Autobahn

Het gaat weer crescendo met de autosector

Na veel magere jaren lijken de skeere tijden voor de Nederlandse autobranche voorbij. In de eerste helft van 2016 dikte de auto- en motorbranche 7,5% aan, en er wordt zowaar weer personeel aangenomen.

Onze skateboardende ex-PM Balkenende (never forget) zei het ooit treffend: na het zuur komt het zoet. En hoezee: na jaren van constante krimp lijkt de autobranche definitief weer op te bloeien. Het CBS verzamelde de omzetcijfers en peilde het ondernemersvertrouwen van de sector, en in beide gevallen is er reden voor een glimlach(je). Grootste profiteur was de bedrijfsautobranche, met bijna 15% groei. Wellicht hebben de loodgieters, stukadoors en andere busjeskopers de aanschaf van een nieuw voertuig even uitgesteld, en slaan ze nu toe.  

Maar ook de personenautobranche ging er met 7,2% op vooruit, en realiseerde de hoogste omzetgroei sinds 2000. In het eerste kwartaal was al een voorzichtig herstel te zien, en dit zet nu definitief door.

Werk!

Als het beter gaat met een sector, dan betekent dat vanzelfsprekend: meer banen. We citeren: "in het tweede kwartaal van 2016 nam het aantal openstaande vacatures in de auto- en motorbranche toe met 800 tot in totaal 2600, het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2008." U weet wel, toen die twee Amerikaanse banken omvielen, en de economische shitstorm goed begon los te komen.

Over de omzetontwikkeling in het volgende kwartaal zijn de branche-ondernemers overigens iets minder positief, maar ze verwachten niet dat dit een negatieve invloed heeft op het personeelsbestand.

Reacties

Tumtum84 26-08-16 | 08:32

En volgende maand is er weer een nieuwsbericht dat het slecht gaat met de autobranche wegens tegenvallende verkopen. Wat is het nou?

sinar2 26-08-16 | 09:39

Volgens mij moeten garages het vooral van de after-sales (onderhoud etc0

sinar2 26-08-16 | 09:39

... hebben en niet de verkoop. Daar zit amper marge op

Zeg_dan_gewoon_niks 26-08-16 | 11:40

Op verkoop zit maar een marginale 10% is mij ooit uitgelegd vanuit de sector. Is natuurlijk niet veel als garagist 250 auto's per jaar verkoopt. 2e huis en extra vriendin moeten ook betaald worden.

treser.info 26-08-16 | 15:06

als je alle onderdelen van een auto los koopt kom je op een totaal bedrag uit dat 5 x hoger is dan de aanschafprijs is mij ooit verteld door een Audi/VAG onderdelen dealer.

Reageer