Autobahn

Amsterdamse autohaat stopt zelfs niet voor groene auto's

Manmanmanman. Heb je eindelijk toegegeven aan het dwingende prikkelliberalisme van de overheid en een hybride of elektrische auto gekocht, word je alsnog om onduidelijke redenen op de bon geslingerd.

Onze hoofdstad weet niet zo goed wat het met de auto aan moet. Zelfs wij zien dat de stad, ondanks zijn New York aan de Amstel-achtige grootheidswaanzin, eigenlijk te klein is voor fatsoenlijk autoverkeer. Ziet de gemeente ook, maar van autovrije stadsdelen (=onnodige ultradure bestuurslagen baantjesmachines die zijn opgeheven maar zichzelf toen weer oprichtten en 1500 euro per persoon per vergadering toekennen) is het nog niet gekomen. 

Het is vergelijkbaar met het zwalkende Nederlandse drugsbeleid, want doen alsof auto's legaal zijn, is ook absoluut geen optie. Tolerante haat, dat is hoe we opstelling van wel meer Nederlandse gemeenten ten opzichte van auto's kunnen kenschetsen. Of heeft iemand het lef 45 (vijf-en-veer-tig!) euro voor een dagkaart normaal te vinden? Wij bedoelen maar.

Maar het zijn niet alleen parkeertarieven die absoluut bezopen zijn, want we hebben het nog niet eens gehad over de handhavers. Wij hebben niets tegen handhavers an sich, wij hebben echter wel iets tegen mensen die denken dat hun penis groter wordt als zij een hesje met gewichtig logo dragen. Die naaien zelfs de ontzettend brave burgers met een elektrische auto.

Neem dit verhaal: man met elektriekwagen parkeert op oplaadplek voor elektriekwagens. Oplaadpaal kapot. Man geeft storing door direct door aan gemeente en steekt stopcontact niet in wagen, wantwegens kapot. Dan vergrendelt de stekker ook niet. Man gaat weg om iets te doen waar overheid belasting over kan heffen. Man komt terug en ziet dat zijn auto is weggesleept. Man vindt ballen terug, vervloekt elektrische auto en overheid en sleept gemeente voor de rechter. 

Nu zegt de rechter effectief: je had een niet werkende laadpaalstekker in je auto moeten stoppen (dan was zijn bedrog niet of in ieder geval minder opgevallen, ook al was de stekker niet vergrendeld). Want instekkeren is verplicht en doordat je dat niet gedaan hebt, ben je in overtreding en had je ergens anders moeten parkeren. Vierhonderd euro aftikken en wel nu. Dus omdat de laadpaal stuk is, mag de parkeerplaats niet gebruikt worden, tenzij je doet alsof de laadpaal wel werkt. Dat is als zeggen: het praktiseren van necrofilie is verboden, tenzij je doet alsof je lijk nog leeft. In welk universum is dit soort uitspraken te rechtvaardigen?

In de zon waaromheen alle planeten draaien: Amsterdamned. Moraal van het verhaal: neem gewoon de trein. Naar het Oosten.

Reacties

Dima Beeline 12-09-16 | 13:25 | 3

Amsterdam met P1 parkeerplaats bij Centraal: 5 euro per uur of een deel daarvan. Dus 2 uur en 5 minuten kost 15 euro. Je doet echt je best om snel terug te zijn. Fuck dat bakje koffie, fuck dat jurkje, we moeten zsm weer terug zijn anders geven we voor jan lul weer 5 euro weg. Wat een achterlijke kutgemeente.

De echte Stolwijker 12-09-16 | 13:44

Dan ga je toch lekker shoppen in Barneveld of Hoogeveen?

small_town_dude 13-09-16 | 10:51

Blijf dan thuis . Krent

Alexander des Burgus 13-09-16 | 13:29

Parkeer in een voorstad of buiten het centrum, neem vanaf daar de trein of bus naar Amsterdam. Kijk vooraf waar je niet hoeft te betalen voor parkeren (bijvoorbeeld hier: www.prettigparkeren.nl/ ). Geen tot weinig parkeerstress, geen tijdslimiet en direct op de plek waar je wilt zijn. Maar als dat teveel moeite voor je is, dan kun je beter gewoon thuisblijven.

