Autobahn

Elite: klootjesvolk moet kappen met autorijden

Nu breken al onze klompen. Onze bloedeigen lobbygroepen keren zich tegen de automobilist: ze willen rekeningrijden invoeren. Volgens RAI, Bovag en ANWB is dat de enige oplossing voor het fileprobleem.

Rekeningrijden is een doodgeboren kind dat maar niet echt wil sterven. Steeds is er weer een of andere malloot die het arme lijk weer opgraaft en opwarmt teneinde zijn vijf minuten roem te behalen in de media. In juni maakte de RAI gebruik van de komkommertijd om het onzalige plan weer eens te lanceren. Gelukkig zonder al teveel succes, maar ze zijn op zoek gegaan naar gelijkgestemden die lekker mee kunnen blaffen. Die vonden ze in de Bovag en de ANWB.

De drie lobbyclubs die zich voor de automobilist zouden moeten inspannen zijn van hun geloof gevallen en proberen de auto weg te pesten met bespottelijke volgtechnologie en kilometerkosten. Vreemde elitaire gedachte: 'het gepeupel stapt wel uit de auto als het onbetaalbaar is vanwege kilometerheffingen, kunnen wij veelverdieners lekker doorkachelen'.

Eerder legden we al eens uit dat je voor rekeningrijden privacyverbrandende apparatuur in je auto moet laten bouwen. De overheid is daardoor altijd op de hoogte van waar je bent en kan je zo rekeningen sturen voor je gereden kilometers. Wat de belangenverenigingen uit het oog lijken te verliezen is dat we in Nederland al lang aan het rekeningrijden zijn, we noemen het accijns (kwartje van Kok, anyone?).

Daarnaast is er wél een oplossing voor het fileprobleem. We noemen het openbaar vervoer. Dat bestaat in Nederland nagenoeg niet. Ja, er rijden treinen van allerlei plaatsen waar je niet bent, naar allerlei plaatsen waar je niet hoeft te zijn, maar dat is het onrendabelenvervoer. Als dat nou eens serieus zou worden aangepakt door vast allerlei (ondergrondse!) metrolijnen te bouwen op plaatsen waar ooit huizen en drukte gaan komen, dan ben je de fileproblematiek voor.

Overigens bewijst het openbaar vervoer nog iets: mensen zijn niet gevoelig -meer- voor financiële prikkels op het gebied van vervoer. De NS biedt een abonnement van een luttele €99,- per maand waarmee je onbeperkt met de trein mag rijden. Enige addertje onder het gras, je mag niet in de spits reizen. Je raadt het vast al: geen hond maakt er gebruik van, de forens gaat liever voor veel geld reizen op het moment dat hij zelf kiest. En daarom zal de kilometerheffing ook niets oplossen, automobilisten sluiten gewoon voor meer geld achterin de file aan.

Reacties

Jelle. 29-10-16 | 17:37

Er rijden treinen van allerlei plaatsen waar je niet bent, naar allerlei plaatsen waar je niet hoeft te zijn, om tijden die je niet uitkomen, propvol met mensen die je niet aanstaan.

2.4 29-10-16 | 17:40 | 4

Het naar jezelf terug blijven refereren dat het een gegarandeerde privacyinbreuk betekent begint me toch wel een beetje beu te raken. De kilometerstanden voor je auto kunnen prima geregistreerd worden zonder een gps/glonass kastje in je auto. Leasemaatschappijen registreren het via de tankpas en we gaan er ook vanuit dat er niet al te veel met nap-rapporten wordt gefraudeerd. dus er is al een register voor gereden kilometers. Het wordt alleen wat lastiger om goed rekening te houden met grensoverschrijdingen (je zou in en uitritten kunnen registreren, maar dan ben je er nog niet helemaal).

