Autobahn

Max Verstappen 3e in GP Mexico, wordt teruggezet naar P5

In een Grand Prix van Mexico die pas in de laatste ronden spannend werd heeft Max Verstappen heel even een derde plek gepakt. Tot hij een penalty van 5 sec kreeg en Vettel zijn plaats op het podium innam.

Direct een safety car

Het venijn zat vandaag zowel in de start als in de staart, want het middenstuk van de race was niet te pompen. Bij de start was Max goed weg en leek voorbij te gaan aan Rosberg. Deze behield echter net zijn positie, terwijl verder achter hem Gutierrez Wehrlein aantikte die op zijn beurt Ericsson er af reed. Het was einde race voor Wehrlein en leidde ook een safety car-situatie. RIC kwam direct naar binnen en wisselde zijn supersofts voor een set mediums.  Vanaf ronde 4 ging het veld weer los, met Ricciardo die was teruggevallen tot P15. Max kwam in ronde 13 binnen om zijn supersofts te wisselen voor een set mediums. Het zou zijn eerste en enige pitstop van de race zijn. 

Na zijn stop loopt Max lekker in op RIC, het is duidelijk dat VES de snellere Red Bull is. In R20 sluit Max aan bij RIC, maar het duurt tot R22 totdat RIC de call van het team krijgt om VES voorbij te laten. Overigens nadat hij via de radio heeft laten weten er voorbij te willen. Aangezien de race verder tam is schakelt de Mexicaanse regie tot vervelens toe over op shots van het publiek op de tribunes en nog vaker naar PER die zijn tanden blijft stukbijten op de rijdende chicane MAS. BOT rijdt met 372,5 km/u overigens een all-time snelheidsrecord tijdens een race. Alleen Juan Pablo Montoya (vandaag ook aanwezig) reed met 372,6 km/u op Monza ooit sneller, zij het in een vrije training.

Nadat de Mercedessen (na R21) binnen zijn geweest rijdt VET aan de leiding. HIj managet zijn setje softs subliem en gaat pas in R32 naar binnen voor een set mediums. VET keert terug op P6. In R50 -na rondenlang op bijna een seconde afstand van ROS te hebben gereden- bedreigt Max ROS nog voor P2, maar onderstaande move pakt helaas niet helemaal uit zoals gepland:

Verstappen pakt Rosberg. Bijna...

De laatste ronden

Tot zover het middenstuk waarin nagenoeg niks gebeurde, door naar de laatste ronden. De Mercedessen rijden onbedreigd 1-2 vooraan, erachter zit VES die op stokoude banden een opstomende VET achter zich probeert te houden. Hierachter sluit RIC aan, die op nóg versere banden (softs) rijdt. In ronde 69 verremt VES zich maximaal aan het einde van het rechte stuk, waardoor hij over het gras moet en voor VET blijft. 

Hij had toen direct de plek moeten afgeven, maar Max rijdt de race stoïcijns op P3 uit, nadat RIC vandaag P5 bijna VET er uit remt. Dit was oliedom, want je weet dat er een penalty gaat volgen voor gaining an unfair advantage. Deze kwam kort na de race in de vorm van een 5s tijdstraf, waardoor Max - die al in het kamertje met de podiumgasten stond - weer moest opkrassen en VET zijn plek innam.

We zijn enorme Max-fans, maar dit was de enige terechte call, en Max heeft zichzelf bij zijn collega's en twijfelaars een enorm slechte dienst bewezen. Hierbij willen we VET absoluut niet vrijpleiten, zijn scheldkannonade over de radio was compleet buiten de perken, en ook het Vettel-vingertje na de finishlijn was onsportief. Hoe het ook zij, Max reed goed maar is er zelf schuld aan dat hij op P5 is geëindigd en niet op P4. Als het bij een 5s straf blijft is er niet zo heel veel verloren, dikke kans dat hij ook RIC niet achter zich had kunnen houden.

De vuilbekkende VET werd overigens driver of the day.

Update. Hieronder de strijd tussen Verstappen en Vettel. HUIL DAN!

Reacties

Liroy 30-10-16 | 21:45 | 1

Nou nou, die Vettel zegt gewoon "Fuck off!" tegen Charlie... Dat geeft hem nou niet echt een voordeel in de discussie! Wat een enorme lul zeg.

Klepstoter 30-10-16 | 21:57

Van de allerbeste op het veld naar een jankende frusti in een Italiaanse puinhoopauto, het kan verkeren. Maar inderdaad, wát een lul.

