en dat gaat met die verdomd slechte dienstregelingen voor het OV dan ook bijzonder lastig. Het lijkt me dan ook vooral dat het voor veel mensen veel te duur is geworden om een auto te hebben, dan dat het een bewuste keuze is geweest vanwege duurzaamheid e.d. om de auto weg te doen. Dat ze daarmee zichzelf moeilijker bereikbaar voor vrienden, familie en andere zaken maken is natuurlijk iets waar we totaal geen rekening mee hoeven te houden. En tuurlijk kun je tijdelijk een auto huren, maar ook dat begint aardig duur te worden in dergelijke steden JUIST omdat ze weten dat veel mensen geen auto hebben.

Martinspire 09-12-16 | 11:13

Het is in ieder geval een handig artikel wat me meteen doet besluiten ook nooit in het centrum van 1 van deze steden te gaan wonen. Gezellig was het al niet, veel criminaliteit in de regio, winkelen is veel te duur geworden en veel teveel irritante regeltjes voor de doorsnee burger die gewoon zijn ding wil doen. Van buitenaf naar de binnenstad gaan was al vrij onmogelijk, maar nu blijkt ook dat als je er weg wilt, je er aardig wat moeite voor moet doen.

eigen-mening 09-12-16 | 12:20

Eindhoven ziet er dramatisch uit maar rijdt in de praktijk redelijk door.

loze stijl 09-12-16 | 12:50

Och arme randstedelingen toch... Ik dank bij dit soort artikelen onze lieve heer nog maar eens op mijn blote knieën dat ik er niet woon.
Vooral gelukkig blijven wonen daar hoor en niet naar het ( prachtige) oosten verkassen.
Je zult je toch eens meerdere auto's en een motorfiets in een aangebouwde garage kunnen veroorloven terwijl je single bent en een huis bewoont waar al rap 10 dobbernegers in zouden kunnen wonen.
Extra olie op het vuur: < €290/maand bruto hypotheek welke nog steeds daalt wegens gedisciplineerd binnen de kleine lettertjes van het contract maximaal aflossen.
Maar niet verder vertellen hoor....

rifraf 09-12-16 | 23:06

Ik woon in den Haag, maar voor mijn 3 auto's is nog genoeg plek hoor.

Nichtsneues 10-12-16 | 11:15

In Den Haag was parkeren een ramp, ben verhuisd 25 km verderop, met eigen oprit. Bij oproep voor werk in Den Haag rij ik nu sneller heen en weer naar Den Haag dan toen ik in Den Haag woonde. Maar dus een parkeerplaats moest zoeken.

Reageer