Autobahn

BMW geeft toe: onze i3 is geen match voor Tesla

BMW USA heeft de aanval op Tesla geopend! Niet met een aantrekkelijke volledig elektrische auto die kan concurreren met de Model S, maar met een reclamecampagne die de toekomstige Model 3 disst, en tegelijk de schaamte voor de i3 toont.

BMW 330e

BMW en Tesla hebben een grote overeenkomst: beiden zijn ze dol op batterijen en autonoom rijden. BMW houdt als traditionele fabrikant echter nog even vast aan de verbrandingsmotor, en kiest als tussenstap voor PHEV-oplossingen. Zoals in de 330e, waar een klein accupakket wordt bijgestaan door een opgevoerde 2 liter turbomotor. Niet bepaald Bepaald niet een elektrische auto, maar toch kiest BMW ervoor zijn 3 Serie op stroom te vergelijken met de Model 3.

Kern van de boodschap is dat Tesla zijn Model 3 al veel te vroeg heeft laten zien, en zijn klanten veel te lang laat wachten op hun exemplaar (iets dat door insiders 'het Ford-syndroom' wordt genoemd). Zit wat in, wij zijn er in het kader van directe behoeftenbevrediging ook voorstander van een auto pas te onthullen zodra je hem ook daadwerkelijk kunt en wilt vermarkten, maar zo werkt het niet altijd in de autobranche. Wat dat betreft heeft BMW boter op zijn hoofd. In de tijd die tussen het onthullen van het eerste i8-concept (2009) en de introductie van de productieversie (2014-15) zat kreeg een had een nieuw model al een facelift achter de kiezen.

Hoewel Tesla niet bij naam wordt genoemd mag er geen twijfel over bestaan dat BMW op de Amerikanen mikt - cue verlaten donkere supercharger onder flikerend licht - in hun vergelijkingsfestijn tussen een D-segment sedan die grotendeels op zijn verbrandingsmotor rijdt en zonder opties een vanafprijs van 10.000 euro meer heeft en een kleinere volledig elektrische Crossover die we als we geluk hebben pas ergens in 2018 bij ons op de weg gaan zien. Waar we niet omheen kunnen is dat BMW (2 miljoen+ auto's per jaar) Tesla (met moeite 60.000 auto's per jaar) kennelijk als serieuze bedreiging ziet. Want wie en ander concern niet concurrentiewaardig acht negeert dit gewoon, en smijt niet een flink budget tegen het paarse broeken-equivalent van de diss-track (*) aan. En dan wordt ook nog de 330e gebruikt, en niet de i3 die wél volledig elektrisch kan zijn en al jaren op de markt is. 

Reacties

John McClane 09-08-16 | 13:59

In 2016 jezelf op de borst kloppen omdat je een hybride hebt gemaakt, wat een treurnis.

sinar2 09-08-16 | 14:19

Logisch dat BMW de i3 niet noemt. Dat ding is van een stylistische treurnis waar iedere fabrikant zich voor zou schamen.

i-Wonder 09-08-16 | 14:25 | 1

BMW is behoorlijk goed in concurrenten afzeiken. Ik herinner mij in Zuid Africa dat een Mercedes uit de bocht gevlogen en naar beneden gestort was. De bestuurder overleeft en Mercedes maakte daar reclame over. BMW kwam met een tegen campagne: BMW can take the Bends (Benz).

TheEgg 09-08-16 | 15:28

En dat vindt ik een behoorlijk briljante tegenreclame. Net als niet zo heel lang geleden die walk-in fridges van Heineken en Bavaria. Ik kan het wel waarderen als je met een knipoog de reclame van een ander op de hak neemt.

Dit daarentegen is niet reclame op de hak nemen, maar gewoon je eigen incompetentie overschreeuwen met een ja-maar-daar-zit-een-wachttijd-op. En bij BMW is die wachttijd voorlopig tot sint-juttemis want ze kunnen het niet. En dan ben je als BMW zijnde gewoon een sneue eikel.

FW Ta-183 Huckebein 09-08-16 | 16:14

die BMW is echt een typisch domme Duitse auto: heb je een electromotor voor de kracht zit er nog een overbodige turbo op; resultaat is dus dat als de accu leeg is je gewoon weer 1 op 12 rijdt op de Autobahn....

TuurlijkNiet 09-08-16 | 16:29

Maar BMW komt met de eigen I-modellen nog nieteens in de buurt van de Tesla verkoop cijfers.
Zowel Q1 en Q2 laten een flinke daling in de verkoopcijfers zien en weten per kwartaal slechts zo'n 5000 EV's op de weg te zetten (wereldwijd). In 2016 zouden ze daarmee dus uitkomen op 20.000 voertuigen, terwijl ze in 2015 nog 30.000 voertuigen weten te verkopen.

Verkopencijfers van Benzine/Diesel modellen meenemen is hetzelfde zeggen dat BMW nog nul rakketten in de ruimte heeft geschoten. Je moet appels met appels blijven vergelijken en momenteel is Tesla de marktleider in EV's. Als men inderdaad in 2018 de Model 3 weet te lanceren, dan is deze te koop voor $35.000, maar op full EV voertuigen krijgen je flinke subsidies, vooral in California. De Model 3 zal netto in Virginia waar ik woon zo'n 27,5 duizend gaan kosten, maar in California neem je hem mee voor nog geen 25.000.

