Autobahn

'Mensen snappen geen zak meer van de F1'

Playboy en voormalig F1-teambaas Flavio Briatore heeft het helemaal gehad met de immer groeiende berg aan regeltjes in de Formule 1. "De fans zijn in verwarring."

Een uitgebreid bandenreglement met verschillende compounds, een brandstoflimiet dat voluit racen ontmoedigd, gele vlagsituaties waarbij je nauwelijks van je gas af hoeft en immer wijzigende censuur op de boordradio; de F1 is vastgelopen in dikke laag regels en de meeste fans snappen er geen zak meer van. Zelfs de Italiaanse F1-veteraan Flavio Briatore is er klaar mee.

Briatore leidde eind jaren 90 en begin deze eeuw naast zijn fulltime baan als modellenversierder ook nog een F1-team naar meerdere kampioenschappen. Na jaren aan de leiding bij Benetton en Renault weet de multimiljonair wel hoe de sport in elkaar steekt. Sinds de crashgate-uitspraak in 2010 staat hij echter weer aan zijlijn en ziet hij de sport weer zoals de fans het zien en dat bevalt hem allerminst.

"Waar gaat de Formule 1 heen? Ik snap het niet. We maken de dingen alleen maar ingewikkelder, maar we moeten juist terug naar de basis van Grand Prix racen. Dat moet alles zijn", zo oordeelt grijsaard die de fanbase van de koningsklasse van de autosport ziet afnemen. "Er zijn te veel regels, te veel restricties. Kijk naar hoeveel mensen er buiten het paddock in Monza op de coureurs stonden te wachten. Ooit waren dat er duizenden, nu maar een paar honderd."

Simpelheid is het magische woord volgens Briatore. "Racen moet simpele regels hebben: degene die achter ligt moet die voor hem proberen in te halen en degene die vooraan ligt moet proberen niet ingehaald te worden. Al het andere is onzin. Nu mag je niet over witte lijnen rijden, anders krijg je een straf", preekt de oude man met de jonge vrouw. "Formule 1 moet de beste rijders te wereld hebben en die moeten elkaar bestrijden in grotendeels gelijkwaardige auto's. Mensen zijn niet geïnteresseerd in de andere dingen."

Liberty

Hoewel Flavio hier enkele goede punten maakt, zouden we normaal gesproken zijn kritiek omschrijven als een gevecht tegen molens, want de uit de laatste ijstijd stammende Bernie Ecclestone doet toch wel wat hij zelf wil. Daar is vorige week alleen wat verandering ingekomen. De Formule 1 is overgekocht door Liberty Media en hoewel The Bern nog steeds aan het roer staat, is de kans groter dat de nieuwe eigenaar zich wel wat aantrekt van de immer groeiende kritiek op de regeltjestsunami die over de sport stroomt. Wij kunnen in ieder geval niet wachten totdat de F1 weer alleen om zo snel mogelijk racen gaat en alle bijzaken naar de achtergrond verdwijnen.

Reacties

Klepstoter 12-09-16 | 14:55

Het opeenstapelen van regels heeft tot rare situaties geleid. Het is te hopen dat Liberty Media op typisch Amerikaanse wijze de sport weer nieuw elan geeft. Of in ieder geval minder saai maakt.

watergeus 12-09-16 | 16:37

Het feit dat ze allemaal open zijn heb ik altijd al raar gevonden. Dichte carrosserieën zijn toch veel beter gestroomlijnd?

omineuze omnipotent 12-09-16 | 17:28

geachte Flavio,
omdat jij die simpele regels niet kon waarderen, en er mee ging marchanderen, hebben we nu deze regelbende. Meer regels zijn niet de oplossing, maar ze worden aangebracht omdat iemand de simpele regels brak.

Bytemaster 12-09-16 | 17:29

... zegt de man die niet terugdeinsde voor het gebruik van allerlei illegale elektronica en andere illegale praktijken om de concurrentie te bestrijden.

Halal gehaktbal 12-09-16 | 19:11

Sinds Max meedoet kijk ik weer maar ik was er al een tijdje klaar mee heel eerlijk gezegd.

Der Schnitzeljäger 12-09-16 | 20:06

Als eerste dat 'knopje drukken' inhalen genaamd DRS eruit.

eegters 12-09-16 | 20:55

Het was ooit een mechanische sport. Als je van elektronica houdt kruip dan achter je xbox.

Hunebedbouwer 12-09-16 | 21:16 | 2

Bernie heeft anders niet zo heel veel met de regeltjes van doen. Moet je bij de FIA zijn.

BroodroosterMachine 12-09-16 | 22:25

Mensen geven liever een persoon de schuld i.p.v. een overkoepelende organisatie.

The Ugly 13-09-16 | 12:08

Ecclestone heeft anders een behoorlijke vinger in de pap bij de FIA. Het is daar verrreweg de belangrijkste melkkoe lijkt me.

Reageer