Autobahn

Minister wil appen in auto verbieden

Het zat er aan te komen. Het aantal verkeersdoden stijgt en dus moet de polletiek Iets Doen. Verkeersminister Schultz van Haegen overweegt nu om appen in de auto te verbieden.

Verbieden is, tenzij je een CDA'er bent, altijd een paardenmiddel waar je pas in het uiterste geval naar moet grijpen. De afgelopen twee jaar stijgt het aantal verkeersdoden echter. Niet alleen in Nederland, ook in andere Westerse landen, smartphonelanden. Doordat we niet opletten achter het stuur, maar bezig zijn hondentronies over gezichten te snapchatten en te laten weten dat we straks thuis zijn, wordt er nogal eens een (dodelijk) ongeluk veroorzaakt. Automobilisten verbieden te appen zou zo'n slechte zet niet zijn, schreven we al

Goed om te weten dat minister Schultz van Haegen Autobahn leest; ook zij lijkt te voelen voor een verbod. Uit het AD van vanochtend: "Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen overweegt appen en sms'en in de auto te verbieden. Ze is het beu dat automobilisten het verkeer in gevaar brengen doordat ze druk zijn met hun mobieltje. Nu is het volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens al verboden voor bestuurders hun telefoon vast te houden tijdens het rijden. Schultz kijkt of dit kan worden uitgebreid naar een ban op het bedienen van een mobiel."

Ok, hier wordt het onduidelijk. Want even verderop spreekt de minister over een verbod op het 'direct bedienen' van een telefoon. Dat lijkt ons terecht. Maar uit het citaat blijkt dat het gaat om het 'bedienen van een mobiel'. Dat laatste lijkt ons geen goed idee, want je kunt prima iemand handsfree en veilig bellen door je telefoon vanaf het stuur te bedienen. Daar moet de minister dus even voorzichtig zijn.

In hetzelfde interview zegt de minister in gesprek te zijn met telecombedrijven om het bedienen van een smartphone onmogelijk te maken in de auto. Dat is tricky, want er rijden ook weleens mensen mee, die moeten gewoon kunnen appen. Het handigst zou een bepaalde houder zijn, waar je je telefoon in moet plaatsen, voordat de wagen start. Wij denken graag mee, minister. We bellen!

Reacties

De gelaarsde kat 28-11-16 | 09:41

En hoe moet de politie controleren of je op je touchscreen bezig bent de airco te bedienen dan wel een bericht te verzenden? Weer zo'n politiek ideetje waar niet over nagedacht is.

Fapfap 28-11-16 | 09:45

Raar, geld dat dan ook voor de bijrijder? Vragen, vragen, vragen.

BLR 28-11-16 | 09:54

Gewoon bluetooth aan en de telefoon in de achterbak, danwel buiten handbereik.

hStripe 28-11-16 | 09:57

Een verplichte app die de bestuurder van een auto moet activeren en welke de gebruiksmogelijkheden van de smartphone minimaliseert tijdens het rijden kan een oplossing zijn. Zo kunnen de passagiers hun smartphone blijven gebruiken.

BozeHenk 28-11-16 | 10:57

Ja dag, dus omdat sommige mensen te debiel zijn om niet met hun telefoon te spelen moet ik eraan denken dat ik elke keer dat ik in de auto stap eerst mn mobiel pak en die dan in "auto stand" zet? en hoe wil je dit voor buitenlands verkeer regelen, iedereen aan de grens even laten stoppen, wifi puntje opzetten en iedereen daar die app laten installeren?

hStripe 28-11-16 | 11:38

@BozeHenk
Yup, zoals met alles moeten de goeden onder de kwaden lijden, en zeker als dit enkele honderden verkeersdoden per jaar scheelt. Bovendien, je moet ook je gordel omdoen en je smartphone in de houder klikken, die app aanzetten is een kleine, handeling die maar enkele extra seconden vergt.
Heeft u zelf anders een beter idee?

Gingersrule 28-11-16 | 12:08

een app aanzetten... ja hoor zie het helemaal voor me. Moet je luisteren als je al zo verstandig zou zijn om een app aan te zetten dan ben je ook verstandig hgenoeg om je smartphone niet te gebruiken als je aan het stuur zit.
Volstrekt belachelijk voorstel.
Het is technisch onmogelijk om iets in elkaar te knutselen dat gebruik van smartphone niet mogelijk maakt wat niet op allerlei manieren te omzeilen is.
Dus goedwillende mensen doen het zowiezo niet, de rest stoort zich er niet aan en kan het ook niet onmogelijk gemaakt worden.

MarcS 28-11-16 | 12:29

En die verplichte app maar info over jou, jouw (rij)gedrag, jouw contacten en posts doorgeven aan de overheid.

Overheid en ICT, what could possibly go wrong?

Zepstar91 28-11-16 | 20:08

Dat gaat dus nooit werken. Ten eerste heeft niet iedereen heeft een smartphone (of een verouderde die de app niet meer kan supporten), daarnaast is het moeilijk te controleren bij mensen of ze de app aan hebben staan dus zal niemand de 'verplichte' app aanzetten en schijt aan de wet hebben, tenzij je iets verplicht in de auto moet laten monteren waardoor die niet start als de app niet aan staat wat weer ontieglijk veel geld kost. Als je dat al doet moet je je smartphone altijd bij je hebben wat ook belachelijk is. Batterij leeg? Jammer joh, ga maar lopen. Om nog maar te zwijgen over de privacy-issues. Zo kan je nog wel even doorgaan. Er is ook nog zo iets als eigen verantwoordelijkheid natuurlijk. Er zullen altijd idioten zijn die niet aan de veiligheid denken en whappen achter het stuur, maar dat betekent niet dat je moet doorslaan in de maatregelen en het volk alsmaar moet betuttelen.

zalanmereetroesten 28-11-16 | 10:10

Appen verbieden? Was het niet zo dat je geen telefoon in de hand mag houden in de auto? Dan lijkt mij dat appen zowieso al verboden is. Ik zeg rijbewijs voor en onbepaalde tijd kwijt en een of andere cursus als je betrapt wordt met een smarthphone in de hand.