TheEgg 29-10-16 | 18:29

Wat een hoop onzin. Zoals je zelf al aanhaalt: Hoe weet je wanneer iemand in het buitenland is?
Veel belangrijker is echter, dat dat hele rekeningrijden ervoor bedoeld is dat de prijs wordt aangepast aan de weg en het tijdstip waarop je rijdt. De snelweg in de spits wordt duurder als de provinciale weg 's nachts, om even twee uitersten te noemen. Dat is niet te registeren met kilometerstanden alleen. Het zou dus leuk zijn als je eerst nadenkt voordat je iets (doms) roept.

happen naar de baas 29-10-16 | 18:30

OK, het kan dus..... maar zeg nou zelf...... denk je ook maar 1 seconde dat de roverheid de kans laat schieten om de versie in te voeren waarbij ze die controle WEL inbakken??

2.4 29-10-16 | 20:31

@TheEgg 29-10-16 | 18:29
Ik mijd artikelen van Hilderink stelselmatig, dus ik had het verhaal over tijdsafhankelijkheid niet meegekregen.

Dat neemt niet weg dat een kastje in alle Nederlandse auto's monteren een hoogst onpraktisch systeem als de helft van je vrachtwagenpark uit oost-europa komt. Daarom lijken detectiepoorten me nog altijd aannemelijker dan ingebouwde kastjes.

De Nare Varaan 30-10-16 | 15:13

Het detectiesysteem is er al.
Onder het mom van een GPS tracker die bij uitgeklapte airbags automatisch de hulpdiensten belt.
Dit systeem wordt binnenkort verplicht in elke auto en geen hond die er om gaf.
Zo'n systeem kan prima gebruikt worden om je 24/7 te tracken.

beach 29-10-16 | 18:04 | 2

Doe dan maar de Zwitserse variant, stickertje plakken als je op de grote weg gaat rijden. Binnenwegen en steden gevrijwaard. Betalen die toeristen ook eens mee aan ons wegennet.
Rest is allemaal te duur en ingewikkeld/complex of fraude gevoelig

happen naar de baas 29-10-16 | 18:33

Dan mag dus iedereen betalen, of je veel of weinig gebruik maakt.
Dan kun je ook gewoon de wegenbelasting omhoog zwengelen en heb je geen stickertje meer nodig.

Dezenaamhier 29-10-16 | 20:18

Dat zou werken als er een functioneel secundair wegennetwerk zou zijn in nederland.
Probeer eens de Waal of de Lek over te steken zonder de A2 of de A27 te gebruiken, dat gaat zonder heel veel omrijden echt niet lukken.

watergeus 29-10-16 | 18:13

De 'elite' zou eens moeten ophouden over de ruggen van de rest elite te spelen.

P.redgleuf 29-10-16 | 18:40 | 2

Ik ben accoord als ze alles met minder dan 150PK verbieden. ;-)

Bytemaster 30-10-16 | 11:02

Dan neem ik gewoon de tractor van 1000 pk en ga ik daarmee de autobaan op. Akkoord?

De Nare Varaan 30-10-16 | 15:15

Als jouw tractor harder kan dan 70 km/u en straatlegaal is moet dat kunnen.

Zware Guy 29-10-16 | 18:42

Een veel makkelijkere oplossing is om de onbelaste reiskostenvergoeding af te schaffen. Is in 2013 al geprobeerd in het 'lente-akkoord', maar afgeschoten omdat dan teveel mensen zouden moeten verhuizen naar een plek dichtbij hun werk ("Nog meer druk op de grote steden").
Ergo: iedere maatregel die écht resultaat heeft voor het milieu, en niet alleen voor de staatskas, haalt het niet omdat het teveel ingrijpt in het dagelijks leven. Rekeningrijden is een schaamteloze werkverschaffing van onze burocratie, en zou vooral een paar grote IT-bedrijven erg rijk maken.

gatij 29-10-16 | 18:44 | 1

Als ik de NL-brandstofprijzen vergelijk met die in het buitenland denk ik dat we hier allang aan het rekeningrijden zijn....

hooibergje 29-10-16 | 19:02

Precies. Belasting op benzine werkt perfect daarvoor. Wil je veel rijden met een bruut ijzer. Prima, drie maal per week afrekenen aan de pomp. Wil je met je Cuore eens in de week de weekendboodschappen doen, vergeet dan niet elk jaar een keertje te tanken.

two ball cane 29-10-16 | 19:04 | 2

ik ben iemand die weinig kilometers maakt maar wel wegenbelasting betaalt. (en door een oude, onzuinige auto ook nog eens behoorlijk veel accijns). voor mij zou het geweldig zijn als er per kilometer betaald zou worden. dan hoef ik tenminste niet meer voor anderen te betalen.

