Autobahn

De politie gaat vaker in uw datalogger snuffelen

Meer dan ooit tevoren kennen autofabrikanten dankzij logsystemen alle details van uw rijgedrag. Voor politiemensen die een zwaar ongeluk moeten analyseren is deze stille getuige natuurlijk goud waard, en dus tappen zij steeds vaker in de systemen.

Wie absolute waarde hecht aan zijn anonimiteit rijdt beter geen moderne auto. Het vervoersmiddel van nu bezit een hoeveelheid processoren en rekenkracht waarvan menig tweaker een enorme kloktik in zijn broekje krijgt, en waar systemen worden aangestuurd, daar wordt ook data gelogd. Boze tongen beweren op de servers van BMW, Audi en en andere autogiganten, maar in ieder geval ook op Event Data Recorders (EDR). Dit stukje hardware is de zwarte doos van de auto, en geeft antwoorden die bestuurder en bijrijders niet willen of niet meer kunnen geven.

Je kunt er van uitgaan dat elke auto die sinds het begin van deze eeuw nieuw is verkocht wel een EDR heeft. Natuurlijk ontwikkelden de systemen mee met de stand van de techniek, en zijn de rudimentaire eerste EDR's inmiddels flink wat uitgebreider, met logmogelijkheden voor zijwaartse acceleratie, stuurinput, en zelfs de omvang en positie van de inzittenden.

Het AD meldt dat de Nederlandse politie steeds meer interesse in EDR-data heeft, en na een geslaagde proef op grotere schaal apparatuur aanschaft om zware ongevallen te analyseren of de data voor strafzaken te gebruiken.

Hoe lees ik een EDR uit?

Wanneer een EDR wordt uitgelezen spuugt deze alleen code uit, die nog vertaald moet worden naar iets leesbaars. Fabrikanten als Bosch maken deze Crash Data Retrieval-software, dus partijen met interesse moeten zich tot deze giganten wenden. Sommige autofabrikanten zetten nog een extra slot op de deur met een eigen versleuteling, waardoor een geïnteresseerde partij zich bij hen moet melden. Jaguar Land Rover is hier een voorbeeld van.

Echter, naast de officiële kanalen kan Jan met de pet ook op Alibaba EDR-hardware aanschaffen. 

Wie mag de data uitlezen?

De wetgeving over toegankelijkheid tot EDR's verschilt van land tot land. Grosso modo kan gesteld worden dat alleen hulpdiensten, verzekeraars, en autofabrikanten met een gegronde reden toegang krijgen tot de EDR-data. Natuurlijk zijn er voor fabrikanten zat andere mogelijkheden data te minen, als het om hun eigen product gaat, maar een politiehulpdienst heeft dit niet.

In welke gevallen wordt de EDR geanalyseerd?

Je kunt je voorstellen dat in het geval van de Skoda-horrorcrash in Duitsland dit weekend, waarbij een vader en dochter uit Borne en nog twee anderen omkwamen, de ongevallenanalyse graag precies wil weten hoe de vork in de steel zit. De snelheidsmeter die op 140 was blijven steken gaf al een aardige indicatie voor de omstandigheden, maar zo'n EDR geeft ook informatie over de stand van de pedalen, waardoor je aanvullend nog kunt zien of er nog gereageerd is op dreigend gevaar. Wat zo'n EDR niet kan is een ademanalyse afnemen, maar we vermoeden dat er door de Duitse diensten wel bloed is afgenomen bij de bestuurster.

Als een dergelijke megaklapper in Nederland was voorgekomen, dan zou de EDR zeker geraadpleegd worden. Ook bij een strafzaak zoals die van enkele jaren geleden, waarbij een Cayenne en een C30 AMG CDI bij een ongeluk vol vraagtekens betrokken raakten is data uit een zwarte doos goud waard, maar het gevaar dat op de loer ligt is altijd dat de politie zijn bevoegdheden wat ruimer interpreteert dan de burger zou willen. Het is dus sowieso goed met een kritische blik te kijken naar de opschaling van uitleesapparatuur door de korpsen.

Wie geheel anoniem wil zijn moet tegenwoordig als een kluizenaar in een grot wonen. Op autogebied zou het rijden van een oldtimer volstaan, ware het niet dat je daar geen binnenstad meer mee inkomt. En een oldtimer als daily heeft ook een beperkte levensduur. Hoe dan ook, wie zich verder wil verdiepen in het fenomeen EDR kan HIER, DAAR of DAAR terecht.

Reacties

Vogelbeest 09-08-16 | 09:22

Nu wachten op een hacker die de data-logger koppelt aan de airbag zodat bij een botsing het ding automatisch gereset wordt.

sinar2 09-08-16 | 09:26

Ik zie de politie al in hun handen wrijvend iedereen staande houden en de data uitlezen om te kijken of je niet ergens in het verleden te hard gereden hebt.

DinkyToy 09-08-16 | 09:36 | 1

Uitwas nr zoveel van een industrie die voorzieningen toevoegt aan zn produkten waar de consument zelf niets aan heeft.
Maar wél voor betaald.
Sheeples, opgejaagd wild zijn we.

Bytemaster 09-08-16 | 11:26

Bij onenigheid na een ongeval heb je hier zeker iets aan. Zo zijn er mensen die eerst tegen de voorligger aanrijden en dan roepen dat de voorligger achteruit reed, of dat de voorligger plotseling remde. Het zal zeker helpen om de ware toedracht na een ongeluk vast te stellen.

Vespucci 09-08-16 | 09:38

Weer een reden om mijn Volvo V70 uit 2005 met 530.000 km op de teller voorlopig nog even niet weg te doen. Ik geef hem maar weer eens een goede grote beurt want daar is hij altijd blij mee.
Misschien ga ik het 1.000.000 wel met hem halen.

Tel Aziaat 09-08-16 | 11:09 | 1

@ sinar2 09-08-16 | 09:26
Dat werkt alleen maar in twee gevallen:
1. Als je over de maximum snelheid van 130 heen gaat EN de afstand tot de Duitse grens groter is dan de afstand tot locatie van de geconstateerde overtreding.
2. De EDR ook GPS coördinaten opslaat bij zijn registratie.

Als je je zorgen maakt over geval 2, dan moet je ervoor zorgen dat je ook GEEN dashcam neemt, want veel van deze apparaten slaan ook snelheid en GPS coördinaten op.

En in geval 1 ben je gewoon een ontzettende lamlul. Sorry, maar je bent het wel....

sinar2 09-08-16 | 11:57

Als voorbeeld een trajectcontrole over lange afstand. Nu staan er om de paar kilometer camera's en zolang je zorgt dat je gemiddelde snelheid niet te hoog is is er niks aan de hand.
Maar wat nu als ze je aan het einde van het traject aanhouden en dan kijken of je niet op enig moment tijdens dat traject te hard ging?
Het lijkt vergezocht maar ik zie ze er toe in staat als de boete inkomsten verhoogd moeten worden.

Tel Aziaat 09-08-16 | 11:20

@ Tel Aziaat 09-08-16 | 11:09
Even een aanvulling op mezelf:
Het is ook mogelijk om dataloggers in auto's valse informatie te voeren. Veel van de informatie die door de datalogger wordt opgenomen gaat gewoon leesbaar door de bedrading.
Codering of niet, de gegevens zijn dus te vervalsen.

Dit is alleen wat moeilijk vol te houden voor het laatst gereden ritje voor het uitleesmoment.

Reageer