Autobahn

Autofabrikanten moeten echt harder gaan werken

Private leasing is een beetje zoals dat internet waar iedereen het altijd over heeft: het gaat nog eens heel groot worden. Maar automakers moeten in een hogere versnelling als ze de leasers willen verleiden.

Een auto kopen is niet echt de laatste mode. Het aantal mensen dat privé een auto leaset verdubbelde vorige jaar tot 36 duizend (). Er zitten contractueel vast nog wat haken en kruisen aan, maar dat lijkt ons niet genoeg om de opmars van private leasing te stuiten. Dat betekent dat automakers moeten nadenken: waarom willen mensen leasen in plaats van kopen en hoe spelen wij hierop in?

In sommige gevallen is leasen goedkoper dan kopen, dus dat kan een overweging zijn. Wat ook meespeelt is de wens van consumenten om het nieuwste van het nieuwste te willen. Wat in elektronica al heel normaal is, dringt nu door in de autowereld. Je bent een beetje een sul met met een iPhone 3, dus wat doe je in godsnaam met een auto uit 2007?

Het probleem is alleen dat automakers niet hard genoeg lopen. De modellencyclus kruipt langzaam voort. Het duurt - om een voorbeeld te noemen - zes, zeven jaar voordat BMW ons een volledig nieuwe 5 Serie geeft. Er rijden nu echt wel auto's rond met interessantere snufjes dan die van de F10 uit 2010. Als consumenten het laatste van het laatste willen en om de twee jaar van auto veranderen, moeten modellen sneller worden vervangen. 

Een andere mogelijkheid is een groter modellengamma produceren, zodat je als automaker in ieder geval elk jaar een paar nieuwe modellen kunt lanceren. Punt is wel dat als je wacht op een auto in een specifieke klasse, die andere modellen niet uitmaken. Wij voorspellen dat dit opschakelen van de productiesnelheid nog een dingetje gaat worden.

Reacties

sinar2 22-08-16 | 13:09

Ik wil dan best wel een tweedehandsje van zeg 4 jaar oud leasen als de vorige leaser er op uitgekeken is. Maar dan wel graag voor een zeer prettig laag prijsje.

Koning Willy 22-08-16 | 13:17

Ik denk dat niet zozeer de wens om het nieuwste van het nieuwste te rijden de aanjager is van private lease, maar om tegen voorspelbare kosten, zonder inleg van eigen geld, een auto voor de deur te hebben. Risico voor de autofabrikanten, maar vooral de dealers is dat het klantbehoud lastiger wordt. Merkentrouw vanwege de betere inruilpremie, lagere onderhoudskosten of grotere betrouwbaarheid is er dan niet meer. Alles is financieel geworden.

TuurlijkNiet 22-08-16 | 13:42 | 3

Juist omdat Mercedes, Audi, BMW en Volvo bij uitstek lease auto's zijn houden zij langdurig hetzelfde model aan, eventueel met tussendoor met een facelift. Waarom houden zijn zo lang hetzelfde model aan? Dat is heel erg simpel: Als je na 5 jaar nog steeds in het 'nieuwste' model rijdt is dat gunstig voor de dagwaarde. Een lagere afschrijving over de lease periode zorgt ervoor dat je een laag krediet component hebt en dus een lagere maandlast of meer auto voor hetzelfde budget. Om dezelfde reden zetten lease maatschappijen in de laatste twee maanden van het jaar geen auto's op kenteken. Immers een auto uit 12/15 is een 'jaar' ouder dan een auto uit 1/16..

Misschien dat Hilderink eerst even met de collega's van DasKapital had moeten overleggen voordat hij een artikel schrijft welke de plank totaal mis slaat.

p.s. De reden dat prive lease steeds populairder wordt komt voordat vanwege het feit dat je niet de gehele auto hoeft te financieren, maar slechts het deel tussen de nieuwewaarde en verwachte dagwaarde na afloop van de lease periode en vaste kosten per maand (inclusief, verzekering, onderhoud, reparaties, onderhoud en banden).

FW Ta-183 Huckebein 22-08-16 | 14:50

Nou nee, je financiert de hele auto hoor. Want je denkt toch niet dat de andere 50% door Marsmannetjes gefinancierd wordt? Wat wel zo is: je lost maar de helft af.
Maar ja, je betaalt nu wel BTW over de verzekerings- en wegenbelasting component; iets dat je als particulier niet hoeft te doen....
De reden dat het populair is: het is nieuw dus er zijn nog geen horrorverhalen (oh u heeft steenslag, dat is dan schade en dus uw eigen risico van 500 euro); en mensen zijn nogal dom en kortzichtig. Zeg maar net als de mensen die een aaifoon-abo nemen en dan denken dat de foon gratis is of zo.
Mensen kopen nl. graag op afbetaling; dat dat ook de groep is welke in de schuldsanering terecht komt....

Raider Twix 22-08-16 | 16:54

@ FW Ta-183 Huckebein: Je snapt het niet: een lease van zeg 3 jaar betekent dat je een nieuwe koopt en na 3 jaar inlevert, met, waarschijnlijk, een maximaal kilometrage, op straffe van extra kosten voor meer kilometers (= meer waarde vermindering).
De Leasemaatschappij krijgt de auto terug, weet tevoren wel ongeveer wat dan de waarde gemiddeld zal zijn, en kan dus scherp calculeren, als hij slechts de waardevermindering, plus wat voor risico en winst hierop, aan de klant berekend.
Als hij de hele nieuwprijs zou berekenen, is de lease onbetaalbaar. Of je krijgt inruilwaarde bij het inleveren. Denk het niet, dat laatste.

derbisendasm 22-08-16 | 22:19

Dit is dus pertinent niet waar. Een private leaseauto wordt over het algemeen RTL (registratie tenaamstelling leasemaatschappij) geregistreerd. Dit betekent dat de auto op naam van de klant wordt aangemeld bij de RDW. Hierdoor kan de BPM en HSB btw vrij gefactureerd worden. Op de assurantiecomponent is sowieso geen btw van toepassing. Over het WA deel ben je assurantiebelasting verschuldigd en eventueel over svi en ovi ook. Het cascodeel is geen verzekering maar een cascodekking. Daarom is over dit component geen assurantiebelasting schuldig. In tegenstelling tot wat jij beweert ben je dus goedkoper uit, om nog maar niet te spreken over de kortingen die de leasemij op de inkoop en rob uitonderhandelt..