Bratus 29-10-16 | 20:17

Beetje naïef dat u denkt dat u goedkoper uit bent.

Mensen met oudere auto’s zullen waarschijnlijk duurder uit zijn.Bovag spreekt natuurlijk niet voor niets ook dat er naar het type voertuig gekeken moet worden. Reken maar dat ze de CO2 uitstoot zullen meenemen. Het doel is namelijk om zo veel mogelijk nieuwere auto te verkopen door oude auto’s duur te maken.

En dan het geklaag van anderen over de BPM. (Ja ik heb zelf de auto ooit nieuw gekocht.) Snapt men dan niet dat degene die de nieuwe auto’s koopt hiervan het merendeel betaald en dat je dit minder ziet in de gebruikte autoprijzen. Wanneer men de BPM afschaft moet iedereen dit bedrag ophoesten. Degene die in een gebruikte auto rijdt gaat dus per saldo meer betalen en degene die nieuw rijdt minder. Ga er dus maar van uit dat afschaffen van de BPM het rijden van een gebruikte auto juist duurder maakt dan goedkoper.

Bovag, rai, anwb maar ook bedrijven die hier zo voor zijn hebben maar 1 belang: eigenbelang. Het moet ergens door betaald worden en dat is aan het eind elke automobilist.

hooibergje 30-10-16 | 10:58

Het komt heus niet in plaats van. Het komt erbij op wat er nu al is.

Raider Twix 29-10-16 | 19:19 | 1

Anders gezegd, als je als werkgever nu personeel zoekt dat niet op de fiets kan komen, ben je de lul: met de auto mag straks niet meer.
En verhuizen: dat is vrijwel onmogelijk in Nederland: niet te betalen, en niet te doen voor losse contracten.

Super Grover 29-10-16 | 21:19

Niet alleen dat, maar volgens mij zijn er ook wel wat woningen extra nodig voor zo een idee.

Vogelbeest 29-10-16 | 19:36

De duurste auto's, de duurste wegenbelasting en de duurste benine ter wereld, en dan nog rekeningrijden willen invoeren.
Stemadvies: PVV, VNL of FvD: alle 3 een bindend referendum in het programma. Want alleen politici en belangengroepen denken dat rekeningrijden een oplossing is. Ieder normaal mens snapt dat meer asfalt de enige oplossing is.
Bewijs: Sluit een strook of en er ontstaat file. Zet de strook open en de file neemt af.
Verder: Florida heeft rekeningrijden (SunnPass of Toll-by-plate) maar het helpt geen zier. Bijvoorbeeld in het weekeinde kun je van en centrale wijk als Kendall naar Miami Beach in 20 minuten. Door de weeks om 10.00 uur (toch niet echt spitsuur) duurt dat minstens een uur.

fleurtje 29-10-16 | 20:36

Iedereen het lidmaatschap opzeggen van de ANWB, gewoon doen , als je kijkt wanneer je ze nodig hebt,kan je makkelijk met de taxi naar huis, zoveel bespaar je na jaren . Laat ze ophoepelen ,weer zo'n club die er zit in het belang van de staat ,we betalen al genoeg wegenbelasting ,en heffingen op benzine .

fail 29-10-16 | 20:55

Rekeningrijden zou prima zijn, als het de wegen- of houderschapsbelasting deels zou vervangen. Zou goed uit kunnen pakken voor mensen met meerdere auto's en mensen die hun reistijden kunnen aanpassen.
Laat maar komen.

Reykjavik 29-10-16 | 21:18

Accijns en wegenbelasting afschaffen, dan is rekening rijden invoeren wel een eerlijk systeem. Dan betaal je eindelijk voor wat je gebruikt, fair enough lijkt mij.

