Autobahn

U wilt een Volkswagen Phaeton? Dit staat er te koop

De droom van VW-baas Piëch kwam nooit echt uit in de veertien jaar dat de Phaeton in productie was, maar de limousine kan die van jou wel laten uitkomen. Ze zijn helemaal niet duur, terwijl de ouwetjes niet te onderscheiden zijn van de nieuwe.

Afgelopen week liet Volkswagen ons een glimp zien van de nieuwe Arteon, die de spirituele opvolger gaat worden van de Phaeton. In tegenstelling tot zijn voorganger krijgt de nieuweling een coupéachtige daklijn, waardoor het waarschijnlijk een minder achterbankauto wordt. Geen vreemde keuze van Volkswagen, hun überlimo werd nooit het voorziene succes, onder meer omdat een Volkswagenrijder zich niet zo snel door een chauffeur laat rijden.

Voor de titel Youngtimer is de supersedan eigenlijk nog te jong (hij ging dit jaar pas uit productie), maar de eerste modellen zijn alweer veertien jaar oud. De exclusiviteit van de auto (hij werd sporadisch verkocht) vertaalt zich niet in de prijs van de tweedehandsjes die op de markt zijn. Ze zijn eigenlijk gewoon heel erg goedkoop en dat is een kans. Voor de ontwikkeling van de auto moesten de bouwers door allerlei bizarre brandende hoepels springen die waren opgesteld door Ferdinand Piëch. Hij wilde geen blazende climate control, en daarom ontwikkelde het bedrijf een beter systeem. Ook moest de auto stiller dan stil worden, en dat lukte: slechts 60 dB op de snelweg.

Mocht je nu nog niet naar de bank gerend zijn om geld te gaan halen, dan ga je dat nu doen: Volkswagens zesliter W12 ligt bij sommige auto's voorin. Vind je twaalf cilinders teveel, dan kan je ook voor het basismodelletje kiezen, met de 3,2 liter V6 uit de Golf R32.

W12 voor €6.990

Deze auto uit 2002 straalt werkelijk in alles Phaeton uit. In het zilver is het een onopvallende verschijning, en ook het interieur is ingetogen met zwart leer en een beschaafd kleurtje hout. Schijn bedriegt, onder de motorkap liggen de twee getrouwde VR6-motoren die samen een zesliter W12 vormen. Rijden in de stad kan daardoor bijna stationair en ook voor 130 kilometer op de snelweg hoeft de motor nauwelijks te draaien: binnen is het dus een paleis van stilte. Hij is alleen wat erg goedkoop en de kilometerstand is niet bekend, er zal misschien een addertje onder het gras zitten. Aan de andere kant, het is een Volkswagen, gaan die ooit kapot?

De langste: 4.2 V8 Lang €6.250

Voor het geld waarvoor je nog net een halve Up! voor de deur kunt zetten kun je ook een verlengde limousine rijden. Verlengd en met een V8 die je door het verkeer trekt. What's not to like? Zwart is echt de kleur voor een opperkoets als deze. Het interieur is het mooiste van al zijn broertjes die hier besproken worden: wit leer, met zwarte details en ook het houtwerk is in sinister zwart uitgevoerd. Een verlengd model is waarschijnlijk altijd gereden met iemand op de rechter achterstoel. Dat betekent dat er niet gek mee is gedaan, maar het betekent ook dat er veel kilometers op de teller staan: 327.293 km.

De duurste: €25.000

Om een duurste variant te vinden hebben we een leeftijdslimiet opgesteld: om een Youngtimer te kunnen zijn moet de auto op zijn minst tien jaar oud zijn. Bouwjaar 2006 is daarom het hoogste jaar waar we naar gekeken hebben. Deze W12 met LPG-tank is dan het duurste waar je je geld naartoe kunt gooien. Met maar 134.000 kilometer is de motor nog nauwelijks ingereden, het interieur toont echter wel wat meer gebruik. Wij zouden deze laten staan, al was het alleen al om de prijs.

Een van de goedkoopste: 5.0 TDI €4.950

Vanaf €4.950 rij je in een VW Phaeton. Voor die prijs staan er een aantal te koop in Nederland en dit is er een van. Hoewel het apparaat op zelfontbrandvloeistof rijdt is het een auto die in twaalf jaar maar tweeënhalve ton op de klok gezet kreeg. Er kunnen nog wel een paar kilometers bij.

Nog zo'n goedkope: 3.2 V6 €4.950

Dertien jaar en 230 duizend kilometer deden weinig aan het uiterlijk van deze Phaeton. Ziet er gewoon goed uit, met de blauwgrijze lak verstop je hem onopvallend tussen de Passats. Stap je echter in dan zit je in crèmewit leer, heerlijk.

Reacties

3*links=rechts 04-12-16 | 16:54

Goh, de reclames worden steeds minder in het oog springend.