NardiNar 30-10-16 | 21:57 | 4

Het zou pas echt briljant zijn als ze Vettel na de podiumceremonie zijn klassering afnemen ivm met zijn uitlatingen richting Whiting.

Wat een loser.

GOEM 30-10-16 | 22:07

Is vettel wel gewogen na de race?

NardiNar 30-10-16 | 22:31

Hmm, daar heb ik (nog) geen beelden van gezien!

adjudant 31-10-16 | 05:03

Vettel heeft gelijk,Charlie verneukt neutrale toeschouwers,

exqueeseme 31-10-16 | 07:11

Jij verneukt Verstappen. Slechte verliezer ben je.

mujer 30-10-16 | 21:57

Wat een sneuneus is die Vettel! Bah.

WirMachenMusik 30-10-16 | 22:02

Zonder racers als Verstappen is de F1 nog saaier dan een vlakke touretappe.

exqueeseme 30-10-16 | 22:14 | 2

Geweldig slot.jammer alleen voor riciardo. Had Vettel ook wel 5 seconden gegund. Net wat Verstappen al tegen rosberg zei dat zij beiden er ook vanaf gingen in turn 1. Weer met verschillende maten.

adjudant 31-10-16 | 05:14

Max tikt Rosberg vaan de baan; geen straf voor Max, Hamilton pakt naast de baan groot voordeel, geen straf voor Hamilton, Vettel gaat net als Max verdedigend rijden ontvangt 10sec straf, Max pakt voordeel naast de baan ontvangt maar 5sec straf, Rosberg lokt Max in de fout en geniet van 2de plaats,

exqueeseme 31-10-16 | 07:12

Iets met een nieuwe regel die er mede door het gepiep van Vettel is gekomen. Droeftoeter.

XaleX_2 30-10-16 | 22:15

Typisch dat veel Nederlanders niet de 'driver of the day' konden stemmen, blanco pagina tot dat je niet meer kon stemmen. Ze zijn het zat dat Max iedere keer weer wint.

En Max is natuurlijk terecht bestraft, maar het was het waard. Max heeft wederom voor spektakel gezorgd, wat de F1 zo lang heeft gemist.

Pierre Tombal 30-10-16 | 22:30

Beetje sneuneus die Vettel. Had Verstappen net iets harder geremd en zijn lijn volgehouden, dan hadden ze elkaar geraakt en zou Vettel Verstappen uit de baan gedrukt hebben. En dat zit Vettel naar die Mercedes boys te klagen "[Verstappen] geeft de positie niet terug" terwijl hij er nooit voorbij is geweest. Snap best dat die jongens competitief zijn, maar dat gejank: wat een stel kleuters zitten er toch tussen.

Harry Turtle 30-10-16 | 22:36

Vettel op het podium en tegelijkertijd de winnaar van de Loser van de dag Award.

IJskouwe Kletser 30-10-16 | 22:39

Food for thought... HAM in lap 1 en VES aan het eind is precies dezelfde situatie; verremmen tijdens "close racing" en doorschieten. Ik verdenk Max er zelfs van dat hij DAAROM geen gehoor gaf aan de radio; hij zat in lap 1 op de 1e rang om HAM rechtdoor te zien schieten zonder penalty... Terecht of onterechte penalty, ik vind het prachtig hoe die tiener dat wereldje lekker op z'n kop zet en, zoals het zich de echte groten betaamt, niemand onverschillig laat. Heerlijk! Max +1

IJskouwe Kletser 30-10-16 | 22:44

PS: het was ook een cruciaal moment op zowiezo alles op alles te zetten voor Max, want met RIC die aansloot, had VET andere zorgen aan zijn kop (op komst), die zijn nadeel van veel oudere banden (voor een groot gedeelte) zou opheffen... Gewoon briljant gedaan. You win some, you lose some.

friburger 30-10-16 | 22:45 | 4

Ik vind het goed dat jullie niet F1 kijken met de oranje gekleurde bril op want ik word echt kotsmisselijk van dat commentaar van Tom Coronel die alles wat verstappen doet goedpraat en hem compleet de hemel in prijst. Vettel was terecht derde, en ik begrijp opzich ook wel dat ie pissig was (dat vingertje was dan weer niet nodig).

michelr 30-10-16 | 22:55

Het is niet consequent met maatregelen na bocht 1 ronde 1. Terecht? Inconsequent toepassen regels is nooit terecht.

