Autobahn

Bugatti overweegt snellere hybride Chiron

De eerste Bugatti Chiron maakt pas net zijn rondjes over de boulevard van Cannes en nu wordt er alweer gedacht aan een betere versie. Met elektropower!

Je zou zeggen dat je aan 1.500 pk wel genoeg hebt als je toch alleen maar door de dure winkel straten kruipt, maar Bugatti denkt daar toch anders over. De Fransen gaan volledig Texas, want meer is beter. De pk-verslaving heeft het bedrijf in de greep, want Bugatti kijkt nu al naar de mogelijkheden voor een snellere Chiron.

Het nieuwe vlaggenschip van de kleine Franse vloot weet het nu nog te redden zonder elektromotoren, maar daar kan wel eens verandering in komen. Een hybride aandrijving zou namelijk een van de weinig overgebleven manieren zijn om nog meer kracht uit de machtige W16 te peuteren.

Bugatti-baas Wolfgang Dürheimer laat weten dat er bij de ontwikkeling van de Chiron al naar hybridetechniek is gekeken. "We hebben bekeken welke ingrediënten we nodig hadden om de lat nog hoger te leggen. De motor is dertien jaar geleden ontworpen voor 1.001 pk. Daarna hebben we er 1.200 pk en nu 1.500 pk van gemaakt. Je kan niet even 500 pk uit dezelfde onderdelen halen, dus 95 procent van de componenten is nieuw. Volgens onze berekeningen hadden we net geen hybride component nodig om dit vermogen uit de motor te halen."

Puur vermogen

Dat wil niet zeggen dat een hybride Chiron helemaal van de baan is, want het model zit pas in het begin van zijn levenscyclus. "Als we een hybride component zouden toevoegen, dan is dat niet om volledig elektrisch door de stad te kunnen rijden. Het zou er alleen zijn om het vermogen te verhogen. Dat is iets waar we nu over nadenken." Hiermee legt Dürheimer in feite alvast een rode loper klaar voor een snellere versie van de Chiron. Dat zullen de kopers leuk vinden die nog maanden, of soms zelfs ruim een jaar, moeten wachten op hun bestelde Chiron met "slechts" 1.500 pk.

De Bug-baas erkent dat het grootste probleem met het toevoegen van een hybridesysteem het extra gewicht is. De hypercarkoning is met zijn 1995 kilogram nu al een log apparaat, dus vrijwel elke toevoeging tilt hem met gemak over die grens van twee ton heen. Dat krijgt de enorme motor natuurlijk met gemak in beweging, maar bij snelheden boven de 400 km/u gaat elk grammetje zwaar wegen bij de jacht op een nieuwe recordsnelheid.

Het zal ongetwijfeld nog even duren voordat we de Chiron Super Sport kunnen aanschouwen, maar het is goed om te zien dat Bugatti lekker blijft doorontwikkelen aan hun hypercar. De concurrentie ziet tenslotte ook niet stil.

Reacties

Red Foreman 26-08-16 | 21:04 | 3

''[...]bij snelheden boven de 400 km/u gaat elk grammetje zwaar wegen bij de jacht op een nieuwe recordsnelheid.''

Eigenlijk niet. Voor het accelereren van 0-100kph, ja, dan is het acceleren van massa (f=m*a) inderdaad het grootste probleem. Bij het accelereren van 400 naar 401 kph, dan is het veel minder een probleem, de luchtweerstand is veel groter dan het daadwerkelijke accelereren van die massa. Sterker nog, op zoutvlaktes waar snelheidsrecords gebroken worden (bv. Bonneville) wordt regelmatig gewicht toegevoegd voor wat extra stabiliteit en grip (want eerste wet van Newton en Fw=μ*Fn, respectievelijk).

En als we dan helemaal natuurkundig bezigzijn: met een hybride systeem voeg je helemaal geen vermogen toe aan die W16. Je voegt vermogen toe aan het gehele systeem, maar de verbrandingsmotor wordt er niet sterker van (uitzondering: hybride turbo's).

Count_Grishnackh 26-08-16 | 21:57

Dat weet ik zo net nog niet. Mijn vorige auto, een 330 E90 ging boven de 200 toch wel rapper naar de begrenzer dan mijn huidige 528 F10 en die hebben exact hetzelfde vermogen en motorinhoud.
Maar idd, meer gewicht is wel stabieler en comfortabeler bij hogere snelheid.

Count_Grishnackh 26-08-16 | 21:58

ow en het verschil uiteraard is 225 kilo zwaarder voor de F10

Faecesbook 27-08-16 | 00:02

Red verklaart dat door de grotere luchtweerstand van de dik 4 cm bredere en hogere F10 (ondanks een lagere luchtweerstandscoëfficiënt (Cd)). Cd × frontaal oppervlak is 0,3 × 2,11 m2 = 0,63 voor de 2005 330i versus 0,28 × 2,35 m2 = 0,66 voor de 2009 528i.

Reageer