Gash 04-12-16 | 16:57

Uitsluitend de versie met de 4.2 V8 kopen, tenzij je ondergemotoriseerd wilt rijden of een fetish hebt voor torenhoge garagerekeningen.

Celica1stgen 05-12-16 | 06:17

Juist. De W12 is een NACHTMERRIE aan onderhoudskosten, en daar mag Autobahn zich best wel over inlezen alvorens "low-hanging fruit" artikeltjes te schrijven.

kalukula 04-12-16 | 17:02

ik koop helemaal geen VW

adjudant 05-12-16 | 04:09

met welk argument ?

de uitbater 04-12-16 | 17:08

Ben nooit Volkswagen fan geweest, nu weet ik weer waarom. Ziet er niet uit foei lelijk net als de rest bij VW.

adjudant 05-12-16 | 04:13

De DAF auto heeft de schoonheidsprijs gewonnen

sinar2 04-12-16 | 18:03

Per kwartaal meer aan MRB betalen dan je auto aan aanschaf gekost heeft. Nee, laat maar.

gas-man 05-12-16 | 00:06

Dat is inderdaad het jammere aan het Nederlandse belastingklimaat.
Er zijn zoveel "hobbyauto`s" die in aanschaf geen drol kosten, maar waar je je blauw betaalt aan MRB.

Bad News 04-12-16 | 18:43

En toen kocht je die Phaeton waar ooit in de herfst wat blaadjes achter de motorkap waaide. Daardoor raakte er wat verstopt en verliep de waterafvoer niet lekker. Gelukkig zit er op de plek waar het dan gaat lekken allemaal elektronica waardoor het je, als je pech hebt maar de voorbeelden zijn er, slechts €25.000,- kost om weer een rijdend exemplaar te hebben. Ofwel, daar koop je weer 4 2dehandsjes van. Niet doen. Gewoon een Audi A8 kopen. Bijna dezelfde auto die iets duurder is met iets minder snufjes die wel gewoon blijft rijden.

FW Ta-183 Huckebein 04-12-16 | 19:52

"Gewoon een Audi kopen. Bijna dezelfde auto die iets duurder is met iets minder snufjes die wel gewoon blijft rijden"
U is grappig: een Audi is net zo onbetrouwbare meuk als een VW.

@Goes: "Aan de andere kant, het is een Volkswagen, gaan die ooit kapot?"
De vraag stellen is hem beantworoden: JA, die gaan niet alleen 'ooit' kapot, die gaan gegarandeerd kapot, meerdere malen nog wel. Uw VAG-dealer zal u dan vertellen dat het een producteigenschap is, dat in VAG-kringen coulance een onbekend begrip is, en dat als u een betrowubare auto wilt u maar ergens anders iets op de kop moet tikken.

ot:
de 1e is een vage import, waarschijnlijk uit Duitsland dus met terugedraaide teller: laat maar
de 2e loopt in de noodloop en is bekrast: laat maar
de 3e: waarschijnlijk Poolse import, aanbiedster zelf is maar wat trots (uitroeptekens nl.) op de APK die maar liefst geldig is tot februari 2012 !!! laat maar....
de 4e: geen NAP, een trekhaak en een op export-rommel gespecialiseerde handelaar: laat maar
de 5e: afgelopen vrijdag al op kenteken gezet met een volgens de RDW teruggedraaide teller....


negen 04-12-16 | 21:01

@FW Ta-183
Een korte worp op de advertenties deed mij ook al opvallen dat de auto's waar dit artikel naar linkt, alleen maar vol rommelauto's staat.

Uw verdere etalage van uw vag aversie is vooral een beetje sneu.

FW Ta-183 Huckebein 04-12-16 | 23:32

Ik heb geen VAG-aversie, ik beschrijf slechts de realiteit. En zelf werkzaam in de automotive heb ik genoeg kennis om daar over te kunnen oordelen. Waarom denk je dat reparatie-verzekeraars geen Audi meer verzekeren in b.v. de UK? Waarom gaat er bij een T5 na zo'n 125.000 een onderdeel na 10 jaar productie nog steeds kapot zonder dat VW modificeert? Google eens op Pon icm coulance, op problemen icm Tsi, DSG.

3*links=rechts 05-12-16 | 06:43

Pon is een schoft en oplichter. Bron: destijds vriendinnetje zat in dealerschap/reparatie van VW.
Nie wieder.

Laag_opgelijdt 05-12-16 | 13:10

@FW Ta-183 Huckebein en @ 3*links=rechts
Na 18 jaar bij het VAG-concern gewerkt te hebben kan ik jullie alleen maar gelijk geven.

Bad News 05-12-16 | 21:59

@Huckebein In 2003 nieuwe A8 4.2 gekocht. Buiten regulier onderhoud 2 bobines, brandstofpomp en een wiellager vervangen. Voor 280.000km is dat wel te doen dacht ik.

