Autobahn

Duitse automakers kunnen naar het oosten gaan na Brexit

Duitse autolobbyisten blijven kolen op het vuurtje van de Brexit-angst gooien. Misschien, eventueel, twijfelachtig gaan ze wel naar Polen of Tsjechië na de echte Brexit. Het is alleen niet helemaal duidelijk aan wie het dreigement is gericht.

Na de Brexitstemming in juni zijn de autofabrikanten niet opgehouden met het benoemen van doemscenario's voor het Verenigd Koninkrijk, ondanks dat het allemaal enorm mee lijkt te vallen. Vandaag komt er weer een: misschien verplaatsen de Duitse autofabrikanten en toeleveranciers hun Britse vestigingen wel naar Oost Europa na de effectuering van Brexit. 

Of ze dat daadwerkelijk doen hangt af van de uitkomsten van de onderhandelingen aldus de dreiger, Matthias Wissman van de VDA, de vereniging van Duitse automobielindustriëlen. Als Groot Brittannië buiten de interne markt gaat vallen is dat voor de fabrikanten een potentiële ramp. Onderdelen die eerst de EU uitgevoerd moeten worden en dan als deel van een auto weer ingevoerd moeten worden, leveren een administratieve rompslomp op en de gestapelde invoerrechten maken alles duurder. 

De Duitsers wisten vorig jaar gezamenlijk 810.000 auto's naar het eiland te exporteren. Desondanks is de markt op het vasteland voor de gezamenlijke fabrikanten belangrijker. Als alles brexitsgewijs hard verloopt, dan zullen de Duitsers de Britten genadeloos laten vallen.

Ernstige dreigementen, maar tegen wie zijn ze gericht? Het is totaal niet in het belang van de Britten om de onderhandelingen die kant uit te laten lopen, maar de Brusselse raamambtenaren zijn vast niet onder de indruk van de Duitse dreigementen.

De illustratie bij het rampscenario is overigens helemaal lachwekkend. Als de Britten de Europeanen er niet van weten te overtuigen dat ze wel bij de interne markt moeten blijven, dan zou het met de Engelse auto-industrie wel eens net zo kunnen verlopen als met de Italiaanse. De spaghetti-autofabrikanten gingen in 20 jaar van een productie van twee miljoen auto's per jaar terug naar slechts 500.000 stuks per jaar. Mm, oké, maar de Italianen zitten toch al die tijd in de gemeenschappelijke markt? Dat had niets te maken met Itaxit toch?

Reacties

adjudant 17-10-16 | 17:38

heb de indruk dat de Britten hulp van M. Goes nodig hebben,GB verklaart de oorlog aan de EU en Duitsland gaat verder zonder GB, produceren buiten GB is goedkoper,dreigen hebben de EU en Duitsland niet nodig,gezamenlijke markt is maar onder 1 voorwaarde mogelijk,uitzonderingen aan GB zijn niet nodig, voor GB is er weinig te winnen zonder EU, ze hebben met Boris de leugenaar de hand overspeelt, lijkt niet mee te vallen want het spel moet nog beginnen,stuiptrekkingen in GB overduidelijk al te zien, uitkomst van dit spel staat in de sterren of M. Goes weet dit al zeker

Raider Twix 17-10-16 | 17:56 | 1

De Britten bouwen in totaal ongeveer 1,5 miljoen auto's per jaar, waarvan er ongeveer 600.000 naar de EU gaan.
www.bbc.com/news/business-21057798
De Duitsers hebben dus wat te verliezen. Want ook de Duitsers maken dure auto's.

adjudant 18-10-16 | 04:23

Duitsers maker dure auto,s ? Duitsers maken auto,s voor elke prijsklasse zelfs voor de rijke Nederlanders,

two ball cane 17-10-16 | 18:23 | 2

@ Raider Twix 17-10-16 | 17:56
je snapt toch ook wel dat duitsland gaat pushen voor een import heffing op auto's? en de financiële sector geen toegang wil geven?
dan trekken er dus vrolijk twee enorme industrieën weg uit GB naar EU. Dit zijn juist de onderdelen waar brexit het pijnlijkst voor GB is. in het dagelijks leven zal het allemaal wel los lopen, geen reden om te denken dat die rots ineens zinkt. de britten zullen alleen moeten inleveren op luxe aangezien ze collectief minder gaan/al verdienen.

adjudant 18-10-16 | 04:31

Jij snapt toch ook wel dat GB probeert de EU te gijzelen,geef de EU groot gelijk om GB geen uitzonderingen te geven bij Brexit,
GB heeft haar verlangen duidelijk gemaakt,de EU denkt niet aan vrije interne markt voor GB zonder ook de andere voorwaarden te moeten accepteren,
Nederland is de enige die rouwt om vertrek GB

Raider Twix 18-10-16 | 19:18

De verkopen dus 0,9 miljoen auto's aan de niet-EU, en 0,6 aan de wel EU. Die gaan dus echt geen industrie verplaatsen naar de EU.
De banken openen gewoon een filiaal in de EU, probleem opgelost.
En veel EU burgers zullen een rekening in het VK willen, omdat de Euro morsdood is en bankroet gaat. Kwestie van tijd.

Faecesbook 17-10-16 | 19:50

Bentley Motors creates powerful, handcrafted luxury cars at its factory in Gdańsk, Poland.

Rolls Royce, the Spirit of XTC, made in Holland.

De grootste autobaas in de Britse industrie, Carlos Ghosn van Renault-Nissan, ziet vooralsnog geen redenen om ook te gaan roeptoeteren. Hij mocht zaterdag op de koffie op Downing Street nr. 10.

Winston1 17-10-16 | 21:44 | 3

Zonder vrije toegang tot de Britse automarkt hebben de Britten de keuze tussen Jags, en Range Rovers, of de in de USA geproduceerde moffen sloepen.
De grote verliezers zijn de volksverlakkerswagens, goedkopere duitsers, en de Skoda's seats enz. ( vergeet niet de franse slachtoffers )
Op het zinkende euroschip wil de elite toch wel meer betalen voor een Jag, Aston of Range Rover. Helaas voor de britse moslim, die moet wel meer betalen voor de auro van de de Joden killers.

Febofiel 17-10-16 | 21:56

Het zit weer diep, niet..?

adjudant 18-10-16 | 04:19

oorlogstrauma zeker?

Raider Twix 18-10-16 | 19:20

Als je geen jodenkiller uit de BRD wilt, dan neem je toch een Japanse kamikaze kar van de Jappen?

Reageer