Autobahn

Is het einde van theorie-bureautjes in zicht?

Iedereen kent ze: Sait Cinar en zijn boevenbende van altijdgeslaagd, en volgers als Slaag Vandaag. Ze bieden een stoomcursus theorie B met inclusief inbegrepen 100% slagingsgarantie, shout outs, en handgebaartjes. Maar hoe lang nog?


In tegenstelling tot bolle Barbapappa Sait beweert SlaagVandaag niet dat ze alle vragen hebben, maar proberen ze te cateren op de doelgroep die niet zo graag een boek openslaat, en dit graag zo wil houden. Deze maakt zich op een leuke en grappige manier de theorie eigen (het staat er 3 keer, dus het klopt), via ezelsbruggetjes enzo. Je komt 's ochtends, lapt ongeveer een barkie, gaat na een intensieve leerdag met zijn allen in de bus naar de examenlocatie en loopt idealiter een half uur later met je theoriecertificaat naar buiten, zelfs als je de aandachtsspanne en het intellect van een Gelderse kookworst hebt. Hoe dit mogelijk is, en hoe het precies werkt deed RTL Nieuws in januari uit de doeken. 

Als bedankje doen de geslaagde cursisten vaak even een shout-out op de Instagrams, we zagen zelfs rapheld Sevn Alias (kijk hem hier boeken in een E39 M5) voorbijkomen. 

De vraag in dezen is in hoeverre theoriebureautjes als SlaagVandaag verschillen van AltijdGeslaagd. Waarschijnlijk niet, afgezien van het gegeven dat de eigenaar van de laatste zich meer profileert als provocator en vaker met het k-woord scheldt dan kansenjongeren die een camera in hun wijk zien. Daarom kent iedereen hem ook, zakelijk best handig.

Bottom-line: bureautjes doen niets illegaals

Hoe zeer de instanties ook ageren tegenover dit soort bureaus: ze doen helemaal niets dat niet klopt volgens de letter van de wet. Kennelijk zitten de examens danig voorspelbaar en manipuleerbaar in elkaar dat er geld te verdienen is door slimme jongens die de onvolledigheid van het CBR-examen in hun voordeel ombuigen. Het probleem zit niet bij de aanbieders van de stoomcursussen, maar bij het CBR.  De remedie is dan ook simpel: licht de vragen door en maak recht wat krom is. Op deze manier neem je theoriecowboys de wind uit de zeilen en voorkom je dat er mensen de weg op gaan die wel het pasje hebben, maar eigenlijk nog geen bord voor een doodlopende weg kunnen herkennen. 

CBR blijft hangen op Cito

Het duurt even, maar er is inmiddels aanstalten gemaakt de examenvragen zo te wijzigen dat de genoemde bureautjes (alleen een mobiel nummer, geen vlekkeloze beheersing van de Nederlandse taal) het bestaansrecht moet ontnemen. Opmerkelijk hierin is dat basisschoolexamenmaker Cito in de arm genomen is, ondanks het voornemen om een onafhankelijk bureau aan te stellen. Bij de vorming van de huidige vragen was het Cito namelijk ook betrokken.

Vanmiddag vergadering ministerie en CBR

Vandaag kwam de vaste commissie van Infrastructuur en Milieu bij elkaar voor een 'briefing Keten rijopleidingen'. Hierin schuiven politici en relevante mensen uit de branche (ook het CBR dus) aan om te kijken hoe misstanden in de branche kunnen worden aangepakt. Als u de vergadering wilt bijwonen hebt u pech, want hij is niet openbaar. Dit lijkt gedaan om dezelfde cowboys wiens broodwinning op de tocht gezet gaat worden buiten de deur te houden. Voorafgaand hieraan zocht Autobahn contact met het CBR, dat bij monde van zijn woordvoerster echter tot de vergadering inhoudelijk geen commentaar wenste te geven. 

Niet alleen theoriebureautjes worden onder de loep genomen, ook de kwaliteit van de mensen die zich binnen de CBR-keten bevinden, zoals praktijkinstructeurs, wordt bekeken. De laatste jaren kon in feite iedere hansworst met een oude Golf en een 'L'-bordje zijn eigen rijtoko beginnen, wat veel rotte appels aantrok. Ook toestanden als rijles geven in ruil voor stomende neukseks doen het imago van de branche niet echt goed. Met de eis van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt al gepoogd het kaf van het koren te scheiden, maar hiermee heb je alleen de garantie dat iemand de laatste vijf jaar niets op zijn kerfstok had. 

In de bewoordingen van de commissie: Het betreft een technische briefing, verzorgd door ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, over het functioneren van de keten rondom rijopleidingen en de kwaliteit daarvan. Daarbij komen de theorie- en praktijkexamens aan de orde, evenals het functioneren van het CBR en de kwaliteit van rijscholen en rijinstructeurs en de organisatie.

Morgen weten we meer.


Reacties

frank87 13-04-16 | 20:18

Die truc filter je er toch gewoon uit? Even wat statistieken op de vragen los laten om te zoeken naar woorden die voorspellend zijn voor het antwoord. En dan vragen toevoegen waar die worden het verkeerde antwoord suggereren: "u heeft tien bier op, mag u zich laten rijden?"

Feynman 13-04-16 | 23:29

Het is het CBR sowieso al niet gelukt om de vragen te stellen in normaal Nederlands. Onderzoek na onderzoek toonde aan dat alleen de groep met een VWO achtergrond alle vragen begreep. Dan test je dus niet meer primair verkeerskennis, maar primair het begrip van de Nederlandse taal. Nu was het leuke dat deze bureautjes bepaalde vragen in moeilijk Nederlands altijd op dezelfde manier stelde, om een beroep te doen op het gezonde verstand, in plaats van het rechtlijnig handhaven van de geleerde regel. Die steekwoorden leggen deze bureautjes uit, zodat de leerlingen zonder het Nederlands en zonder de theorie echt te begrijpen, de vragen goed beantwoorden.

Dan heb je naast het Nederlandse zinsbouw probleem nog het probleem dat niet iedereen een bovenaanzicht kan vertalen naar de situatie vanuit de auto, en om die reden het voorrang niet kan uitleggen. Ongeveer een kwart van de bevolking mist die competentie, en dat is los van intelligentie.

Echt leuk wordt het bij logica vragen waarbij meerdere verkeersdeelnemers bij de kruising staat te wachten, en vervolgens uitgelegd moet worden in welke volgorde mensen over de kruising gaan. Dat is een intelligentie test, in plaats van een theorietest. Normaal hoef je namelijk alleen af te wegen vanuit 1 positie en dat met het aanzicht over je eigen stuur heen. Nog even los, dat de meeste mensen uit de stad niet alleen kijken naar puur voorrang, maar ook kijken naar wie zonder iemand te hinderen met een overtreding ter gelijkertijd ook over de kruising kan, een gedachte die ook gelijk fout is.

Als het CBR niet met een normale test komt, komen scholen niet met normaal onderwijs.

Martinspire 14-04-16 | 09:38

Ik verbaas me nogal over de hoeveelheid die dit nodig lijkt te hebben én als goede maatregel ziet om hun papiertje te halen. Erg kwalijke zaak. Maar uiteindelijk zal de meerderheid wel zakken voor zijn praktijkexamen, welke nog veel duurder is dan het theorie.

Reageer