Koning Willy 12-09-16 | 13:36 | 1

*zucht* weer Hilderink... Ik wist het na twee regels.

ardonjr 12-09-16 | 14:52

Echt he? Dit is echt ruk geschreven zeg. Moest de eerste alinea's een paar keer doorlezen om te begrijpen wat voor onzin meneer allemaal uitkraamt. Damn

De echte Stolwijker 12-09-16 | 13:43 | 1

Als je zo opportunistisch bent geweest om zo'n electrisch ding te kopen en daarmee de samenleving op te zadelen met forse extra kosten en verlies van parkeerruimte, verdien je het ook om als een sukkel behandeld te worden. Na subsidie betaalde je als zelfstandig ondernemer voor een Outlander effectief 17.000 euro.
En wat krijgt de samenleving daarvoor terug, Pierre: urenlang een premium P-plek bezet houden om te laden voor maar liefst 35 km electrisch rijden. En daarna gewoon weer 1 op 9 loodvrij.

der Schmutz 13-09-16 | 11:44

Welke subsidie stolwijker? Graag even link naar het loket waar het aangevraagd kan worden.
Op aanschaf, voor iedere auto, kan BTW worden afgetrokken als ondernemer.
Tevens gaat afschrijving van de winst. Bij 'groene' auto's mag je sneller afschrijven. Tevens is er een investeringsaftrek voor duurzame goederen. Dat is alles.
MRB moet inmiddels gewoon betaald worden. Evenals (een lager percentage) bijtelling.
BPM wordt niet afgedragen, maar dat is logisch, als jij een auto met enkel verbrandingsmotor vindt welke een volgens normen CO2 uitstoot van <50 heeft betaal je ook geen BPM.
Dus houdt op met achterlijke borrelpraat, verdiep je in actuele feiten, en ga dan je mening geven.
Tevens, en dat kan ik niet vaak genoeg roepen. Om als ondernemer van alle aftrek posten gebruik te maken moet je wel winst maken. Ergo je betaald minder belasting. Het is niet zo dat je negatief betaald, dus per saldo geld terug krijgt. Nu niet en nooit geweest ook.

loze stijl 12-09-16 | 13:58

Stijlloze tip: parkeer je auto gratis tegenover het CS bij de Sixhaven. De nadelen? je moet even het pontje pakken, een paar honderd meter lopen en je loopt kans dat bij terugkomst de ruiten van je auto er uit liggen en je radio/ navigatie foetsie is maar ook als je in het P1 gebied parkeert heb je geen enkele garantie. Voor de rest: als Provinciaal heb je nix te zoeken in dat rovershol met grootheidswaanzin.

glaaf 12-09-16 | 14:35

Speciaal voor 020 zijn rond(snel)wegen uitgevonden, zodat je er nooit doorheen hoeft, laat staan er te parkeren

Vogelbeest 12-09-16 | 14:53

Leg aan Amsterdams groen tuig uit dat auto's islamitisch zijn. Dan worden die grachten gedempt om parkeerplaats van te maken!

Crooswijk 12-09-16 | 15:28 | 1

al gaven ze me 100 euro toe. in die stad zou ik nevernooit parkeren!

small_town_dude 13-09-16 | 10:55

gelukkig maar

watergeus 12-09-16 | 16:34

Vraag me af wie die 200.000 nieuwe inwoners van Amstedam zullen zijn als ze in 2030 1 miljoen inwoners hebben. Ik schat dat het alleen Syrische vluchtelingen zijn. De rest kan het niet betalen of kijkt wel beter uit.

VulpineFoxX 12-09-16 | 16:37

Voordeel als je in de provincie woont; veel parkeerplaatsen zijn gratis of goed betaalbaar. In Roermond betaal je op de meeste plekken € 1,20 per uur geloof ik. Zelf heb ik de luxe om in het centrum te wonen met een parkeerplek achterom (extragratis). Als ik iets in de stad nodig heb ga ik te voet, te fiets of met de snorscooter. Het retailpark / woonboulevard is goed te doen met de auto - parkeren kost daar niks. Wat ik daar niet kan vinden bestel ik gewoon online. Snap niet dat mensen altijd zo'n drama maken over parkeerkosten. Je kunt ook 'bricken', dan betaal je enkel voor de tijd die je daadwerkelijk aan het parkeren bent. Het enige waar ik mij aan stoor is dat er relatief veel parkeerplaatsen voor invaliden zijn gereserveerd die zelden of nooit worden gebruikt.