Risingson 28-11-16 | 11:13

dat dacht ik dus ook; is toch al verboden. (ps voor de 'handhaver'; auto's die met 80km/u achter een vrachtwagen zwabberen.... easy)

poging7 28-11-16 | 11:15

Telefoon in een houder en niemand houdt je tegen.

geoduck 28-11-16 | 14:24

Het gaat erom dat je kan appen zonder je telefoon vast te houden (inderdaad in bijvoorbeeld een houder).

Brulaapje 28-11-16 | 10:10

Misschien eerst meer handhaving? Zou ook kunnen werken!

Helder Groentje 28-11-16 | 11:25

Och hemeltje lief zeg.
We zouden eens wat denkkracht veronderstellen bij de automobilist en middels een intensieve campagne hun wijzen op de domheid van het gebruik van mobiele telefoon tijdens het rijden.
.
Blijven herhalen. Ook met alcohol zie je dat de mensen steeds meer bewust zijn van de risico's en dat er steeds minder mensen zijn die het doen.

Al jaren ook bewezen is dat verbieden echt helemaal niet helpt om gebruik te verminderen.
Het zal toch echt tussen de oren van de gebruikers moeten komen te zitten dat appen tijdens het rijden not done is. Naming and shaming. Dat werkt.
.
Verbieden is een reflex van incapabele mensen die niet zeer grondig willen zoeken naar manieren die werken.

Vespucci 28-11-16 | 11:26

Ik zie weer een prachtige manier voor onze overheid om boetes binnen te slepen en een manier voor de verzekeringsmaatschappij om niet uit te keren.

Stig_Mafkees 28-11-16 | 12:24

Het is alleen jammer dat het probleem op dit moment ligt bij een gebrek aan politie op de weg en niet bij een gebrek in de wetgeving. dit voorstel verandert niks aan die situatie... Zorg eerst nou eens dat de lullo's daadwerkelijk worden aangepakt die meer bezig zijn met hun telefoon in de hand dan met het verkeer...

kortebroek 28-11-16 | 14:55

En op de fiets?

de_tyvus 28-11-16 | 21:07

Die start ook niet zonder de verplichte app.

Mubbenschonster 29-11-16 | 06:17

Hou op. Al diverse malen bijna aanrijdingen gehad met lulletjes die op het laatste moment zich de tyfus schrokken dat er ook nog andere mensen op de weg zijn. (En ja, ook gewoon als voetganger op het winkelcentrum).

nobodyknows 28-11-16 | 16:01

Waarom zo ingewikkeld en specifiek. Het is zoals het nu al is dekkend genoeg, tijdens het rijden dien je je alleen met het besturen van een voertuig bezig te houden. Dekt alles af en geen geouwehoer als ze weer iets anders verzinnen wat de regeltjes mogelijk omzijld.
Maar een hogere pakkans en een dikkere boete en een strafmaat die ervan uitgaat dat je weet wie je in gevaar brengt.. zou een stap in de goede richting moeten zijn. Maarja wij burgertjes denken te simpel.
De minister heeft nu weer even de media aandacht en de gedachte van de burger dat ze zo goed bezig is, maar het voorstel duurt nog minimaal een jaar en daarna duurt het nog 2 jaar voor het is goedgekeurd.. dus wat denk je..

marjen 28-11-16 | 16:09

Heeft de minister ook gedacht aan het beroepsverkeer? Truckverkeer, busverkeer, taxi's b.v. Daar ontvangt men opdrachten, wijzigingen en waarschuwingen via de smartphone. Lijnbussen gebruiken een scherm om vertragingen te melden en informatie te ontvangen. Dat is totaal ingeburgerd. Beseft ze de reikwijdte van haar plannen?

Swoop 28-11-16 | 16:24

En inderdaad op de fiets ook, tot moeders aan toe met een kluitje kinderen in de bakfiets. Hoe onverantwoordelijk kun je zijn?

Tobi 28-11-16 | 19:55

Sinds enige jaren hebben autoobilisten per definitie schuld bij een aanrijding met fietsers
even los van of dat altijd terecht is, waarom voortaan niet appende automobilisten en fietsend richeltuigh de schuld geven bij een ongeluk
werkt beter dan een povere boete, laat ze maar 100% dokken, die kaalplukteams werkt ook tegen criminelen
hit it where it hurts

Caveman48 29-11-16 | 11:52

Typisch Nederlands, met veel bombarie een maatregel introduceren tegen iets dat, in dit geval via Artikel 5 van de Wegenverkeerswet, al lang verboden is:

"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd"

Dekt ook meteen een heleboel andere dingen af, zoals krantje lezen (digital danwel analoog), filmpje kijken, make-up bijwerken, scheren, moeilijke uit elkaar vallende broodjes eten en proberen je overhemd schoon te houden, enzovoort.
Lijkt me beter dan het op 1 app vast te pinnen.

Wel is het zo dat handhaving lastig is, of beter gezegd: niet zo eenvoudig als een flitsmasjien naast de weg zetten en incasseren.

Reageer