treser.info 31-10-16 | 01:22

friburger Vettel got 5 not 3. Check the results :-)

adjudant 31-10-16 | 05:29

treser.info

inconsequente Charlie heeft orders van Bernie,

treser.info 31-10-16 | 09:34

Vettel riep tot 4 x toe fuck off tegen Charlie. Niet echt een manier om een fijne relatie op te bouwen. Vettel staat duidelijk onder zware druk van Max het F1 wonderkind en heeft gisteren flink wat reputatie schade opgelopen. Ik zeg het niet graag maar het lijkt er erg sterk op dat het met Vettel niet meer goed gaat komen.

michelr 30-10-16 | 22:51

Verstappen geeft - terecht - in post-race interview zelf aan dat Hamilton (en Rosberg) hetzelfde flikken in bocht 1, waarbij daarna Hamilton 200 meter voorsprong heeft. En verder moet Vettel niet janken - scheldpartijen, gefrustreerd rondrijden ..

groenrechts 30-10-16 | 22:58 | 1

Tjonge jonge Feitsma F1 reporter wannebe. Als je van dit soort stukjes wil schrijfen houdt je dan wel bij de feiten. Max geeft juist WEL gehoor aan het team. "Keep your position, but I think you have to give it back".

slopertje 30-10-16 | 23:10

Je hebt helemaal gelijk, bij Red Bull zeiden ze dat Max door moest rijden.

groenrechts 30-10-16 | 23:00

Je ziet ik ben geen schrijver. Athans niet foutloos nederlands...... schrijven. Enzo. Sorry

Behangdelul 30-10-16 | 23:02 | 2

Had je die Rosberg moeten zien in bocht een toen ie er af schoot, hij wilde naar binnen terug de baan op sturen, zag dat ie achter max zou gaan komen en stuurt direct naar links om af te snijden op de rechtdoor, wat een gejank van die Vettel.

adjudant 31-10-16 | 05:24

koop een andere bril, Verstappen geeft geen ruimte en tikt Rosberg van de baan,vervolgens is Verstappen frustreert en laat zich door Rosberg in de fout lokken,

exqueeseme 31-10-16 | 07:16

Koop jij eens een andere tv. Of nee beter. Verkoop je tv. Beter voor je hart en beter voor ons. Mompelt iets van win-win......

Shitting Bull 30-10-16 | 23:04

Maar daarvoor is Vettel wel een Duitser MET humor. En verder wat friburger zei :)

Helder Groentje 30-10-16 | 23:11 | 1

Ik kan me nog steeds niet aan de indruk onttrekken dat er hier grootschalig sprake is van matchfixing.
Team Ferrari wint jarenlang met een prima coureur, coureur wijzigt team en weet niet meer op hetzelfde niveau te scoren.
Team Red Bull scoort jarenlang met een prima coureur, coureur wijzigt team en weet niet meer op hetzelfde niveau te scoren.
Team Mercedes scoort nu jarenlang met prima coureur. Maar WAAR zijn de andere teams. Zijn ze echt zo beroerd dat ze zulke gaten laten liggen terwijl ze eerder (met nauwelijks wijzigingen) wel de beste plekken consequent pakten?
Het is heel bijzonder dat het er sterk op lijkt dat enkele jaren team 1, dan enkele jaren team 2, daarna enkele jaren team 3 mag winnen. Ook het feit dat er geen dopingcontroles zijn, dat er zulke budgetverschillen zijn en de innige relatie van de organisator met de teams lijkt me dat het meer een verdelen van de koek is met wat show.
Tuurlijk, klinkt allemaal enorm aluhoedje enzo. Het zou me niet verbazen als matchfixing de F1 al jarenlang domineert.

treser.info 31-10-16 | 09:37

jij doet je naam eer aan en bent inderdaad een F1 groentje, chapeau pannekoek.