Chuck the plant 12-09-16 | 17:45 | 1

Dat is een beetje vestzak-broekzak dus, gezien een beetje fatsoenlijke laadkabel ook al € 380 kost (www.laadkabelfabriek.nl/product/xtree...).

En een defecte laadpaal vergrendeld je kabel niet, en alles wat je in Amsterdam niet vergrendelt ben je binnen enkele minuten kwijt, ongeacht of het voor anderen bruikbaar is.

Gingersrule 12-09-16 | 18:02

me dunkt dat alles wat niet vastgespijkerd is en enige waarde heeft in Amsterdam zowiezo snel verdwenen is. Aan de andere kant ben ik het wel eens dat EV eigenaren best wel wat meer mogen betalen voor het gebruik van hun zwaar gesubsidieerde voertuig. Nu komt vanzelf wel zodra de kritische massa is bereikt waar er meer subsidie wordt uitgekeerd dan er aan niet EV auto's wordt geincasseerd maar tot die tijd lijkt me een verhoogd parkeertarief voor EV voertuigen wel op zijn plaats.

loze stijl 12-09-16 | 19:19 | 2

Las gisteren een verslag over een min of meer duurtest van een Tesla in 2013/2014... Even op en naar naar Basel. In Nederland en Duitsland was het redelijk te doen maar in Zwitserland een drama qua bijladen. 1 laadpaal presteerde het zelfs om voor een volle bak vonkjes ( met daarna in theorie een extra bereik van minder 400km. ) €35 te vragen.. Ja, zo heeft elektrisch rijden dus geen of slechts minimaal voordeel tov een benzineslurper....
Maar.... het is inmiddels bijna 2017 dus het zal vast wel verbeterd zijn..

Vogelbeest 12-09-16 | 20:14

En dan is het nu nog vrijwel belastingvrij. Benzine/dieselslurpers leveren de staat jaarlijks 15 miljard op. Als we met zijn allen electrisch gaan rijden zal dat geld toch érgens vandaan moeten komen. Dus óf electrisch gaat belast worden, of andere belastingen gaan omhoog.

Dima Beeline 12-09-16 | 23:00

Op dit moment is vooral Tjechie heel erg kut. De rest is heel goed te doen. Van de Noordkaap naar Barcelona zonder gezeur.

lauwebal 13-09-16 | 00:05 | 1

Het is wel duidelijk dat het links niet om duurzaamheid gaat, maar om haat jegens mensen die het hebben gemaakt. Veel automobilisten hebben een goed inkomen en daar houdt links niet van. GroenLinks is de partij van extreme jaloezie. Daar veranderen elektrische auto's niet aan.

CynicalBastard 13-09-16 | 09:11

Inderdaad. Ooit schreeuwde men vanaf lonks om het hardst dat de heilstaat alleen bereikt kon worden door het gansche volk de trein in te jagen (Godwin alert) en nu die individuele vrijheden van een eigen vervoermiddel toch op een "schone" manier bereikt worden vereist het opgelegde collectivisme natuurlijk keiharde repressie. Stel je voor dat zij die zich vermeten zichzelf nog steeds "progressief" te noemen eens tot nieuwe inzichten zoyden komen? Dat begon al met Karl Marx. Toen die "das Kapital" schreef kon hij zich in zijn stoutste dromen nog niet voorstellen hoe goed 'het proletariaat' het zou krijgen onder dat 'verderfelijke kapitalisme'. Edoch neen, er dient genivelleerd te blijven worden want in 'the race to the bottom' worden we volgens linksch allemaal winnaars, echt! Ook daarom, hoge parkeerkosten, opdat er meer arme sloebers in de stad passen en gesubsidieerd kunnen worden!

Reageer