Autobahn

Kijk hoe autonome remsystemen slagen en falen

Autonomous Emergency Braking (AEB) is een topuitvinding, want je komt mét altijd beter uit een noodsituatie dan zonder. Dat wil niet zeggen dat elke crash vermeden wordt. Zoals de volgende video aantoont verschillen de resultaten nogal per fabrikant.

Net zoals er ongetwijfeld een paar Amerikanen zijn te vinden die denken dat een Tesla je tot aan je woonadres rijdt, op je oprit parkeert, en daarna ook nog koffie zet, zodra je Autopilot inschakelt, zo zijn er veel Amerikanen (71%) die denken dat AEB een 100% garantie is voor het vermijden van een crash. Maar helaas: sommige AEB's zijn ontworpen om crashes te vermijden, anderen verzachten het leed, en als je mazzel hebt voorkomt het contact met het object waar je op af rijdt. Hier ligt vaak het gebruik van radar versus een camera aan ten grondslag.

Bij wijze van test pakte de American Automobile Association (AAA) een vijftal auto's die met het systeem zijn uitgerust, en liet ze in de pitstraat van een Amerikaans circuit op een dummy-auto afrijden. De makers hebben gevoel voor humor, want ze modelleerden het rollende luchtkasteel dat al dan niet anaal gevisiteerd werd naar een Prius (een Spyker was ook geen slechte optie geweest). De 'aanvallende' auto's waren de Volvo XC 90, Subaru Legacy, Lincoln MKX, Honda Civic, en Volkswagen Passat.

 In onderstaande video zie je hoe drie van de auto's met hun ingefoliede neus het er van af brengen. AAA is alleen niet zo slim geweest om te vermelden wat welke auto is. De eerste lijkt ons een XC90, en zoals we mogen verwachten acet de Zweedse SUV de test: hij ontstijgt de rest qua prijs, en heeft bovendien een reputatie hoog te houden.

Zoals je ziet heeft de rest er wat meer moeite mee. De AEB-systemen die crashes moeten voorkomen remden een auto twee keer zo goed af als de meer rudimentaire systemen, die de gevolgen van een klap alleen maar mitigeren. Eerstgenoemde categorie verlaagde de snelheid bij impact met 79%, de laatste met 40%. 

Een kleine opsteker voor de simpele systemen: bij snelheden onder de 48 km/u werd toch nog een derde van alle klappers vermeden. Hoe het ook zij, de nek en wervelkolom van je voorganger is er altijd blij mee dat je auto AEB heeft voor het geval de bestuurder achter hem ligt te snurken achter het stuur.

Overigens vindt u bij de EuroNCAP een lijst van Europese modellen met dergelijke systemen, hieronder een ouder videootje dat iets informatiever in elkaar zit dan dat van de Yanks daarboven.

Reacties

sinar2 26-08-16 | 15:04 | 3

En hoe veilig zijn die systemen als ze denken dat er een object is maar wat niet het geval is? Dat je auto plotseling op de snelweg in de ankers gaat vanwege bijvoorbeeld de slagschaduw van de draaiende wieken van een windmolen? Dat zal het achter je rijdende verkeer ook niet echt waarderen.

ardonjr 26-08-16 | 16:17

" de slagschaduw van de draaiende wieken van een windmolen"

Ik zou zeggen.. lees je eens in in het fenomeen 'Radar'. Dat reageert niet op licht (of schaduw)
en.wikipedia.org/wiki/Radar

sinar2 27-08-16 | 08:03

Ze werken ook met gewone camera's

flatlander 27-08-16 | 08:27

Die zijn voor lane recognition. Camera's zijn 2D en derhalve werken die met contrast om objecten te herkennen, met vaste vormen. Een snelheidsbord heeft vaste vormen kleuren bijvoorbeeld, evenals witte strepen op donker asfalt... Lees je inderdaad eens in.

Vogelbeest 26-08-16 | 15:21 | 1

Dus je rijdt door een kansenwijk in East-LA. Het jongste bendelid wat zich nog moet bewijzen springt voor je auto. Die remt. Gelijk komen er 6 andere bendeleden aan die je total loss timmeren en alles stelen wat verkoopbaar is.
Kun je het ook uitzetten?

flatlander 27-08-16 | 08:29

Met die logica moet je ook geen gordel dragen, je zal maar ondersteboven in een sloot belanden en geen life hamer bij de hand hebben. Of airbags hebben (verstikkingsgevaar). Want er is altijd wel een uitzonderlijke situatie te bedenken waarom iets niet te doen.