HA, BIER!1! 22-08-16 | 16:13

En waarom kan het dan wel in bv de UK?
hier private lease je nieuwe en 2de hansjes tegen antrekkelijke jaarrentes.
zelf verzekeren, belasten en aftanken. Gerandeerde inruil bij dezelfde dealer. Zo houdt de dealer zijn klanten, ook door dealer kortingen en fabrieks kortingen op nieuwe modellen.
Zo krijg je op de nieuwe E klasse gewoon bijna £7k korting op een auto van £35k, na 3 jaar bijna 50% nieuwaarde terug, en zo verkoop je heel veel auto's.

Raider Twix 22-08-16 | 16:58

Wat het snelst verouderd aan de auto is de radio. Die neem je dus niet, maar koop je zelf. Bespaard je veel geld, en je koopt wat je zelf wilt. Is ie stuk, gooi je het weg en koop je een nieuwe, voor minder dan bij de fabrikant. Verder veroudert er weinig aan de auto, immers, zijn opvolger heeft ook gewoon dezelfde techniek, alleen het uiterlijk verandert wat. Bij een telefoon verandert de software, en dat is de telefoon. Maar dat verandert juist net niet zo veel bij een nieuw model, al ziet het er wel anders uit. En ook de huidige software bij auto's kan gewoon geupdate worden, maar verandert minder dan bij telefoons.

voldemort 22-08-16 | 17:14 | 2

Radio verouderd niet zo snel, de meeste fabrikanten lopen jaren achter en vragen torenhoge prijzen voor wat meer uptodate spul.

Raider Twix 22-08-16 | 19:28

Maar wel de erbij ingebouwde casettedeck, CD-speler, DVD-speler, SDcard lezer (die laatste heb ik).

voldemort 22-08-16 | 20:24

In 2011 kon er voor het eerst een USB stick in (af fabriek in de standaard uitvoering) Bij Medion (of zo) al 10 jaar eerder voor 80 euro

Vespucci 22-08-16 | 17:48 | 1

Wat mij ook nog blijft verbazen is dat auto's van na bijvoorbeeld 2005 niet meer roesten. Vroeger was een auto van 10 jaar oud echt totaal afgeschreven en rijp voor de sloop.
Waarom niet de auto's terugnemen als fabrikant en een "refurbish"doen waarbij alles compleet nieuw wordt gemaakt en dan met de hipste electronica erin. Nieuw hippe voor en achterlichten en zo.. Volvo zou zoiets kunnen doen met de V70. Daar kunnen ze best een flinke winst op maken. Auto terug naar de fabriek na 10 jaar en dan compleet vernieuwd weer terug krijgen.
Het model van de V70 is redelijk tijdloos en er zijn veel fans van deze auto.
Scheelt ook nog een enorme klap aan BPM en B TW, dus voor weinig geld een perfecte auto. Daar zijn echt wel een fors aantal accountants, notarissen, artsen en advocaten voor te vinden.
Waarom zou je anders een auto maken die niet meer roest?

Lijkt mij dat met een 15.000 euro aan onderdelen de auto weer nieuw is. Doe er dan meteen een zuiniger motor of electro in en zo krijg je wellicht je bijtelling ook nog naar beneden doordat je een schonere motor plaatst.

voldemort 22-08-16 | 20:21

Ik Nissans uit de jaren 90 roesten niet na 10 jaar. Fordjes daarintegen.

KayakFun 22-08-16 | 22:20

Verleden maand mijn Audi A4 avant TDI uit 2004 met 534.000 km ingeruild voor een 2009 model met maar 234.000 km op de teller. 10.000 euro bijgelegd, dus voor de snelle rekenaars 2000 euro per jaar afgeschreven. En ik heb nu lederen/alcantara bekleding en Xenon verlichting.

Daar kan geen nieuwe of private lease tegenop. Daar kosten alleen de leuke opties al 10.000 euro en die zijn bijna meteen afgeschreven zodra je de showroom uitrijdt. Laten die leasers de eerste 2 ton er maar op rijden en de eerste 40k afschrijven.

Knolleke 22-08-16 | 22:27

Private leasing is populair omdat het een lening is, zonder de marketing technische label lening. Daarnaast is een aanbetaling niet nodig, zit je ook niet vast aan een verkooptraject. Bij vrienden en familie klinkt het beter en niet beschamend, ivm groter doen dan je bent. Lening is pauper, leasen is popie-jopie, apple culture, bla bla. Dat leasen toch echt een krediet is, waarbij je vaak niet weet hoeveel rente je betaalt, deert dus niet... Het BKR wel. Het is wachten op dezelfde ellende als bij het derivaten drama.

deministerpresident 22-08-16 | 23:01

ik ben een blije youngtimer rijder... laat alle meelopers maar lekker een nieuwe bak leasen.. doe maar met alle opties, dan rij ik em straks voor bijna niets.

Reageer