Autobahn

Franse auto's die je niet kunt kopen

Sommige Franse auto's wil je niet kopen, maar je hebt er ook een aantal die je helemaal niet kunt kopen. Ook al zou je het willen. En de prijs is het probleem niet.

Franse automensen zijn te vergelijken met katten- en hondenmensen. De een vindt ze fantastisch, ondanks dat de betreffende auto misschien helemaal ruk is. Een ander vindt zelfs een geweldige Franse auto altijd naadje, terwijl die best wel eens briljant had kunnen zijn. Maar je hebt ook Franse auto's die niet uit Frankrijk komen en daarnaast ook nog Franse auto's die helemaal niet naar Frankrijk toe komen. Een kort overzichtje.

Ouwetjes

Zodra een auto te oud is om in Europa aan de verwende consument te slijten, hoef je hem niet meteen uit de handel te nemen. Zet de fabriek in een vrachtwagen en bouw hem in een ontwikkelingsland opkomende economie weer op.

Peugeot 405

De Peugeot 405 werd hier voor het laatst gebouwd toen de meeste millennials nog geboren moesten worden. Dat weerhoudt de Iranese dochter van Peugeot er echter niet van om het apparaat in vrijwel ongewijzigde vorm te bouwen.

Renault Tondar 90

Nee, dit is geen Dacia Logan, dit is Renault Tondar 90. De auto wordt ook in Iran gemaakt. Het maakt Renault dan ook de recyclingkampioen. Nadat de Clio met kont eerst werd hergebruikt als Dacia Logan, werd de Logan nog eens opnieuw gebruikt met een derde jeugd in Iran. Wie raadt er waar de auto in zijn vierde leven zal opduiken?

Renault Clio

In Zuid Amerika krijgen ze de Clio uit 1998 voorgeschoteld alsof hij nieuw is. De buitenkant is dan ook wel redelijk bijgeschaafd, maar aan de binnenkant is de auto nog gewoon in de twintigste eeuw blijven hangen.

Peugeot Partner

Wie heimwee heeft naar de lelijkste auto ever (nee, dat is de Fiat Multipla niet. Het is de Citroën Berlingo, of Peugeot Partner) kan zich melden in Argentinië. Hun al even lelijke Renaultneef Kangoo kun je er ook nog krijgen. Het olijke lelijke drietal wordt daar acht jaar na dato nog steeds nieuw verkocht in de gedaante van hun eerste generatie.

Peugeot 206/7

In 1998 werd hij als 206 geboren, maar in Zuid Amerika heet hij inmiddels 207 Compact. 

Speciaaltjes voor China

De Chinese autokoper heeft een speciaal plaatsje in zijn hart voor auto's met extreem veel ruimte voor de benen. Daar spelen ook de Franse fabrikanten Peugeot en Citroën handig op in met wat ouwe modellen met een paar decimeter extra ruimte.

Peugeot 308

Je kijkt hier naar een Peugeot 308, maar dan met een kofferbak.

Peugeot 301

Deze Peugeot 301 is het broertje van de Citroën C6 die hieronder te zien is. De auto's hebben niet echt een broer of zus op de Europese weg rondrijden. Ze zijn de topmodellen voor de Chinese topmannen en -vrouwen.

Citroën C6