Autobahn

Chinese viaductbus blijkt gammel knutselwerkje

Een hoge, brede bus die over auto's kan rijden, we geven plus oneindig veel voor dit Chinese idee. Voor wat betreft de praktische uitvoering zijn er wat verbeterpuntjes, want het ding stort nog net niet van ellende in elkaar.

Je kunt een product met foto's, reclame en impressies oneindig oppimpen. Iedereen die wel eens een whopperschuur betreedt weet dat zijn Broodje MSG-Treurnis er in het echt heel anders uitziet dan het verse spektakel vol knapperige sla die hem in de reclame wordt voorgeschoteld. Eenzelfde idee krijgen we bij de viaductbus die recent over het net zweefde: het zag er allemaal mooi gelikt uit, maar the proof of the pudding is in the eating, en dus ging CarNewsChina eens kijken op de Chinese sociale media bij de testopstelling in het Chinese Beidaihe.

Wat ze er aantroffen leek verdacht veel op een groep 3-knutselwerkje, en wordt wellicht ook bijeengehouden met dezelfde kindvriendelijke lijm op waterbasis. Health and Safety staat nou eenmaal niet hoog op de Chinese agenda, en het gebruik van kwalitatief deugdelijke materialen evenmin. Levensduur moet vaak wijken voor besparing, en zo lang de wereld de goedkope maar gammele Chinese rommel blijft kopen zal dit nog wel even voortduren. Wanneer je deze werkwijze echter gaat toepassen op een tonnenzwaar object dat boven auto's vol mensen zweeft, dan kan je nog wel eens wat knelpuntjes tegenkomen.

Rails of wielen?

Het testvoertuig rolt op rails, maar lijkt tegelijkertijd voorzien te zijn van rubberen wielen. Indien deze wielen op de een of andere manier sturend te maken zijn zou dit de mobiliteit vergroten, hoewel het voor de gemoedsrust van wat er onderdoor rijdt misschien beter is als deze Superbus 2.0 zich zo min mogelijk zigzaggend voortbeweegt.  

Op de testlocatie bladdert de eerste verf al af, de rails zijn meer roestige goten, en de bus zelf is voorzien van een airco-unit zoals je die in menig Aziatisch land ook aan de buitenkant van een flat ziet. Als we niet beter wisten zouden we zeggen dat Ansaldo Breda de bouw van het gevaarte voor zijn rekening heeft genomen. 

Wie naar de plaatjes kijkt kan zich niet onttrekken aan het idee dat dit een gigantische rush job was, maar dat betekent niet dat het hele idee in de prullenbak moet verdwijnen. Kennelijk had snelheid bij de testopstelling de prioriteit, en waar iets in een korte tijd moet, daar worden wat shortcuts genomen. Als ze echt willen kunnen Chinezen anno 2016 absoluut deugdelijke producten afleveren, kijk maar naar de serieuze aanwezigheid op de smartphone- en laptopmarkt. Er zijn genoeg westerse bedrijven (en dus kennis) gekocht om met kwalitatief goed spul te komen, dus we hebben goede hoop dat een productieversie op bouwkwaliteit en details zich in positieve zin onderscheidt van het broddelwerkje dat we hier zien. Want het idee zelf, daar is helemaal niets mis mee.

Reacties

Vogelbeest 09-08-16 | 10:03

Zoals al eerder door mij aangegeven is het een superdom idee. Je bent evenveel grondoppervlak kwijt aan rails als dat je kwijt zou zijn aan de palen voor een metro-viaduct. Daarentegen ben je niet onafhankelijk van het verkeer op de weg. Als iemand besluit om zijn auto over jouw rails heen te parkeren ben je geblokkeerd. Als er een ongeluk plaatsvind beven je rails kan dat ook nog wel eens knap lang duren.
Een viaduct is een veel beter idee.

hooibergje 09-08-16 | 10:23

Soms moet je gewoon even iets uitproberen om erachter te komen dat het geen goed idee is. Een keertje jezelf helemaal klem zuipen, op schrikdraad pissen, of een viaductbus bouwen, bijvoorbeeld.