Dezenaamhier 04-12-16 | 20:42

"het is een Volkswagen, gaan die ooit kapot?"
Ja, dat gaan ze, en soms goed ook.
In mijn VW met nu 350.000 km zijn ondertussen de koppeling, de versnellingsbak, schokdempers, wielnaven, stabilisatorstang en thermostaat vervangen.
Het blijft een auto met bewegende delen en de dingen die bewegen gaan nou eenmaal kapot na verloop van tijd.

FW Ta-183 Huckebein 04-12-16 | 23:38

Het punt is dat bij sommige producenten 'na verloop van tijd' al heel snel is, en bij anderen heel laat.
Een koppeling met 350.000 kan, al heb ik in 34 jaar autorijden en vele auto's met hoge km-standen nog nooit een koppeling hoeven te laten vervangen. Schokdempers zijn slijtageonderdelen, dat kun je vaak niet onder 'kapot gaan' rubriceren. Bij Fiat werden bij de Punto b.v. ooit schokdempers OEM aangebracht welke 15 gulden hadden gekost. Tsja, dat die dan na 20.000 km vervangen moesten worden.....

Haberdoebas 04-12-16 | 21:53

Ik was ook tijdelijk verliefd op een Phaeton. Had toch maar weer voor een vertrouwde BMW 730d E38 gekozen. Deze was de helft van de prijs.
De Phaeton is een prachtige auto voor niet teveel geld. . 4 wiel aangedreven. luxe en toch goedkoop in aanschaf. Het voordeel van de aanschaf maakte de E600,-- per kwartaal aan wegenbelasting ruimschoots goed. Maar toch.
Lees je de problemen, vooral op de Duitse sites, dan bleek toch een veredelde Bentley te zijn. En Engelse Auto's...
Uit Engeland komen slechts twee goede dingen. Films en Muziek. De rest is pure rotzooi en de Phaeton helaas ook.

Nu heb ik een Audi A6 3.0d Quattro en mijn vriendin een S6 4.2 Quattro. Ze rijden beiden als de brandweer.

Ibu 04-12-16 | 22:08

Sinds wanneer valt een tien jaar oude auto onder de Youngtimer-regeling?

loze stijl 05-12-16 | 11:23

Voor wat betreft de zakelijke bijtelling ( 35% van de dagwaarde van het voertuig) moet een auto idd 15 jaar of ouder zijn maar daar gaat het artikel niet over.
De bedragen die voor een ingereden Phaeton worden gevraagd klinken aantrekkelijk maar je loopt vervolgens wel leeg op verbruik, onderhoud, verzekering en niet te vergeten de wegenbelasting.

flatlander 05-12-16 | 11:47

Want het verbruik en de wegenbelasting en de verzekering zijn niet ook hoog bij een A8 of 7-serie of S-klasse? Uitgaande van ook een achtcilinder in die andere modellen.

loze stijl 05-12-16 | 17:37

@ Flatlander: Dat is correct en tevens juist.. Laten we wel zijn... dergelijke auto's mogen dan bovenmatig snel, comfortabel en stil zijn... voor de gemiddelde burgermens is het niet te bekostigen.
In ieder geval in Nederland niet.

appelboor 04-12-16 | 22:32

Ik was twee weken geleden in Dresden bij de Phaeton-fabriek; die fabriek was even strak en schoon als een operatiekamer. Ze waren inderdaad gestopt met het maken van Phaetons (waar komen de verlengde Phaetons voor de Chinese markt dan vandaan?!). Ze gaan er nu elektrische Golfs maken.

derksje 05-12-16 | 08:53

Vanaf de introductie wilde niemand de Phaeton. De S-klasse, 7 serie of A8 zijn veel beter verkocht en dus is er meer en beter aanbod op marktplaats. Alleen als je moeite hebt met rekenen koop je zo'n auto. Koop gewoon een Toyota Avensis en bespaar 5000 euro/jaar.

beach 05-12-16 | 12:06

Doe mij die maar van Verstappen, voor 3750,- euri's

www.autowereld.nl/volkswagen/phaeton/4...

Alpengeist 05-12-16 | 13:23

Wut? " Aan de andere kant, het is een Volkswagen, gaan die ooit kapot". Echt hoor, VAG is de afgelopen 10 jaar de meest onbetrouwbare rommel ooit gebleken. TSI, DSG en rekken van D-kettingen? Er gaat echt geen belletje rinkelen?

namensmijnhond 05-12-16 | 16:18

Ruim 10 jaar geleden een aantal dagen zo'n Phaeton meegehad daar mijn A6 3.0 V6 weer eens problemen had. Wil je een probleemloze auto koop dan geen A6. In de 2 jaar A6 zeker 12 nieuwe bobines gebruikt naast andere ergernissen. Maar goed, de Phaeton. Nog nooit heb ik in zo'n comfortabele auto gereden en kan er niks negatiefs over zeggen. Het is wel een bakbeest als je in parkeergarages wilt parkeren.

Reageer