Vliegendtapijtje 30-10-16 | 00:50

Lees hier een goed idee.Al de abonnementen opzeggen van omhooggevallen diensten met praatjes.Voelt net zo goed als niet meedoen met loterijen.Maandag zijn ze de eerste met opzeggen.Als velen dit doen krijg je kracht door massa.grinn

Vaartje 30-10-16 | 01:15

Lobby voor rekeningrijden? De ANWB moet zicht schamen. Vandaag mijn abonnement opgezegd. Van het geld dat ik nu bespaar kan ik straks een maand naar mijn werk rijden.

FW Ta-183 Huckebein 30-10-16 | 01:16 | 1

1) je betaalt al per km, dat heet accijns!
2) alle hosanna-verhalen over dat je er met km-heffing op vooruitgaat zijn gebaseerd op de aanname dat mensen 25% minder gaan rijden; dat is net zoiets als melk 2x zo duur maken en dan claimen dat melk goedkoper wordt omdat mensen veel minder melk gaan drinken en dus minder kwijt zullen zijn aan melk....
3) we hebben al de hoogste auto-kosten van Europa; en alleen al de invoerings- en instandhoudingskosten komen daar dan weer bovenop: effectief gaat de automobilist dus gewoon weer meer betalen!
4) de politiek kan met km-heffing onbeperkt aan de tarieven gaan sleutelen; hebben we geld nodig? noemen ze het groen, milieu, of inflatiecorrectie en huppa, weer 10% erbij; vergeet niet dat politici a) onbetrouwbaar zijn en b) een chronisch geldtekort hebben....
5) 30 jaar lang is er te weinig geïnvesteerd in infrastructuur, zijn er dus files gemaakt door politiek, en dan daar de schuld bij de automobilst leggen??
6) iemand die in continu-dienst werkt, of op de Maasvlakte; of die buiten de grote steden woont waar amper OV is (Groningen! Brabant! Flevoland! kop van N-Holland! etc etc) moet per auto; die wordt zo gestraft; iemand die in A'dam woont kan rustig auto blijven rijden wants zelfs met extra dure km's zullen zijn kosten nog steeds laag zijn!!!
7) leuke gevolgen voor familiebezoek (hoi eenzame ouderen!), voor verpleegsters welke buiten kantooruren van/naar werk moeten etc
8) Modaal is ruim € 18.000 meer dan Bijstand; na rekening houden met (netto-bedragen!) Huur- en Zorgtoeslag, langdurigheidstoeslag, Bijzondere Bijstand, vrijstelling gemeentelijke belastingen en waterschappen blijft daar € 150/mnd van over !!!! Moet je dan met je auto naar je werk dan is Bijstand netto dus ongeveer even hoog als Modaal !!! Waarom ga je dan nog werken?

Bytemaster 30-10-16 | 11:07

@5. De infrastructuur in Nederland is uitstekend. Er zijn gewoon te veel mensen voor zo'n klein land.

rotweer 30-10-16 | 07:58 | 1

Geef bedrijven nou eens een belasting per gebruikte parkeerplek in zones waar veel files zijn, of een dergelijke maatregel. Moet je zien hoe snel ze verhuizen de stad uit naar locaties waar ze wel bereikbaar zijn.

Treinen zitten net zo overvol als de wegen in de spits, dus openbaar vervoer is geen oplossing. De NS/ProRail zijn al meer dan 10 jaar bezig om meer mensen te kunnen vervoeren in de spits en het resultaat is landelijk gezien gewoon practisch nul, je moet nog steeds hutjemutje op een balkonnetje staan. Hebben ze de kans om meer sporen richting Almere te leggen, kiezen ze voor een nieuwe brug met evenveel sporen. Dat doen ze bijna overal, met de utopie dat ze door "beter op schema te rijden" en "langere treinen" meer mensen kunnen vervoeren. Zolang een trein binnen 6 minuten speling rondom het schema nog "op tijd" rijdt volgens hun WC-eend rekenmethode gaat dat nooit gebeuren. Langere treinen gaat ook niet werken, want dan moeten ze allerlei stations verbouwen, dat duurt ook meer dan tien jaar.