Sketcher 09-08-16 | 10:39 | 3

Ik ben een transportontwerper en was op de beurs in Beijing waar de maquette stond (niet dit ding maar de grote tafel met een rijdend schaal modelletje van in Mei) . Ik heb met ze gesproken en ze gaven al aan dat ze veel hulp nodig hebben. Dit was zeker een rushjob maar zo gaat het vaak in China. De ontwikkelingstijd is altijd erg kort en producten moeten vaak ververst worden. Een model reisbus gaat hier bijvoorbeeld typisch een jaar of 10 mee voor ze grondig vernieuwd worden (dat was vroeger nog langer) in China is het elk jaar.

De mensen achter dit concept moeten snel iets leveren om te kunnen demonstreren dat het ding werkt wen zo oirder en geld binnen halen om verder te kunnen te ontwikkelen. Dit is dan ook echt een prototype en een publiciteits-tool. Verder kan ik er niet te veel over zeggen aangezien ik nog met ze in gesprek ben maar in het algemeen is dit tekenend voor China. Hoelang praten we al over de super bus in NL? In China doen ze het gewoon. De wil is er, kennis ook maar het zit in de details. Daar zijn Chinezen al niet zo goed in en er is zeker geen rijd voor. De Chinezen zien dit ook en investeren heel veel in kennis en werken met consultancies zoals die van mij om de kwaliteit en ontwikkelingsprocessen te verbeteren. De kwaliteit van in China geproduceerde auto's bijvoorbeeld gaat ook zeer snel vooruit. Een Chinese auto van 3 jaar geleden is niet te verwarren met die van nu.

blubberpoesje 09-08-16 | 11:41

Precies!
Bovendien betreft het hier slechts een prototype / testopstelling, dus hoe gelikt zou het allemaal moeten zijn? Ik weet zeker dat een dergelijk project bij 'ons' in dit stadium er ook zo uit zou zien, alleen staat ie dan achter gesloten deuren dus ziet de buitenstaander er weinig van

Alexander des Burgus 09-08-16 | 13:49

Ik denk toch echt dat dit ding gedoemd is om te falen. Zo'n ding moet toch minstens 4,5 meter doorrijhoogte hebben. En als dit op de Chinese manier wordt gefabriceerd zie ik dit gewoon als een kaartenhuis in mekaar flikkeren als dit een bocht moet maken. Aan smartphones en laptops kun je weinig verknallen. Dat zijn tegenwoordig printplaten met een vastgeklikte casing eromheen. Maar dit ding valt nog wél te verkloten als naar Chinese traditie de inspecteurs weer eens met een flesje báijiǔ kernelmag.dailydot.com/features/report... worden omgekocht.

TuurlijkNiet 09-08-16 | 17:07

In Amsterdam zijn ze volgens mij al sinds 1980 bezig met de aanleg van een Nood-zuid lijn. Ook hebben ze ruim 20 jaar gedaan over een stukje snelheid tussen Den Haag en Rotterdam waarvan ik heb begrepen dat deze vorig jaar eindelijk is opgeleverd. Ook schijnt de nieuwe Botlekbrug vaker buitendienst te zijn dan dat deze gebruikt kan worden. En vervolgens gaan jullie klagen over Chinezen?

Aan de andere kant. Politiek in Europa is een puinhoop (zie EU vs Turkijke, EU vs GB, EU vs Rusland, EU vs vluchtelingen, etc), maar men wijst wel met het vingertje naar de Amerikaanse verkiezingen. Misschien moeten jullie in Europa eerst je eigen zaakjes op orde hebben (danwel maken) voordat je gaat wijzen naar anderen..

van heinde en verre 09-08-16 | 15:15 | 1

Hoe gaat dat ding bij het kruispunt afslaan als er auto's onder zitten?

FW Ta-183 Huckebein 09-08-16 | 16:17

auto´s rood stoplicht geven zodat de kruising vrij is en dit gevaarte gewoon op de kruising af kan slaan.

Der Schnitzeljäger 09-08-16 | 16:54

Tja, iets helemaal zelf doen zonder te kopiëren voorbeeld blijft lastig.

Simon_GS 09-08-16 | 19:13

Oud Chinees spreekwoord: "Rome is niet op één dag gebouwd".

Tobi 09-08-16 | 23:16

Behalve de meeste dingen die uit een wok komen
is vrijweg alles van Chinese makelij oneindige bagger

r.s.jonkman 10-08-16 | 00:41

Vind het maar een dom idee, iemand sambal baai?

Reageer