Flappie2006 30-10-16 | 23:12 | 1

Rosberg verliest positie na bocht 1 en pakt Max terug via het gras terug en krijgt geen straf?
Vettel loopt te wheelbangen met Ricciardo maar krijgt geen straf?
Max verremt zich maar behoud positie en krijgt wel straf!
Hammilton verremt zich maar behoud positie en krijgt uiteraard geen straf!!!!
Dit verhaal krijgt nog een staartje want de pro Ferrari raceleiding heeft iets te snel in het voordeel van Vettel beslist terwijl er veel meer aan de hand is en Rosberg een positie en had moeten teruggeven maar dat niet heeft gedaan. Ook Lewis verdient m.i. dezelfde straf als Max voor hetzelfde vergrijp.
En dat juist Vettel die weer loopt te rossen er mee wegkomt is ook idioot en hij wordt hier erg duidelijk ontzien. FIA is bijzonder parijdig bezig en Vettel een janker i.pv. een racer.

treser.info 31-10-16 | 01:31

troost je Vettel is teruggeplaatst van plaats 3 naar 5 :-)

Harry Turtle 30-10-16 | 23:22

Zeg Feitsma, hij moet dus plek afstaan om P4 te consolideren om een zin later te concluderen dat hij die toch had verloren had. Make up your mind voordat je die stukjes typt.

Flappie2006 30-10-16 | 23:32

Nogmaals zonder tikfouten. Er wordt met twee maten gemeten.
Rosberg verliest positie na bocht 1 en pakt Max via het gras terug en krijgt geen straf?
Vettel loopt te wheelbangen met Ricciardo maar krijgt geen straf?
Max verremt zich maar behoud positie en krijgt wel straf!
Hamilton verremt zich op dezelfde plek maar behoud positie en krijgt uiteraard geen straf!!!!
.
Dit verhaal krijgt nog een staartje want de pro Ferrari raceleiding heeft iets te snel in het voordeel van Vettel beslist terwijl er veel meer aan de hand is en Rosberg een positie had moeten teruggeven maar dat niet heeft gedaan.
Ook Lewis verdient m.i. dezelfde straf als Max voor hetzelfde vergrijp.
En dat juist Vettel weer loopt te rossen en er mee wegkomt is ook idioot, er zijn duidelijk regels opgesteld die hij breekt, en hij wordt hier erg duidelijk ontzien.
FIA is bijzonder partijdig bezig en Vettel een onsympatieke janker i.p.v. een racer.

limburgOkeDan 31-10-16 | 01:14 | 1

Wat een ongelooflijk slecht stuk.. Ga aub korfbal kijken oid..

"In ronde 69 verremde VES zich maximaal aan het einde van het rechte stuk, waardoor hij tussendoor moest en voor VET bleef.

Hij had toen direct de plek moeten afgeven, maar Max rijdt de race in dezelfde volgorde uit, nadat RIC bijna VET er uit remde. Dit was oliedom, want je weet dat er een penalty gaat volgen voor gaining an unfair advantage"

Hij verremde zich ja. VET was niet langs hem geweest, dus hoezo plek afgeven? Hij heeft het voor zijn ogen zien gebeuren in bocht 1 met beide Mercedessen, en niemand werd gestraft. Teamradio zei na het incidident , MISSCHIEN moet je je plek afgeven. Die jongen heeft een killer mentaliteit, die gaat echt niet opzij omdat er MISSCHIEN wat moet gebeuren. VET is een stuk stront die gewoon niet kan omgaan met het feit dat ie niet meer meetelt, de acties en taal is gewoon kinderlijk.Laatste maanden liggen janken en zeuren op wat ie vandaag (nog 3x erger) bij Ricciardo flikt. Maar misschien moeten we voor mannen zoals jullie maar rails in de circuits leggen, dan kunnen jullie genieten van de polonaise/optocht die de F1 tot een zaadsport maakt.

treser.info 31-10-16 | 01:33

wie is hier nu kinderlijke taal aan het bezigen ouwe Limburger ;-)

Flip468 31-10-16 | 01:48

Vers van de pers: Ook Vettel raakt derde plaats in Mexico kwijt, Verstappen nu vierde!! Ver na afloop kreeg de coureur van Ferrari een tijdstraf van 10 seconden opgelegd, waardoor hij in de uitslag van plaats drie naar vijf zakte.

Vettel kreeg de straf omdat hij in de voorlaatste ronde met een verdedigende actie in de remzone Ricciardo in gevaar zou hebben gebracht.

Spaanse Peetvader 31-10-16 | 10:56

Wat een bizar slecht stuk zeg! Hierboven al gedeeltelijk gezegd maar Max werd door het TEAM verteld keep your position but we think we have to give it back. Bovendien had Ham in ronde 1 hetzelfde gedaan en dat werd niet eens onderzocht dus volkomen terecht dat Max en team de positie behielden! Die stukjesschrijver van niks die dit artikel geplempt heeft kan beter ander werk gaan zoeken.

MeneerKweetniet 31-10-16 | 17:19

Deed hij nou "de wanker" naar huilie Vettel?

Reageer