De Nare Varaan 30-10-16 | 15:17

Bedrijven worden door gemeentes juist gelokt met belastingvoordeeltjes.
Waarom zouden ze bedrijven wegjagen?

Joris Draaksteker 30-10-16 | 08:00

Alle grote organisaties willen je de hele dag in de gaten houden. Liander en digitale TV aanbieders willen zelfs binnenshuis weten wat je doet, de overheid wil buitenhuis je bewegingen weten... hoe er mee op want ik heb er geen fuk aan!

Joris Draaksteker 30-10-16 | 08:01

Oh ja, en de ANWB begint steeds korter te worden.

Joris Draaksteker 30-10-16 | 08:02

Korter=kutter

appelboor 30-10-16 | 10:18

De PvdA en SP zullen akkoord gaan zolang de kilometerheffing maar inkomensafhankelijk is.

dr.andus 30-10-16 | 10:22

We hebben al de meest eerlijke vorm van rekeningrijden die er is: De accijnzen op de brandstof. Iemand met een vervuilende auto verbruikt meer en betaald gewoon meer.
Daar nu rekeningrijden in te gaan voeren wordt het dubbelop en oneerlijk. Ben ook benieuwd hoe ze dit dan aan buitenlandse automobilisten gaan doorberekenen.

Xirdalan 30-10-16 | 10:34

"Nu breken al onze klompen."
.
Echt? Zijn jullie nou echt verbaasd?
.
Weten jullie nog steeds niet hoe het een-twee-drietje werkt?
.
1) Een of ander fopbureau of fopuniversiteit (= beide aan infuus van de Overheid) doet een onderzoekje komt met een 'resultaat' wat gewenst is door de politiek & bedrijfsleven,
2) Allerlei 'vakorganisaties' (= leuke baantjes voor uitgerangeerde bobo's en politici) nemen dit 'resultaat' klakkeloos over
3) De publieke en commerciële Lügenpresse (= gefinancierd door politiek en bedrijfsleven) brainwasht het volk.
.
Klaar! Is dat nou echt zo moeilijk? Hoe naïef zijn jullie bij GeenStijl?

rammelbakje1 30-10-16 | 10:45

Oh geinig word dat, het grootste deel van m'n woon-werk verkeer is op een tolweg
Dus moet ik dan, kilometers gaan betalen over kilometers die ik al extra moet betalen ?

Ik wil best met het onrendabelen vervoer naar mijn werk.
Alleen.. die rijd daar niet..
Ik wil best op m'n fiets naar het werk..
Maar die mag daar niet komen..

Ben benieuwd !

Ogre 30-10-16 | 11:13

Waarom zouden RAI en Bovag zich 'voor de automobilist zouden moeten inspannen' ?? Het zijn respectievelijk de Rijwiel en Automobiel-Industrie en de Bond van Auto(mobiel)handelaren en Garagehouders. En die verwachten dat met invoering van kilometerheffing het bezit van een auto goedkoper zal worden (of in ieder geval bij aanschaf goedkoper zal lijken) en dat de verkopen dus omhoog zullen gaan.
En daar zit meteen NOG een probleem van dat onzalige idee. Een systeem dat tot meer auto's leidt zal niet echt bijdragen aan een vermindering van files. Maar dat zal de RAI en de Bovag een zorg zijn. Zolang die verkopen maar omhoog gaan...

Ronnie uit Helmond 30-10-16 | 21:12

NXP of binnenkort Qualcomm wil kastjes slijten en via de oliedomme politici weten waar u uithangt.

Anoguurder 31-10-16 | 04:52

Leuk. En hoe gaat men het doen met gereden km's met je auto op vakantie? Ga je ook betalen over je 2000km trip door europa heen? Wat een onzin. Wil je minder verkeer dan moet je beginnen daar waar iedereen afhankelijk van is > Brandstof. En verlaag de wegenbelasting. Pas dan is het eerlijk, anders niet.

Reageer