Autobahn

Verstappen: ik rijd nooit in dezelfde auto

Je ziet het niet altijd even goed, maar voor iedere race veranderen er ongeveer duizend onderdelen aan de Red Bull van Max Verstappen.

Mocht je je nog afvragen waarom de Formule 1 zo'n enorm kapitaalvernietigende sport is, dan geeft Max Verstappen even uitleg. In een column voor zijn sponsor vertelt hij hoeveel het team aan zijn auto verandert tussen de races. Een voorvleugel wordt bijvoorbeeld niet alleen vervangen als hij kapot is, maar ook bij iedere minuscule verbetering. "De nieuwe voorvleugel die ik in Spa kreeg, had een serienummer boven de vijfhonderd. Zoveel hebben Daniel en ik er niet kapotgereden, maar elke keer als het team kans ziet om ergens een milligram of millimeter te besparen, doen ze dat, en maken ze het onderdeel opnieuw."

Compleet anders

Deze rigoureuze aanpak gaat uiteraard niet alleen op bij de voorvleugel. "Gemiddeld doen we voor elke Grand Prix zo’n duizend aanpassingen aan de RB12." Zoveel kleine en grote veranderingen hebben een serieus effect op het gevoel in de racer. "Hij ziet er wel hetzelfde uit, maar gedraagt zich heel anders. Een F1 auto is eigenlijk een levend wezen: hij is altijd in beweging en ontwikkeling", zo legt Max uit. "Doordat ieder circuit anders is, moet ook de auto steeds worden aangepast. Los daarvan wordt hij ook constant doorontwikkeld op basis van de gigantische hoeveelheden racedata die we verzamelen."

Singapore

Naast al dit algemene nieuws, duikt Max in zijn schrijfsel ook nog even in de actualiteit. De jonge topsporter blikt vooruit op de Grand Prix van Singapore komend weekend. "We rijden in Singapore met een verbeterde TAG Heuer-motor. Deze moet zo’n 15pk meer leveren dan de huidige power unit, dus dat wordt interessant."

Singapore is één van de circuits waarop Red Bull Racing denkt de strijd aan te kunnen gaan met de Mercedessen. De vele bochten en het gebrek aan lange rechte stukken zal de rode stier goed liggen en daarnaast kan de Mercedes minder het verschil maken op puur vermogen. De druk op Verstappen en Ricciardo is dan ook immens, maar dat deert het racetalent niet. "Ik kan niet wachten." Wij ook niet Max.

Reacties

Halal gehaktbal 12-09-16 | 19:59

Duizend onderdelen per race?! Al zou je elk schroefje en ringetje meetellen, dan kan je er binnen een paar races gewoon een Mercedes van maken.

Robert-Schuman 12-09-16 | 23:57

Ik hoop dat Mercedes eens een keer een motor wil delen met Red Bull of Ferrari, dat zal het veel spannender maken.

kalukula 13-09-16 | 05:05

een Ferrari met een Mercedes motor... "proest". "spuug" .. ... ik denk dat ze in Italie eerder de toren van Pisa om duwen als dat ze Ferrari dood maken.

CynicalBastard 13-09-16 | 07:44

Het enige dat Ferrari bijnanet zo goed voor elkaar heeft als Mercedes is het vermogen en de "drivability" van hun F1 krachtbron. In twgenstelling tot RedBull is het bij Ferrari de rest van de wagen (wegligging, tractie) die te wensen overlaat, waardoor dat vermogen niet tot z'n recht komt. Een RedBull met een krachtbron die aan de Mercedes kan tippen zou wel een uitdaging voor die Silberpfeilen opleveren.

Reageer