Autobahn

Nederlandse laserfabrikant brengt uw zelfrijdende auto dichterbij

Nederland kent een matige autoindustrie, maar qua van technologische ontwikkeling spelen we nog steeds lekker mee. Dat weten buitenlandse techbedrijven ook.

In het schaakspel rond de ontwikkeling van zelfrijdende auto's proberen verschillende grote partijen de benodigde techniek en kennis in handen te krijgen. Een Nederlandse pion is vandaag geslagen door een Duitse toren in dit spannende spelletje op hoog niveau.

Innoluce uit Nijmegen is gespecialiseerd in MEMS. Nee, dat is niet de incorrecte meervoudsvorm van de bijnaam voor de melkzakken van de buurvrouw, maar het staat voor micro-elektromechanische systemen. in het geval van Innoluce gaat het om minuscule laserscanners voor LIDAR (Laser Imaging Detection And Ranging), oftewel radars op basis van lasers. Het zijn de ogen van de zelfrijdende auto en daarmee essentiële techniek.

De koper is het Duitse Infineon, die zelf groot is in het maken van chips voor zelfrijdende voertuigen. Het mag duidelijk zijn dat de oosterburen een zo'n compleet mogelijk pakket willen aanbieden en daar is de NL-techniek een belangrijk onderdeel van.

Koopje

Leuk natuurlijk voor de Nijmeegse specialist, maar wat heeft de consument aan de overname? Nou, dat het zelfrijdende auto's een stuk goedkoper kan maken. Momenteel zijn LIDAR's nog grote apparaten die als onuitgeknepen puisten op het dak van een auto worden geplant. In het geval van Google's bestuurderloze koekblikken gaat het om een systeem van 75.000 dollar. Personenauto's zouden met dergelijke techniek aan boord vrijwel onbetaalbaar worden.

Het Nederlandse concern werkt echter hard aan steeds kleinere scanners. Dit zorgt ervoor dat de technologie weggewerkt kan worden in de carrosserie van de auto en ook de prijs moet flink dalen. Concurrenten in deze markt verwachten dat de prijs van LIDAR-techniek de komende jaren daalt tot enkele honderden dollars. Dat is nogal een verschil en kan de ontwikkeling van autonome voertuigen een flinke duw in de rug geven. Want de techniek is leuk, maar het breekt pas echt door als de massa het ook kan betalen.

Reacties

Raider Twix 11-10-16 | 19:19

"Nederlandse laserfabrikant brengt uw zelfrijdende auto dichterbij"
Nee hoor, die blijft mooi in de fabriek staan.

Ceristimo 11-10-16 | 19:48 | 2

Ik zie dit met lede ogen aan. Ik wil geen zeldrijdende auto. Ik wil geen zelf-corrigerende, laat staan een volledig autonoom rijdende auto. Ik wil een stuur (zonder elektronische bekrachtiging), een gaspedaal met gaskabel, en een manuele versnellingsbak. Wat auto's aangaat ben ik 40 jaar te laat geboren.

Raider Twix 11-10-16 | 20:21

Die Kia die ik tijdelijk had stuurde een stuk lekkerder, met meer gevoel, dan dat lamgeslagen stuur in de VW.

Koning Willy 12-10-16 | 08:55

Als je nog eerder was geboren had je het ook nog moeten stellen zonder rembekrachtiging, zonder kachel, zonder gordels en had je ook nog de vervroeging van de ontsteking met een hendeltje op het stuur mogen verstellen. En soms ook nog zonder elektrische starter.

Allemaal geneuzel, nooit iets zelf doen wat je ook door de auto kunt laten doen. Als je behoefte hebt aan nostalgie doe je dat lekker in het weekend.

Koning Willy 11-10-16 | 22:47

Zo kut geschreven dat ik dacht dat het een Hilverdinkje was. Knap hoor, Hoevenaars!

vanhetgoor 12-10-16 | 00:14 | 1

Destijds was de eerste betaalbare laserprinter dertig duizend gulden. Daarvoor kostte een zelfde soort apparaat nog honderd ruggen. Die gigantische prijsdaling kwam in eerste instantie door de massaproductie en later door efficiënter en goedkoper produceren. Tegenwoordig kost een laserprinter nog maar een fractie van vroeger, de laatste die ik kocht kostte in de uitverkoop slechts €50,- (winkeldochter - model van jaren geleden)

Met zelfrijdende auto's moet het de zelfde kant op gaan. Let hierbij wel op: in de Tesla zit volgens mij nog steeds een groot aantal klassieke video camera's waarvan alle beelden geananliseerd worden, en ik denk dat dit goedkoper is dan laser toepassen, er zijn nog meer nadelen voor laser. Een zwarte auto kan met videobeelden wel worden gedetecteerd, met laser kunnen er problemen ontstaan als ergens laser absorberende verf wordt gebruikt, dan is de ander onzichtbaar geworden. Er moet dan tòch nog een klassieke videocamera blijven worden toegepast, er is nog een nadeel aan laser, namelijk het onzichtbare licht mag niet in de ogen komen, daarnaast geeft de ene laser storing aan de andere laser. Net als met WiFi die vroeger 100 meter ver kon komen, tegenwoordig met honderden apparaten met WiFi in één straat komt men vaak nog niet eens van de huiskamer naar de slaapkamer. Ik voorzie een zelfde probleem met Lidar.

milieu-meneer 12-10-16 | 10:53

Er zitten een aantal onjuistheden in uw verhaal. Ten eerste absorbeert een zwart oppervlak niet alle lasers. En al helemaal niet als het hoogglans is. Ten tweede hoef een auto fabrikant niet te kiezen tussen camera`s of lidars, maar zouden deze twee detectiemethodes elkaar juist versterken. Ten derde zijn er al oplossingen voor ladars die elkaar zouden storen. zo scant een lidar niet continu maar in korte pulsen en de technieken om met elkaar te communiceren zijn er al. Daardoor kunnen ze "äfspraken " maken om elkaar niet te storen. Ook is de detectiehoek van een lidar heel klein waardoor eventuele storing/verblinding maar heel kort kan duren.(hier komen de camera`s weer van pas) En te vierde is de gebruikte golflengte bij het gebruikte vermogen compleet veilig voor je ogen.

CamaroHans 12-10-16 | 11:59 | 1

Het scherm in de MB op de foto hierboven bezoemt wel veel vertrouwen in: .... device not found.... service not found.... was not found on the network.... lol

Vanilla 12-10-16 | 16:03

Ubuntu :)

Reageer