Homer P. Simpson 26-08-16 | 15:47

Volgens mij is alleen de nieuwe BMW 7 serie in staat om echt alle aanrijdingen te vermijden., maar de Vulva doet het zeker niet slecht!

Rätselhaft 26-08-16 | 16:11

Ja ja, ze kunnen er wat van bij het Chinese Volvo. Onderstaand filmpje illustreert een en ander ook heel treffend.
www.youtube.com/watch?v=aNi17YLnZpg

sinar2 26-08-16 | 16:52 | 2

Met al die systemen worden mensen nonchalanter omdat ze denken dat "het systeem" ze wel voor alles zal behoeden. Je kan zelfs beweren dat zonder AEB er minder aanrijdingen zijn omdat mensen dan van te voren zelf beter opletten en niet in zo een situatie zouden terechtkomen.

Count_Grishnackh 26-08-16 | 22:06

Sommige mensen zijn te dom om zelf op te letten. Zoals op school, als ze worden uitgelegd wat radar is bijvoorbeeld.

sinar2 27-08-16 | 08:03

Sommigen zijn te dom om te lezen dat er ook gewone camera's worden gebruikt

Der Schnitzeljäger 26-08-16 | 19:49 | 4

Handig dat het een witte auto is. Ik wil die test wel eens zien met een mat zwarte.
Focus systemen van camera's hebben aanzienlijk meer moeite met zwarte
oppervlakten.

Count_Grishnackh 26-08-16 | 22:06

Kweetniet, ik zie bij opsporing verzocht toch verdacht veel donkere mensen voor de camera's langskomen...

Bytemaster 26-08-16 | 22:53

Het werkt met een radar, niet met een camera. Die kleur maakt niet uit.

Count_Grishnackh 26-08-16 | 23:28

Radar is weer een ander programma op NPO1

loze stijl 27-08-16 | 10:03

Radars discrimineren dus niet.

Der Schnitzeljäger 26-08-16 | 19:51

Oppervlakken

Paulus de Bk 26-08-16 | 23:24 | 1

Wat een totale onwetendheid weer in de reacties. Ik heb al 6 jaar
breakassist en adaptive cruise control. Dat is gebaseerd op radar en zeer accuraat. De radar ziet alles dat in dezelfde baan zit. Het is alleen link als iemand vlak voor je plotseling invoegt, want dan gaat mijn auto hard op de rem. Als ik dat voorzie, dan overrule ik het systeem. Maar het is echt de toekomst. Rijdt geweldig.

nickolaas 27-08-16 | 01:30

Wat een totale onwetendheid weer in de reacties. Ik heb al 6 jaar
breakassist en adaptive cruise control. Dat is gebaseerd op radar en zeer accuraat. De radar ziet alles dat in dezelfde baan zit. Het is alleen link als iemand vlak voor je plotseling invoegt, want dan gaat mijn auto hard op de rem. Als ik dat voorzie, dan overrule ik het systeem. Maar het is echt de toekomst. Rijdt geweldig.
@ Paulus de Bk 26-08-16 | 23:24
Motorrijder is nog vervelender.. want die kan de radar over het hoofd zien. Overigens gebruiken de meer recente systemen zowel camera als rader (en de meest recente systemen weer stereo-camera's ..). Maar Break-Assist dat semi-autonoom is (va 2012 ev) werkt ook al vrij aardig (je moet zelf de rem intrappen en inderdaad werkt die adaptieve cruisecontrol maar tot een zeker 'percentage remkracht', hoor je een piepje en dan ben je op jezelf aangewezen zeg maar.. ).
Maar wat dat 2012 systeem dus doet is zodanig remmen dat je vlak op je voorganger komt (als passagier onlangs toevallig meegemaakt) en dan heeft degene achter je dus maximaal kans (tijd en ruimte) om te remmen.. best indrukwekkend - en dat ziet er idd wel een beetje uit als de bovenstaande filmpjes. Mooie techniek (en er zijn ondertussen dus alweer veel betere systemen).

Homme du Forêt 27-08-16 | 08:58

Op mijn v40 zit ook zo'n systeem. Heeft me al een keer gered toen ik langzaam rijdend bij het verlaten van een rotonde over mijn schouders naar een fietser keek en mij voorganger vol in de ankers ging voor het zebrapad. Verder in de 4 jaar dat ik de auto heb een paar valse ingrepen gehad bij het te enthousiast op een slagboom afreed of de auto met de neus tegen een heg wilde parkeren. Topsysteem hoor, ik zou niet meer zonder willen! (En ja, je kan het ook uitschakelen).

Reageer