En waar BMW in 2016 dalende verkoopcijfers voor de I-modellen laat zien, laat Tesla elke kwartaal alleen maar meer en meer voertuigen uit de fabriek rollen. Waarom ze dat voor elkaar krijgen? Dat komt omdat Musk onmogelijke doelen stelt en je als fabrikant jezelf dus altijd kunt blijven verbeteren..

En daarom weet Musk elke keer onmogelijk dingen te realiseren en met zijn drive weet hij continue geld van investeerders los te krijgen. Space-X doet dingen welke Nasa, ESA, de russen en de Chinezen nog niet is gelukt. Een herbruikbare raket ontwerpen welke in de praktijk werkt. Zijn HyperLoop begint ook steeds meer vorm te krijgen. Tesla heeft in nog geen 8 jaar elektrisch rijden populair gemaakt.

Maar ik weet wel elke auto wint bij een 1/4 mijl dragrace tussen de Model S en de I8..

staples 09-08-16 | 19:44 | 1

Een BMW, Mercedes en sinds een paar jaar ook Audi zijn tot op heden wereldwijd dé premium cars. Hartstikke leuk dat in Nederland de Tesla het leuk doet maar buiten de grenzen stellen ze weinig voor. Tesla kent een schandalige afwerking, rijders klagen al om wind geruis bij 70km/h, zeer veel plastic binnen etc etc.
Onlangs de BMW 435D mogen rijden. In één woord samengevat: waanzinnig

Min-of-meer 09-08-16 | 22:10

Qua marketing ja. Tesla is overrated, maar dat zijn Mercedes, BMW en Audi tegenwoordig ook.

Alfa en Jag, die gaan het helemaal worden.

loze stijl 09-08-16 | 22:50

Laatst gelezen over een bepaalde bedrijfscultuur.
Iedereen was er van overtuigd dat 'iets' helemaal niet kon,
En toen werd er iemand aangenomen die dat niet wist. ( en bewees dat het dus wel kon)
De vergelijking trekkend tussen bovenstaande en de automobiel industrie mogen we Elon Musk rustig de zogenaamde 'niet wetende' noemen.
Zonder hier te hard te willen jubelen over de man is hij met vallen, opstaan, tegengewerkt worden door de olieboeren , nogmaals op zijn smoel gaan, weer opkrabbelen en met een pak hansaplast op beide knieen en ellebogen doorlopen waar andere allang huilend bij de zielenknijper zouden zitten verder gekomen dan de concurrentie had durven vrezen.
Zijn unique selling point?Gewoon vanaf een blank stuk tekenpapier beginnen en elke mogelijkheid van een verbrandingsmotor op straffe van ontslag verbieden bij zijn designteam.
Resultaat tot dusver: de Model S en X operationeel met een rijbereik van minimaal 400 km; ruim voldoende voor gemiddeld dagelijks verkeer.
En daarbij denkt hij ook aan de rest van de keten ( gratis superchargers onderweg, zware laders voor thuis en bij bedrijven, ontwikkeling van thuis batterijen en remote updates doorvoeren.)
Tot dusver is er geen enkele concurrent die al zover is.
Reken er rustig op dat ik die model 3 wil hebben, hoewel ik niet zo gek ben om op voorhand een deposito te storten terwijl het ding nog lang niet bij de dealer staat voor een proefrit.
Kan niet w88..

adjudant 10-08-16 | 05:00

BMW weet dat Tesla geen markt heeft buiten de VS en Nederland,de kleinschalige productie en bedroevende kwaliteit van Tesla is geen concurrentie voor Duitse autobouwers,
Alle Duitse autobouwers hebben geen vrees voor de producten van Tesla,
verkoopcijfers uit Duitsland laat zien dat Tesla niet te verkopen zijn aan mensen die kwaliteit en goede producten voor hun geld willen hebben,

GoodOldDays 10-08-16 | 23:53

Vrij hoog geitenwillensokkengehalte hier. Tesla's, dat zijn toch die marginaal afgewerkte, peperdure energie- en subsidieverslinders die met 80 tot 100 km/h over onze snelwegen voortsukkelen omdat de bestuurders bang zijn de bestemming niet te halen?
400 km reikwijdte? Alleen in je dromen. De praktijk is ongeveer de helft in normale omstandigheden, mits met 'aangepaste' snelheid.
Nee, het heeft niets te maken met onkunde van de Duitse autofabrikanten dat zij niet zoiets op de weg zetten. Zij weten dat een auto in dat segment zonder range-extender in de praktijk niet rendabel kan zijn, zeker niet bij de grotere afstanden in andere landen. Vandaar de plugin hybrides als oplossing. Geef mij voorlopig nog maar mijn uitstekend afgewerkte, comfortabele, zuinige dieseltje. Zonder tanken met een fatsoenlijke snelheid in alle comfort naar Berlijn. En terug!
Musk is een visionair en heeft ballen, dat is zeker. Maar de toekomst laat wat mij betreft nog even op zich wachten. Ontwikkeling kost tijd.

Reageer